TOP 5 VAN DE FOUTIEVE REGELS VAN BLACKBALL

De regels van blackball, pool en zelfs snooker kunnen al eens met elkaar vermengd geraken. Of soms verzinnen we gewoon maar wat: “je moet drie banden raken voor je de zwarte bal mag potten”, “je mag de bal niet achteruit spelen” ... Maar bij biljart wordt vaak gezegd dat je het toeval geen kans mag geven. Geen plaats meer dus voor twijfel: ontdek onze TOP 5 van foutieve regels bij blackball.

BILJART

FOUTIEVE REGEL nr. 1: JE MAG DE WITTE BAL WEGLEGGEN VAN DE BAND

De witte bal ligt tegen de band aan, de rand van de tafel hindert je bij het spelen, maar geen zorgen: je mag de bal van de band weghalen door je keu tussen de band en de witte bal te steken ...ABSOLUUT NIET ! In geen enkel geval mag je de witte bal verplaatsen tijdens een spelletje. De enige uitzondering een fout van je tegenstander, dan mag je de bal leggen waar je wil in de breakzone

FOUTIEVE REGEL nr. 2: JE MOET DRIE BANDEN RAKEN VOOR JE DE ZWARTE BAL MAG POTTEN

Je staat aan de leiding, je hebt al jouw ballen gepot (de rode of gele), maar je moet er nog één potten om het spel te winnen: de zwarte! Maar hoe doe je dat? Mag je die rechtstreeks potten? Moet je 1, 2 of 3 banden raken voordat je die mag potten en daarmee het spel winnen? Goed nieuws: je bent niet verplicht de band te raken om te winnen, die regel is helemaal fout! Je mag de zwarte bal potten zoals je zelf wil. Uiteraard is het makkelijkste het rechtstreeks te doen, maar je kan er ook van profiteren om indruk te maken op je vrienden ;)

FOUTIEVE REGEL nr. 2: JE MAG DE WITTE BAL ACHTER EEN ANDERE BAL LEGGEN ZONDER DE BAND TE RAKEN

Denk je echt dat je de cue ball mag verstoppen achter een bal om te voorkomen dat je tegenstander kan spelen? Dat gaat niet! Goed, je kan het proberen, maar je moet altijd een band raken nadat je de bal hebt geraakt (behalve wanneer je de bal pot)

blackball

FOUTIEVE REGEL nr. 4: JE MAG DE BAL NIET ACHTERUIT SPELEN

Je tegenstander heeft een fout gemaakt, je mag dus twee keer spelenMaar wat mag je nu precies doen? In geval van een fout mag je ofwel de witte bal op dezelfde plaats laten liggen, ofwel mag je hem oppakken en verleggen naar de breakzone. Uiteraard mag je daarbij in alle richtingen spelen! Weg met deze foutieve regel.

FOUTIEVE REGEL nr. 5: JE MAG TWEE KEER SPELEN, JE MOET DAN OP JOUW KLEUR SPELEN.

Je mag tweemaal spelen, want je tegenstander heeft een fout gemaakt. Vraag je je dan altijd af wat je opties zijn? Wel, bij dezen: je mag bij je eerste stoot met om het even welke bal spelen!Je op je eigen kleur spelen, op die van je tegenstander en zelfs op de zwarte bal.

Nu er niet meer de minste twijfel bestaat over de regels van blackball, moet je nog maar één ding doen, en dat is spelen! Maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk dat je een goede verstandhouding hebt met je tegenstander. En jij, welke regel heb jij al eens zelf uitgevonden?