HOE WORD JE TOPSCORER?

Wil je je statistieken verbeteren en topscorer van je team worden? Dan geven we je graag enkele tips!

hoe word je topscorer

Werk aan een kenmerkende beweging

Ik raad je aan om tijdens de training aan een beweging te werken die je mooi vindt of die je tamelijk goed onder de knie hebt, zodat je deze zo vaak mogelijk tijdens een wedstrijd kunt inzetten, met een perfecte uitvoering. Ik heb het over een technische beweging waarmee je het doel kunt vrijmaken of een traptechniek.

Thierry Henry heeft heel veel doelpunten gemaakt dankzij de trap met curve die hij perfect beheerst. Zijn geheim? Talent, natuurlijk, ik ga je niet vertellen dat je de nieuwe topscorer van het nationaal elftal zult worden! Maar door een specifieke beweging vaak te herhalen, krijg je meer vertrouwen, een betere techniek, en dus uiteindelijk betere doelresultaten.

hoe word je topscorer

De kunst van het positioneren

Om veel doelpunten te maken, moet je jezelf perfect weten te positioneren. Soms heb je het idee dat een speler altijd op het juiste moment op de juiste plaats is. Dit is niet alleen een kwestie van toeval of geluk, maar er komt heel veel tactisch werk bij kijken en vooral training op het vlak van het spel zonder bal.

Het voetbal wordt steeds intensiever en sneller, daarom is dribbelen niet altijd de meest effectieve oplossing om een opening te creëren. Je slim kunnen positioneren is essentieel om voor doelkansen te zorgen. Pippo Inzaghi bijvoorbeeld, de voormalige aanvaller van AC Milan en Juventus, heeft nooit veel tegenstanders hoeven afschudden met de bal. Maar omdat hij zich zo goed kon positioneren, heeft hij in zijn carrière bijna 300 goals kunnen maken. Alex Ferguson heeft trouwens ooit over hem gezegd dat hij "buitenspel geboren is".

Buitenspel. De vijand, maar ook de belangrijkste bondgenoot van nummer 9. Zonder buitenspel had Inzaghi "niet kunnen bestaan", zoals hij ooit zelf heeft gezegd. Aanvallers moeten deze denkbeeldige lijn voortdurend goed in gedachten houden. Ook moet je anticiperen op de bewegingen van de verdedigers en de tijd nemen om te reageren op hun acties. Als je dat goed doet, hoef je dus alleen de keeper nog uit te dagen. Voor een goaltjesdief is dat het leukste dat er is!

Bij vrije trappen en corners, voordat je teamgenoot de bal trapt, positioneer je je buitenspel om de verdediging te ontregelen. Als je teamgenoot doorloopt om te trappen, verplaats je je net als Sergio Ramos terug de groep in. Wees snel en "lees" je trappende teammaat goed! Op deze manier heb je meer kans om aan de aandacht van de verdediging te ontsnappen en een onhoudbare bal in te koppen.

hoe word je topscorer

Werk tijdens de training aan een teken dat je wilt gebruiken tijdens wedstrijden. Zo creëer je automatismes met je teamgenoten en dit teken kan een van je handelsmerken worden. Als je bijvoorbeeld een snelle speler bent, kun je kiezen voor een teken voor de eerste en vervolgens de tweede paal, zoals de beste aanvallers. Werk ook aan deze combinaties voor corners. Het teken voor de eerste paal van Cavani, dat een van zijn handelsmerken is geworden, is niet door toeval ontstaan. 

Gebruik tot slot de bewegingen van de spelers om je heen. Als je de tekens van je teamgenoten en de positie van je tegenstanders goed analyseert voordat je de bal krijgt, helpt dit je om je te positioneren en om een goede positie voor een schot op doel te vinden.

Maak je gerust los om mee te doen aan het spel

Maak je gerust los om mee te doen aan het spel, als je je technisch op je gemak voelt.Op die manier kun je je team te hulp schieten bij moeilijke duels op het middenveld.

Bovendien verwar je de verdediging van de tegenstander door je op die manier los te maken, waardoor je directe verdediger niet meer goed weet op welke plek hij jou moet verdedigen.Ook is het altijd lastiger om een speler te verdedigen die al snelheid heeft. Op die manier kun je ook de verdediging uitspelen en ruimte vrijmaken voor je teamgenoten, vooral als jullie in een 4-3-3-opstelling spelen. 

hoe word je topscorer