ruitersport op het strand

Met je paard naar het strand

.

De zomer is hét vakantie- en strandseizoen. Zonnebaden, genieten van de zee, over het zand wandelen, pootjebaden ... Waarom zou je dat ook niet met je paard doen? Hier vind je 7 tips om deze buitengewone dag voor te bereiden!

Informeer jezelf!

En dat informeren doe je in 2 fasen

=> Bel naar het gemeentehuis, check het politiereglement (of kijk op het internet) zodat je weet of het strand waar je naartoe wil toegankelijk is voor ruiters: op welke dagen? of op welke uren? Sommige stranden zijn toegankelijk buiten de zomermaanden, maar verboden voor paarden in de zomer. Het zou dom zijn om er voor niets naartoe te gaan! Denk er ook aan om na te vragen of je bepaalde “valkuilen" dient te vermijden : drijfzand? putten? muien? rotsen? Alleen de lokale instanties kunnen je hierover informeren, want die gevaren staan niet noodzakelijk aangegeven. Check de avond voor je vertrek de uren van de getijden en de weersvoorspellingen.

=> Als dat kan, ga dan zelf eens ter plekke kijken om de locatie te verkennen: waar kun je parkeren, je paard optuigen, via welke weg kun je op het strand komen?

Kies het juiste materiaal.

Het strand mag dan wel erg aantrekkelijk zijn, toch is het een vijandige omgeving ... voor je materiaal! Je zult die dag te kampen hebben met zout en zand. Hierbij dus enkele tips:

=> Gebruik geen polobandages voor je paard: als ze nat zijn, blijven ze minder goed zitten.

=> Gebruik geen beschermers of springschoenen : als er zand tussen de beschermer en de huid komt, loopt je paard gegarandeerd kwetsuren op!

=> Heeft je paard gevoelige ogen, denk dan aan een vliegenmasker: op die manier heeft hij geen last van het zand dat door de wind in het rond geblazen wordt

=> Neem voor de zekerheid ook een klein EHBO-setje mee (ontsmettingsmiddel, wondhelende zalf, fysiologisch serum…) voor kleine wondjes.

=> Neem indien mogelijk materiaal in kunststof mee, dat is beter bestand tegen de zeelucht. Dat geldt voor je zadel, het hoofdstel, de singel ... maar ook voor je rijlaarzen! Als je leren materiaal hebt, denk er dan aan om het in te vetten voor je vertrek.  

=> En vergeet je paardijcap niet! Het is aanlokkelijk om te galopperen met je haren wapperend in de wind, voor de foto. Toch mag je je veiligheid niet uit het oog verliezen. De foto zal er nog steeds erg cool uitzien :)

Draag zorg ... voor jezelf

Voor je op het strand gaat galopperen, de manen wapperend in de wind, mag je de volgende zaken niet vergeten.

=> Neem je gsm mee. In geval van problemen is dit handig om een kennis of de hulpdiensten te bereiken.

=> Blijf goed op het "harde" gedeelte van het natte zand. Als je paard te diep wegzakt in het zand, kan dat nefaste gevolgen hebben voor zijn pezen.

=> Neem voldoende tijd om je paard te laten wennen aan de zee. Misschien is het de eerste keer dat hij die enorme plas water ziet, die ook nog eens beweegt!

Draag zorg ... voor anderen

Uit respect voor diegenen die je op het strand zult tegenkomen is het belangrijk om bepaalde leefregels te volgen. Laat nooit nare souvenirs na, want dan riskeer je dat het strand uiteindelijk verboden zal worden voor paarden.  

=> Je zult beslist niet alleen zijn op het strand: ga stapvoets en/of hou voldoende afstand als je wandelaars tegenkomt. Let op voor honden, vliegers, ballen, kinderen ... het zijn allemaal zaken die je paard kunnen doen schrikken!  

=> Verzamel de paardenvijgen rondom de trailer. Op het strand kunnen ze door de zee worden weggespoeld (als het water tot daar komt). Als dat niet het geval is, laat je een weinig sympathieke verrassing achter voor wie na jou op het strand komt. Neem ze dus mee.  

=> Blijf in de nabijheid van het strand op de afgebakende paden. Ga niet de duinen in. Die zijn immers kwetsbaar en we moeten er zorgzaam mee omspringen. Als je van de natuur houdt, draag er dan zorg voor. (Bovendien moet je de duinen absoluut vermijden om de pezen van je paard te beschermen. Je blijft dus beter netjes op het pad)

paard op het strand

Wat een avontuur!

Als je het water nadert, of er zelfs ingaat, moet je paard er alle vertrouwen in hebben. Dat kan wel even duren. Dwing hem vooral niet. Denk eraan dat dit een leuke dag moet blijven, voor iedereen!

=> Als het kan, neem dan een ervaren paard mee. Dat zal jouw paard geruststellen.

=> Ga je toch alleen, zorg er dan minstens voor dat er iemand te voet meegaat. Hij zal je geruststellen en kan je indien nodig helpen. Bovendien kan hij dit unieke moment vereeuwigen: vertrouw hem je fotocamera toe! Prachtige souvenirs verzekerd!

=> Ga niet recht de zee in als je paard er niet aan gewend is. Laat het de golven ontdekken, evenwijdig met de waterlijn. Blijf eerst ver van de waterlijn en kom dan geleidelijk dichterbij. Opgelet voor de eerste golven die het onder zijn hoeven zal voelen. Tip: als je niet goed weet hoe je paard zal reageren op de golven en de zee, doe dan een stijgbeugelriem rond zijn nek. Dan kun je je eraan vasthouden in geval van onvoorziene reacties!

=> Ga stapsgewijs te werk: blijf lang wandelen, zodat je paard gewend raakt aan deze omgeving. Ga in draf als je aanvoelt dat je paard er "klaar" voor is. Voor je in galop gaat, moet je er zeker van zijn dat je je paard onder controle kunt houden. De zee vormt een opwindende omgeving voor je paard. Weet waar zijn grenzen liggen, en de jouwe.

=> Al galopperend in die grote open ruimte vermindert je notie van tijd en afstand. Iedereen laat zich wel eens gaan. Blijf wel zorg dragen voor je paard en let goed op welke afstand je al hebt afgelegd. Zorg ervoor dat het een beetje kan recupereren, in draf of door stevig door te stappen, zodat het weer op adem komt na het galopperen :)  

=> Neem water mee. Na je tocht zal je paard wel wat willen drinken. Zeker als hij het zeewater eens wilde proeven…

Let trouwens ook op als je paard…

… in het water begint te wroeten: dan zal het niet lang duren voor het erin gaat rollen! … in de golven springt: denk dan aan de stijgbeugelriem om de nek ;D   Ook paarden kunnen dol zijn op het strand :p

Terug naar huis!

terug naar af en iedereen onder de douche!   Een goede douche (met shampoo) zorgt ervoor dat het zout en het zand worden weggespoeld. Dat geldt zowel voor je materiaal als voor je paard. Check op dit moment ook of je paard misschien kleine wondjes heeft, en verzorg deze. Onderhoud je materiaal meteen, zeker als het van leer is: haal de glycerinezeep en het vet maar tevoorschijn!   Dan rest je alleen nog maar om je volgende uitstapje voor te bereiden! Misschien eens naar het bos?