rekken oefeningen

Rekken, waar is het goed voor?

.

Het nut van rekken vormt onder sporters onderwerp van eeuwige discussie. het doen van rekoefeningen staat vaak ter discussie. Is het nuttig? Is het goed om te rekken? Domyos geeft antwoord op deze vraag.

Is het goed om te rekken?

Sinds een tijdje lezen we regelmatig dat rekoefeningen de sportieve prestaties geen goed zouden doen Aan de ene kant zien we de voorstanders van rekoefeningen. Zij zijn van mening dat rekken tijdens de warming-up spierpijn vermindert en de kans op blessures verkleint omdat de spieren soepeler worden. Aan de andere kant zien we de tegenstanders van rekoefeningen. Zij zijn van mening dat de kracht in de spieren door het rekken afneemt, waardoor er sneller blessures ontstaan (die spier zou door het rekken zwakker worden).

Een ding is zeker: zowel voor- als tegenstanders hebben een punt. Wanneer koude spieren op een verkeerde manier worden gerekt, of wanneer de spieren teveel gerekt worden, dan zal men waarschijnlijk pijn voelen of een blessure oplopen. Wanneer de rekoefeningen echter worden uitgevoerd onder goede omstandigheden, en men oefent geen rek uit op de koude spier, dan kunnen rekoefeningen een gunstige uitwerking hebben. Door te stretchten worden de spieren minder stijf. Dit verbetert de beweeglijkheid en zorgt ervoor dat de sportieve activiteit beter kan worden uitgevoerd. Mits goed uitgevoerd, bevorderen rekoefeningen de soepelheid in de spieren. Ze zorgen voor een betere houding en balans, helpen blessures voorkomen en zorgen voor een beter lichaamsbewustzijn.

Voor of na het sporten rekken?

Ook hierover lopen de meningen sterk uiteen. Sommige specialisten zetten vraagtekens bij het rekken tijdens de warming-up. Ze zijn van mening dat het de sportieve prestaties kan schaden. Dit geldt vooral voor de sporters die voor het podium gaan. Voor alle amateurs die af en toe sporten lijkt het niet verstandig om de rekoefeningen voor het sporten geheel af te schaffen.

Zorg er in elk geval voor dat u eerst een goede warming-up doet als u gaat rekken voor de inspanning. De spieren dienen pas na de warming-up te worden gerekt; zorg ervoor dat u de temperatuur van de spier eerst laat stijgen, want daardoor wordt de spier soepeler. Men raadt de zogenaamde 'actief-dynamische rekoefeningen' aan, die de speren, pezen en gewrichten voorbereiden op de inspanning en die ervoor zorgen dat de 'inspanningspiek' tijdens de inspanning niet daalt. Onder 'actief-dynamisch' verstaan we isometrische (statische) samentrekking van enkele seconden, gevolgd door een 'dynamische' fase (bijvoorbeeld de knie omhoog brengen na het rekken van de quadriceps of de billen).

Na een serie oefeningen kunt u gaan rekken om de spieren die hebben gewerkt te laten ontspannen. De zogenaamde 'passieve rekoefeningen' die men uitvoert na de inspanning, zorgen ervoor dat de spier echt ontspant. Ontspannen spieren herstellen beter.

Belangrijk: rek nooit een spier tot aan de pijngrens en doe rekoefeningen die passen bij de sportieve activiteit die u gaat beoefenen.

Rekken op de goede manier

Welke stretch-sessie u ook doet (voor of na de inspanning), probeer u te houden aan de adviezen van onze sportcoach sylvain baert.

- Uw reksessie dient een minuut of tien te duren, waarbij u elke spiergroep 2 keer pakt.

- Breid geleidelijk aan de intensiteit van elke rekbeweging uit, zonder te forceren.

- Maak alleen een rekbeweging tijdens het uitademen.

- Voer alle bewegingen rustig en zo langzaam mogelijk uit, bij voorkeur zonder te praten.

- Gaat u op de grond liggen om een rekoefening te doen, sluit dan uw ogen. Dit bevordert de spierontspanning, de beleving van het lichaam en de balans (rekken in combinatie met ontspanning zorgt voor een optimaal effect).

- Voer de rekoefeningen niet uit terwijl u balanceert en probeert uw evenwicht te zoeken, zoals men dat vaak ziet: wanneer u staat en u wilt uw bovenbenen rekken, houd u dan ergens aan vast. Hiermee voorkomt u dat u uit evenwicht raakt en uw spier aanspant in plaats van deze te rekken.

- Neem na het rekken 10 seconden om uw ledematen los te schudden.

- Na de warming-up en de rekoefeningen gaat u wat huppelen op de plaats.