nordic wandelen voor volwassenen

Je pols nemen om goed te wandelen

Na een kwartiertje wandelen gaat je hart wild tekeer? Heb je er al eens aan gedacht om je pols te nemen ? Dat is heel eenvoudig, en bijzonder nuttig om je hartslag op te volgen. Want ook al wordt dit vaak vergeten, het hart is een uitstekende indicator van onze lichamelijke conditie. Waarom en hoe je pols nemen: wij leggen het je uit zodat je nog sneller en beter wandelt.

Waarom je pols nemen?

Door geregeld je hartslag te meten (of je pols te nemen), zul je merken hoe je training een positieve invloed heeft op je gezondheid. Je hartslag toont ook hoe intensief de inspanning was die je hebt geleverd. Voor beginners is de pols nemen ook een manier om de trainingen beter te organiseren. Dit helpt om de inspanning te spreiden over de hele sessie zodat je niet al vanaf de eerste kilometer "in het rood" gaat.

nordic wandelen voor volwassenen

Je hartslag in rust meten

Om je hartslag tijdens je verschillende trainingen te vergelijken, moet je eerst je hartslag in rust kennen. Neem die bij voorkeur 's ochtends of 's avonds, wanneer je rustig en ontspannen bent, en liefst terwijl je neerligt. Plaats drie vingers op je pols of op je hartslagader (in het kuiltje in je hals) en tel gedurende 30 seconden het aantal slagen. Vermenigvuldig dit met 2 om het aantal slagen per minuut te weten. Dit resultaat is je hartslag in rust: 60 slagen per minuut bijvoorbeeld.

Hoe neem je je pols na een training?

Na een training neem je in principe op dezelfde manier als hierboven uitgelegd je pols. Maar je zult al snel merken dat het nu veel moeilijker is om het aantal hartslagen nauwkeurig te berekenen, omdat je hartslag omhoog is gegaan door de inspanning! Dat is ook de reden dat de meeste sportieve wandelaars een hartslagmeter gebruiken. Dit erg handig apparaatje registreert de hartslag en toont je in een oogopslag hoe intensief je inspanning is. Een goede manier om vorderingen te makenmarchant à son rythme!

Je inspanning doseren volgens je hartslag

Houd altijd rekening met de evolutie van je hartslag om je lichamelijke inspanning aan te passen. Als je hartslag bijvoorbeeld tijdens een sessie nordic walking minder dan 120 slagen per minuut bedraagt, ben je nog in je comfortzone en train je misschien niet echt optimaal. Is je hartslag echter hoger dan 160, dan begin je in de "rode zone" te komen en moet je vertragen om de inspanning vol te kunnen houden. Denk eraan dat de hartslag eigen is aan elk individu en de gezondheidstoestand, aarzel niet om een arts te raadplegen indien nodig.

Eén ding is zeker: hoe regelmatiger je gaat wandelen, hoe beter je hart getraind is, en hoe lager je hartslag zal zijn, zowel in rust als tijdens en meteen na de inspanning. Zo zul je sneller recupereren na elke wandeltocht of zelfs een tandje bij kunnen steken!

Zegt het je wel iets, een personal trainer? Download gratis de Decathlon Coach-app. Hij begeleidt je op je loop- of wandelsessies en biedt trainingen op maat aan.