Is je kind klaar voor een zomerkamp?

Is je kind klaar voor een zomerkamp?

En ben jij daar ook klaar voor?

Ieder jaar gaan er weer vele duizenden kinderen op kamp. Dat is natuurlijk superleuk, tenminste voor het grootste gedeelte van deze kinderen. Voor sommige ouders is het op kamp gaan toch vaak een moeilijke periode, en zeker als het de eerste keer is dat je kinderen alleen weg gaan. In dit artikel van ambassadeur Steven Gielis staan we stil bij een aantal tips die je kan gebruiken om er zowel voor ouders als voor de kinderen een fijne periode van te maken.

Is je kind klaar voor een zomerkamp?

"Stel jezelf de vraag: is mijn kind wel klaar voor een kamp?"

Voordat je jouw kinderen op kamp stuurt is het natuurlijk wel handig om te achterhalen of jouw kinderen klaar zijn om op kamp te gaan. Dit is voor ieder kind anders, je zal dan ook echt rekening moeten houden met wat je kind zelf aangeeft of wat je eerder hebt geobserveerd bij je spruit.

Is je kind bijvoorbeeld al vaker naar een logeerfeestje geweest? Hoe liep dit? Ziet je kind een kamp zelf zitten? Forceer in elk geval niet. De kans is immers groot dat kinderen blokkeren wanneer je ze gaat dwingen.

Het is verstandig om je kind niet meteen het diepe in te gooien, als je kind alleen zijn eng vindt. Misschien is er wel een tussenoplossing en wordt er doorheen het jaar al een weekend georganiseerd? Of kan je kind vooraf al eens een keer enkele keren buitenshuis gaan overnachten.

Je wil namelijk als ouder voorkomen dat je jouw kind te vroeg wegstuurt en dat ze daardoor bang worden om op kamp te gaan. Langs de andere kant mag je niet onderschatten wat de impact van een vakantiekamp kan zijn op je kind. Dit is ook voor je kind een ideale manier om de batterij weer op te laden. Gun ze die me-time.

Is je kind klaar voor een zomerkamp?

"Onthoud: een kamp moet juist leuk zijn voor je kind"

Onthoud: een sport-of scoutskamp moet juist leuk zijn voor je kind, het moet een ervaring zijn waar ze positief op terugkijken. Niet een belevenis waar ze enkel maar angstgevoelens van krijgen die hen ook tegenhouden op andere vlakken. Anderzijds kan je jezelf ook de vraag stellen of je je eigen angst niet projecteert op je kind.

De kans bestaat namelijk dat je kind zich er zelf niet te veel zorgen over maakt, maar wel wanneer het van jou hoort dat het ‘spannend’ zal zijn. Probeer daarom jouw eigen spanning los te laten om die niet te projecteren op je kind en je kind niet te laten twijfelen.

Soms kan het helpen om je bezorgheid te delen met andere ouders. Ventileren kan opluchten. Zorg er wel voor dat je kind dan niet in de buurt is en jouw bezorgdheden hoort. Je zou hem of haar zo onbewust extra bezorgd kunnen maken.

"Let it go ..."

Er zijn een hoop ouders die het moeilijk vinden om hun kind los te laten. Dit is natuurlijk logisch, als ouder wil je er altijd voor je kind zijn. Echter is het bij een kamp wel belangrijk voor je eigen welzijn dat je leert om je kind wat los te laten tijdens die korte (of langere) periode. Soms mogen de kinderen hun telefoon niet meenemen op kamp of is er een vastgelegd contactmoment. Vaak is er tijdens het kamp wel de mogelijkheid voor de kinderen om een kaartje te sturen.

Het is dan natuurlijk wel de vraag wanneer dit kaartje bij je thuis in de brievenbus valt. Vertrouw in de organisatie van het kamp. Wees niet bang dat er iets mis zal gaan, het is allicht niet hun eerste keer dat ze een kamp op poten zetten. De monitoren of begeleiders zullen er alles aan doen om er voor je kind een onvergetelijke ervaring van te maken. 

Misschien denk je vooraf als ouder dat je kind het niet leuk zal vinden. Dit is natuurlijk allicht niet waar (en dus een storende gedachte van jezelf), een kamp zit namelijk vol met allerlei leuke activiteiten die de kinderen gaan ondernemen. Dikwijls worden hechte vriendschappen gesmeed tijdens dergelijke vakanties (dit is positief voor de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van je kind) en zal je kind ontzettend veel plezier beleven aan het kamp.

Vaak zorgt een kampsetting (dus het samen vertrekken, slapen, spelletjes spelen, eten) ervoor dat kinderen die het lastiger vinden om contact aan te gaan met andere kinderen. Door het kamp kunnen ze succeservaringen opdoen die ze nadien in het dagelijks leven kunnen inzetten. Weet dus dat je kind plezier heeft en gun ze die oefening in sociaal contact. 

Voorbereiden op heimwee

Bereid je kind voor door vooraf te vertellen over wat gaat komen. Je kunt je kind vertellen hoe de kampplek eruitziet, wie er nog meer zullen zijn (misschien kan er worden ingeschreven met een vriendje van je kind?) of wat er op het programma staat. Misschien wordt er wel een infomoment georganiseerd? Je kan samen de reiskoffer maken en bespreken welke kleding bij welk weer kan worden aangetrokken (als je denkt dat dit jouw kind - en dus niet jezelf - rust geeft). Sommige ouders maken pakketjes per dag en steken daar dan telkens een lief briefje tussen dat zich focust op het kamp: 'Geniet van de spelletjes vandaag!). De meeste kinderen denken graag vooruit, bedenken zelf scenario’s en wanneer ze (ongeveer) weten wat er gaat komen, kunnen ze dit beter loslaten. Ze houden ook enorm van de veiligheid en de geborgenheid die bekende situaties en personen hun geven. Weten dat ze op een of andere manier toch die veiligheid kunnen behouden in een nieuwe (soms onveilige) situatie zoals het kamp, zorgt ook voor meer rust.

Wat je in de periode voor het kamp ook kan doen, is je kind voor te bereiden op het gevoel van heimwee. Ken je telg: het ene kind zal daar al wat vatbaarder voor zijn dan het andere. Het is verstandig om je kind voor te bereiden op de mogelijke heimwee. Probeer er dus over te praten en leg uit dat hij of zij zich echt niet hoeft te schamen als het gevoel van heimwee de kop opsteek. Heel belangrijk: zeg niet tegen je kind dat hij mag bellen wanneer hij of zij het niet meer uithoudt. Dit zorgt er namelijk alleen maar voor dat het kind zich meer gaat focussen op het naar huis gaan, het wordt immers als mogelijkheid aangeboden. Leer je kind dat een verdrietje er mag zijn en ook weer overgaat als er wordt gefocust op het plezier maken samen met de leiders en de andere deelnemers.~ 

Zelfzorg

Het is natuurlijk handig meegenomen (en belangrijk) dat je zelf ook een beetje rust neemt in de periode dat jouw kind op kamp gaat. Dit is namelijk bij uitstek dé periode waarin ook jij eindelijk eens even helemaal niets aan je hoofd hebt, behalve natuurlijk als je de hele dag loopt te piekeren. Probeer dan ook, hoe moeilijk het ook is, om je kinderen even uit gedachten te zetten. Geniet van de rust in huis en ga er op uit met je partner, familie of vrienden: maak er een leuke tijd van. Je krijgt immers als ouder niet zo vaak de gelegenheid om een aantal dagen ongestoord te genieten van jouw welverdiende rust. 

Een kind of kinderen op kamp sturen is voor veel ouders een belangrijke stap in het proces van het loslaten. Zorgen voor jezelf hoeft dan ook echt niet te betekenen dat je jouw kinderen niet mag missen tijdens het kamp. Integendeel, het is juist goed als je aan ze denkt. Echter is het wel van belang dat je vertrouwen hebt in de organisatie van het kamp en dat je gelooft in je kind zelf en in een goede afloop. Als je aanvaard dat jouw kind belangrijke vaardigheden ontwikkelt tijdens het kamp en dat hij er sterker uit zal komen dan zal je het al een stuk sneller kunnen accepteren dat jouw kind eventjes niet thuis is. Dus, doe de-ie voeten omhoog, schenk wat te drinken in en pak een goed boek vast. Dat kamp komt echt wel goed.

Steven Gielis

Wie is steven gielis? 

Goed-genoegpapa Steven Gielis (35) is een papa van twee prinsessen. Oprichter van ZITDAZO en docent Orthopedagogie. Auteur en co-auteur van verschillende boeken waaronder zijn laatste ‘Opvoeden tot zelfvertrouwen’. Houdt van echte contacten, warmte en gaat voor de slogan ‘It takes a village to raise a child’. Ontdek wat hij doet op Instagram.