JE KIND LEREN FIETSEN: 4 PRAKTISCHE OEFENINGEN

Heeft je kind leren fietsen? Leer het nu om zijn fiets goed onder controle te houden! Vertrekken, remmen, evenwicht bewaren, sturen... Hieronder enkele pedagogische oefeningen en praktische tips om te leren fietsen.

Je kinderen leren fietsen

LEREN TRAPPEN EN VERTREKKEN MET DE FIETS

Vertrekken met een fiets blijkt een moeilijke oefening voor kinderen! Om te vertrekken zonder het evenwicht te verliezen, moet je kind eerst zijn voeten op de pedalen kunnen plaatsen zonder te kijken. Als een van de voeten uitglijdt, kan hij zijn pedalen gemakkelijk terugvinden zonder ze te zoeken.

Om vlot te vertrekken op de fiets, leer je je kind best om de voorste voet hoger dan de trapas te zetten. Op die manier kan het meteen meer kracht zetten op de pedalen en voldoende snelheid maken om zijn evenwicht te bewaren. Vergeet de fietshelm niet.

Je kan het ook een paar vertrekoefeningen voorstellen: laat je kind vertrekken op een lichte helling naar beneden, dat gaat gemakkelijker. Als je kind op die manier gecontroleerd kan vertrekken, laat je het vertrekken op een vlakke ondergrond, en nadien op een lichte helling naar boven. Zijn evenwicht, techniek en trapkracht zullen beetje bij beetje verbeteren.

leren trappen en vertrekken met de fiets

zijn / haar EVENWICHT oefenen met een TRAAGHEIDSWEDSTRIJD!

Leer je kind zich rustig te verplaatsen, alleen, met jou of met een vriend, zodat hij leert om mooi stabiel te blijven. Bepaal een korte afstand en organiseer een traagheidswedstrijd: chronometreer de prestatie om de uitdaging nog te vergroten!

Deze oefening is zeer nuttig voor verplaatsingen in een rustig tempo, bij het vertrek of bijvoorbeeld in een voetgangerszone.

Je kind leren fietsen: 4 praktische oefeningen

RICHTING: JE KIND, KAPITEIN VAN HET SCHIP

Help je kind om zijn fiets in de juiste richting te sturen en dit op een gecontroleerde manier, door het verschillende opdrachtjes te geven, aangepast aan zijn leeftijd en behendigheid:

– Leer het een koers aan te houden. Laat je kind een lijn volgen, en zeg het ver voor zich uit te kijken. Vervolgens kan je zelf een paar tientallen meter verder gaan staan, en hem aanwijzingen geven met je armen om te draaien naar links of naar rechts. Dit is een goede manier om je ervan te vergewissen dat je kind ook rekening houdt met wat er zich verderaf afspeelt!

– Help je kind om vooruitgang te boeken bij het hanteren van zijn kinderfiets en in de precisie van zijn handelingen. Maak een slalomparcours in het gras, met kegels of een andere markering, ver genoeg uit elkaar om tussen te manoeuvreren zonder te vallen. Beetje bij beetje kan je de kegels dan dichter bij elkaar zetten zodat je kind behendiger wordt. Je kan ook een variant maken met een parcours in een 8.

– Ontwikkel de reflexen van je kind  en leer het in de verte te kijken. Ga naar een parking of een verkeersvrije plek en zeg je kind jouw handelingen op een afstand na te bootsen.Geef aan met je armen dat, telkens wanneer jij draait, je kind je aanwijzingen moet opvolgen en dezelfde richting uitgaan.

richting: je kind, kapitein van het schip

REMMEN: LEER JE KIND NAUWKEURIG EN KRACHTIG REMMEN

Als je kind zijn evenwicht kan bewaren, vlot kan trappen en draaien, vergeet dan ook niet uit te leggen hoe het moet remmen! Om je geheugen op te frissen: om krachtig te remmen zonder risico, is de ideale verhouding 1/3 met de achterrem en 2/3 met de voorrem. Hier volgen twee oefeningen om je kind te leren efficiënt te remmen en de juiste remreflexen te ontwikkelen:

– Verbeter de remhandeling door een punt te markeren op de grond waar je kind moet stoppen. Verhoog geleidelijk de snelheid waarmee je kind het punt nadert.... zo zal het zonder problemen kunnen stoppen aan een kruispunt of een rood licht.

– Oefen het reactievermogen door je kind vrij te laten rondfietsen op een afgesloten terrein zonder gevaar. Roep je "TOP", dan moet je kind remmen en een voet op de grond zetten. Bij de volgende "TOP" moet het weer vertrekken. Deze oefening helpt om beter te leren reageren op de gevaren van het verkeer op de openbare weg.

Belangrijk: voor de veiligheid van je kind moeten alle oefeningen op een privéparking zonder voertuigen worden uitgevoerd.

remmen: leer je kind nauwkeurig en krachtig remmen

Je kind kan de basis van het fietsen leren op een speelse manier met leuke oefeningen! Door aan zijn reflexen, zijn stuurvaardigheid en zijn evenwicht te werken, wint je kind vertrouwen op zijn tweewieler en leert het veilig rond te rijden in de stad.