ONDTDEK DE WONDERE WERELD VAN GYMNASTIEK

Lijkt je kleine schat soms een Duracell-konijn dat je amper kunt bijhouden? Dat is normaal! Voor hun tienerjaren tasten kinderen al hun fysieke mogelijkheden af. Gymnastiek is voor kinderen een uitstekende manier om stoom af te laten!

domyos_cover_gym-op-school-gymclub-2

VANAF DE LEEFTIJD VAN 5 JAAR HEEFT JE KIND MEESTAL GOED BEGREPEN HOE HIJ ZIJN BEWEGINGEN MOET COÖRDINEREN EN HOE ZIJN LICHAAM IN ELKAAR ZIT. 

 

We drukken ons nog zacht uit als we zeggen dat kinderen het leuk vinden om in het rond te lopen, springen en bewegen! Gymnastiek, zowel op school als in de gymclub, is een uitstekende manier om al hun energie kwijt te raken. Maar gymnastiek heeft nog meer voordelen! Deze sport kan zowel op school, thuis als in een gymclub beoefend worden. Kinderen leren om bepaalde regels te respecteren, de band met hun ouders of begeleider te versterken en om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Kinderen die aan gymnastiek doen, kiezen niet alleen voor een gezonde levensstijl maar ondervinden ook tal van andere voordelen.

WAT IS GYMNASTIEK NU EIGENLIJK? 

Springen, evenwicht zoeken, bepaalde figuren uitvoeren … Gymnastiek voor kinderen bestaat uit een reeks bewegingen, soms ritmisch, om hun energie kwijt te raken en de mogelijkheden van hun lichaam te ontdekken. Deze discipline volgt op de peuter- en kleutergym waarin kinderen werken aan hun lichaamsschema en verschillende manieren om te bewegen leren. Kinderen kunnen in een gymclub aan gymnastiek doen, maar ook thuis en dat op elke dag, zowel binnen als buiten! Een springtouw, een trampoline, een springbal ... Meer heeft je kind niet nodig om zich helemaal uit te leven! Dolle pret verzekerd!

Bewegen en plezier maken, dat is waar gymnastiek voor kinderen voor staat. Zowel op school als in de club is gymnastiek erg handig om onze kleine sportertjes bepaalde dingen bij te brengen. Richtlijnen volgen, respect tonen voor de andere kinderen, op tijd naar de training komen ... Tal van dingen die je kind verrassend snel onder de knie zal krijgen! Gymnastiek is ook een uitstekende manier om de band met je kind te versterken omdat je tijdens de training samen leuke momenten beleeft. Dankzij de verschillende accessoires is gymnastiek een erg toegankelijke sport en vormt ze een uitstekende basis om verder te sporten!

Ontdek de wondere wereld van gymnastiek

WAT ZIJN DE REGELS?

De belangrijkste regel is dat je kind er plezier aan beleeft en zijn energie kan kwijtraken. Dankzij de verschillende accessoires (springtouw, trampoline, elastiek, springbal, ...) geeft gymnastiek je kind de mogelijkheid om op allerlei manieren te bewegen. Zonder dat hij het goed en wel beseft, gebruikt je kind verschillende spieren en wordt zijn hele lichaam sterker. Zowel op school als in de club leren kinderen hoe ze volgens de regels bepaalde bewegingen na elkaar kunnen uitvoeren. Een uitstekende manier om te leren en te groeien!

GYMNASTIEK IS GOED VOOR JE KIND!

Gymnastiek heeft heel wat voordelen, en niet alleen op fysiek vlak. Kinderen kunnen zich uitleven, stoom aflaten en hun energie kwijtraken in een activiteit. Maar het is voor sommige kinderen ook een manier om zich beter te concentreren omdat ze zich tijdens het sporten hebben kunnen uitleven. Door aan gymnastiek te doen, beoefenen kinderen ook regelmatig een sport en geven ze zich niet over aan een zittende levensstijl en de lokroep van schermen.

Gymnastiek past binnen een gezonde levensstijl en maakt van beweging een plezier en gewoonte. En door de regels die de begeleiders tijdens de training opleggen, leren je kinderen ook om op tijd te zijn voor het begin van de les, om hun vriendjes ook op de trampoline te laten springen en om naar de richtlijnen van de begeleider te luisteren. De begeleider zal overigens ook enkele doelen stellen zodat je kind zelfstandig leert worden. Een levensschool in feite!

domyos_visuels_gym-op-school-gymclub-1-2

VOOR WIE IS GYMNASTIEK GESCHIKT? 

Vanaf de leeftijd van ongeveer 5 jaar wordt je kind zelfstandiger en handiger. Zijn bewegingen worden nauwkeuriger. Gymnastiek is, door het gebruik van accessoires (touw, elastiek, trampoline, springbal, ...) perfect om vanaf die leeftijd te beoefenen. Het is een leuke en erg toegankelijke sport waar je kleine kampioen nog vele jaren plezier aan zal beleven. Hij kan vervolgens zelf bepalen welke discipline (trampoline, balk, ringen, …) hij wil beoefenen of dat hij een andere sport wil proberen. Gymnastiek geeft hem alvast een uitstekende basis op het vlak van uithouding en flexibiliteit om eventueel een andere weg in te slaan!

WAT HEEFT JE KIND NODIG?

Om te springen, lopen en allerlei bewegingen correct uit te oefenen, is een trainingspak de meest geschikte outfit voor je sportertje. Kies voor een goed aansluitend model omdat het niet mag gaan bewegen. Je kind mag zelf kiezen of hij liever een jasje met of zonder rits heeft. Een jasje met rits kan het hem soms wel wat gemakkelijker maken! Naargelang de plek waar je kleine kampioen gaat trainen, kies je voor een meer of minder warme outfit, en een T-shirt om de training af te sluiten ... Als schoeisel kies je best voor een paar lichte sneakers.

 

Je hebt ongetwijfeld begrepen dat gymnastiek veel voordelen voor kinderen heeft. Het is een zeer toegankelijke discipline die je (bijna) overal kunt beoefenen. Je kinderen kunnen stoom aflaten en hun begeleider brengt hen verschillende waarden zoals zelfstandigheid en respect bij. En het is nog leuk ook. Wat wil je nog meer?

Ontdek de wondere wereld van gymnastiek

Doet jouw kind al aan gymnastiek? Wat denk je ervan?

 

 

nieuwevisualontdekpilates

Sylvia

Redactrice, overtuigd van de voordelen van lichaamsbeweging, sportster en mama van een jonge gymnaste, met goede tips rond gezondheid en sport.

Alle goede informatie om de sport te vinden die het best bij je past!