étirement_kispta_decathlon_football

Wanneer stretchen tijdens het voetballen?

Stretchen ... onmisbaar als je voetbalt, en een druk besproken onderwerp. 

Iedereen heeft zo zijn gewoontes en opvattingen over stretchen! Dat heeft bovendien tot een hele resem clichés geleid, en daarom willen we toch nog eens even uitleggen hoe je juist stretcht, op basis van de vraag: WANNEER stretchen?

Anders gezegd, op welk moment tijdens het voetballen las je best een stretching in? Om het eenvoudig en efficiënt te houden, maken we een onderscheid tussen 2 vormen van stretching: passief en actief stretchen. Wat is het verschil tussen de twee? Wanneer en hoe stretchen?

étirement_kipsta_decathlon

Passief stretchen

Een passieve stretching doe je uitsluitend op het einde van een training. Hierbij gaat het erom je spieren te ontspannen en ze te helpen vlot te herstellen. In tegenstelling tot wat heel wat mensen denken doe je best geen passieve stretching tijdens je training. We raden het zelfs af, want zo verhoogt het risico op spierscheurtjes en -blessures. Je doet er dus meer kwaad dan goed mee. Als we het hebben over passief stretchen, dan gaat het dus om de stretching aan het einde van je training.

Hoe doe je een passieve stretching? Je moet de spier in kwestie toch zeker 20 tot 30 seconden rekken. Je moet het herstel stimuleren door ze licht onder spanning te zetten, je mag ze dus niet tot het uiterste drijven. Anders neemt de efficiëntie van je stretching af en daarmee de kwaliteit, en neemt het risico op spierblessures toe. 

Bovendien stretch je je spieren best als ze zijn afgekoeld, niet als ze nog warm zijn, een nieuwe methode die tegenwoordig bij heel wat topsporters in zwang is. Kortom, je wacht best een uur tot anderhalf uur voor je stretcht, zo kunnen je spieren eerst helemaal afkoelen.

étirement_actif_kipsta_foot

Actief stretchen

Actief stretchen doe je best net na een goede opwarming. Zo ga je te werk: rek de spier 5 tot 6 seconden en doe meteen erna een actieve oefening. Een voorbeeld: rek je quadriceps 5 seconden en til daarna je knieën een paar keer op. Of rek je hamstrings en doe daarna een stukje hielen-billen. 

Net zoals bij het passieve stretchen is ook dit een nieuwe methode die haar doeltreffendheid voor of na een training of vlak na een opwarming heeft bewezen. Na een inspanning spreken we van actief stretchen, zeg maar heel korte rekoefeningen die de spieren weer onder spanning zetten en ze warm houden, in tegenstelling tot bij passief stretchen, waarbij je spieren afkoelen en ontspannen.