MTB  27,5" VOOR- EN NADELEN

.

Mountainbike 27.5 voordelen nadelen

De laatste jaren was er veel debat over de traditionele mountainbike van 26" of de uitvoering in 29".De MTB 27,5" werd als tussenoplossing voorgesteld door rekening te houden met de voordelen en gebreken van de twee types, om tot het goede compromis te komen.

EIGENSCHAPPEN VAN EEN MTB 27,5"

Niet alleen de maat is anders, de fiets werd ook herwerkt voor meer comfort en betere prestaties.De maat van een MTB hangt samen met de diameter van de wielen.Waar 26" aanvankelijk het meest courant was, heeft de opkomst van 29" de kaarten door elkaar geschud.Het verschil in gewicht en de verminderde wendbaarheid in technische zones hebben de constructeurs ertoe geleid om op zoek te gaan naar een tussenoplossing. Die zou doeltreffendheid, wendbaarheid en lichtheid moeten combineren.Dit was de uitdaging bij het ontwerpen van de MTB 27,5".

Deze fiets moet dus in staat zijn om doeltreffend hindernissen te overwinnen.Op dat vlak geldt dat hoe groter de band is, hoe doeltreffender de hindernissen genomen worden.Maar hoe groter de fiets, hoe zwaarder hij wordt.

De geometrie van het frame moest worden herzien voor betere prestaties.

Vergeet niet om binnenbanden te monteren met de juiste afmetingen, tenzij je over tubeless banden beschikt.Het zou jammer zijn om lek te rijden tijdens je eerste ritten op een 27,5 inch.

Mountainbike 27.5 eigenschappen

VOORDELEN VAN DE 27,5"

- Lichter dan een 29 inch

Het gewichtsverschil is sterk merkbaar bij mountainbikes.Het was dan ook de voornaamste overweging die MTB'er tegenhield om een 29" aan te schaffen.Het 2015-gamma van 27,5" MTB's is ontworpen om lichter te zijn dan een 26" zonder aan kwaliteit in te boeten.Het frame is lichter geworden zonder in te boeten aan stijfheid en de wielen hebben minder spaken, maar hun prestaties blijven op peil.

- Een wendbare MTB

De iets langere bovenbuis van het frame, maar vooral de wielbasis achteraan maakt de MTB 27,5" wendbaarder dan een 29".De stap naar 27,5" verlengt de wielbasis dus maar een beetje waardoor de fiets haast zo wendbaar is als een 26".

- Betaalbaarheid

Het resultaat van het onderzoek en de ontwikkeling is een performantere fiets aan een redelijke prijs, met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

- Gemakkelijker hindernissen nemen

Ook hier wilden de ontwerper het gemakkelijker maken om hindernissen te overwinnen tegenover een 26" fiets en zo dicht mogelijk bij de prestaties van een 29" komen.

NADELEN VAN DE 27,5"

- Een MTB die niet erg geschikt is voor kleinere mensen

Als je een maat S nodig hebt, kan je de 27,5 en 29 inch MTB's vergeten. Je zal immer veel beter zitten op een 26 inch MTB. Vanaf maat M is het geen probleem om met een 27,5" te rijden.Om tegemoet te komen aan dit ongemak worden er 27,5" MTB's ontwikkeld voor de maten XS en S om dezelfde maten te kunnen aanbieden als voor een 26".

- Stabieler frame

Op de technische stukken zorgt de langere bovenbuis ervoor dat de 27,5" stabieler is dan een 26"-frame

Eenvoudig gesteld is het jouw fietsstijl die de maat van je mountainbike bepaalt.Over het algemeen verkiezen de liefhebbers van crosscountry een 29".Downhillers daarentegen verkiezen een 26"-fiets en de wie aan endurance doet heeft dan weer graag een 27,5".