meisje core sterkte

Stabiliteit en kracht, dat is core stability!

Laten we eerlijk zijn, een strak lijf, dat willen we allemaal. Maar weet je wat nog beter is? Een goede core stability, jawel! Daarmee zorg je ervoor dat je lichaam gezond, krachtig en in balans is. Het leuke is dat je met enkele relatief eenvoudige oefeningen je core stability stap voor stap verbetert. Lees verder om het allemaal te ontdekken.

Jongen met een goede core stability

Core stability ?

Het is een trend die in elke sporttak terugkomt. En terecht, want dankzij een goede core stability – ook wel kern- of rompstabiliteit genoemd – heb je een krachtiger lichaam, optimaliseer je je sportprestaties en voorkom je blessures. Maar wat is het nu juist? Wel, door middel van specifieke oefeningen ga je zowel de oppervlakkige als onderliggende spieren in je romp versterken. Die spieren zorgen voor een stevige verbinding tussen je boven- en onderlichaam.

Jongen oefenen zijn lichaam

Hoe gaat het in zijn werk?

Goed nieuws: een stevige core verkrijg je door functionele balansoefeningen die je makkelijk in elk trainingsschema verwerkt. De voornaamste oefeningen zijn: push-ups, buikspieroefeningen, squats en pull-ups. De bedoeling van elke oefening is om de spieren sterker te maken. Dit doe je door contractie en dat is ook het grote verschil met klassieke buikspieroefeningen. Bij oefeningen voor de core stabiliteit ga je een bepaalde pose in contractie zolang mogelijk aanhouden.

jong controleerd her lichaam

Zo versterk je je core

Die plankoefening ofwel ‘planking’ is niet alleen een test om te zien hoe stevig je core al is, het is ook een oefening om je core te versterken.

Start met de oefening tweemaal per week, in 3 sets. Houd de plank gedurende 1 minuut aan met telkens 30 seconden rusttijd tussen de verschillende sets.

Heb je dit onder de knie? Verhoog het niveau dan door je voeten te plaatsen op een gymbal. Hierdoor sta je wat instabieler en moeten je spieren harder werken~om in positie te blijven.

Of push jezelf nog iets verder door één arm en één voet in de lucht te steken en toch de plankpositie aan te houden. Breng je linkerarm en rechterbeen omhoog tot ze een rechte lijn vormen met je rug. Hou vast en wissel vervolgens van kant.