Maak kennis met pilates

Bij het woord pilates denk je ongetwijfeld aan een groep vrouwen met een ronde buik die netjes naast elkaar lichte bewegingen uitvoeren op een parket of felgekleurde schuimmatjes.

découverte du pilates

In aangepaste vorm is pilates inderdaad een fysieke activiteit die zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap kunnen doen, maar pilates is geschikt voor iedereen en biedt tal van fysieke en mentale voordelen. Maak kennis met deze discipline en laat je verleiden!

Wat is pilates?

Voor de oorsprong van pilates gaan we terug naar 1926 toen Joseph Pilates, een verpleger, de methode met zijn naam ontwikkelde om "het lichaam sterk als een Griekse zuil en lenig als een kat te maken".

Een sprekend beeld dat goed omschrijft wat deze discipline beoogt. Pilates zorgt voor een grondige training van verschillende spiergroepen, vooral in de billen, rug en buik. Resultaat: strakkere spieren en een soepeler lichaam. Met de methode van Joseph Pilates, die vooral aan de andere kant van de Atlantische oceaan populair is geworden, verbeter je ook je houding door de beheersing en optimale lichaamshouding waarmee de oefeningen worden uitgevoerd, met respect voor je natuurlijke lichaamshouding. Flow, concentratie, ademhaling, precisie en centrering zijn essentiële begrippen van pilates, dat voor iedereen en elke leeftijd geschikt is.

Deze discipline met tal van fysieke en mentale voordelen kan zowel in groep als gewoon thuis beoefend worden. Pilates geeft het lichaam, met of zonder hulpmiddelen, weer de balans die verdwenen kan zijn door stress of een onbewuste slechte houding in het dagelijkse leven.

Pilates domyos

De regels van pilates

Deze lichte methode brengt de spieren van het lichaam opnieuw in balans, door zich te concentreren op de spieren die worden gebruikt voor het evenwicht en de ondersteuning van de ruggengraat. Met ongeveer 500 geregistreerde oefeningen versterkt pilates zwakkere spiergroepen en ontspant het gespannen spieren. Kernbegrippen zijn een goed uitgelijnde wervelkolom en een algemene goede lichaamshouding. Deze methode legt de nadruk op zes belangrijke principes: concentratie, ademhaling, centrering (vanuit de romp), flow, beheersing en precisie bij het uitvoeren van de oefeningen.

Pilates domyos

De voordelen van pilates? 

Volgens Joseph Pilates, die relatief goed geplaatst is om over zijn methode te spreken, zijn er 10 sessies nodig zijn om het verschil te voelen, 20 om het te zien en 30 om een nieuw lichaam te krijgen! In de omschrijving van de Duitse verpleger is dit nieuwe lichaam strak, gestroomlijnd en opnieuw in balans dankzij de uitgevoerde bewegingen. Pilates beoefen je in alle rust, heel geconcentreerd en luisterend naar je ademhaling.

Pilates is een moment van volledige ontspanning, waarin je opnieuw in contact komt met je lichaam en op een gebalanceerde manier werkt aan je spieren en houding. Kortom: je luistert, voelt en brengt weer in balans waar het nodig is!

Pilates, iets voor jou? 

Voor zwangere vrouwen uiteraard, maar ook voor sporters die uit een revalidatieperiode komen, senioren die hun conditie willen onderhouden, mensen die last hebben van stress, de hele dag zitten of 10 uur per dag stappen! Pilates is er voor iedereen, ongeacht de leeftijd of conditie. Er is dus geen excuus om het niet te proberen!

pilates domyos

Wat heb je nodig voor pilates?

De ene voelt zich beter in iets ruimere kleding, met meer bewegingsvrijheid. Een iets ruimer T-shirt en een rechte broek of legging zijn in dat geval perfect! De andere wil zijn houding in de spiegel zien en zich waar nodig laten corrigeren door de instructeur, bijvoorbeeld voor de positie van de buik en de rug. In dat geval kies je beter voor iets strakkere kleding: voor vrouwen kunnen een behatopje, top en legging bijvoorbeeld perfect zijn!

Met dunne en ademende sokken is je outfit compleet. Er zijn echter ook pilates-professionals die aanraden om te trainen met blote voeten, voor meer grip op de grond en dus een intensere beleving.

Pilates domyos