Voorrangsregels surfen

De voorrangsregels bij het surfen en bodyboarden

Surfen staat synoniem voor zichzelf overwinnen, en in contact staan met de natuur en natuurlijk voor een vrije sport. Maar met de democratisering zijn er nog maar weinig plekken waar je kunt surfen zoals je wilt. Om veilig te beginnen surfen, moet je de voorrangsregels best kennen.

Surfen en bodyboarden staan erom bekend dat het vrije sporten zijn, maar toch moet een beginnend surfer enkele voorrangsregels kennen die zij/hij moet toepassen in het water. De bedoeling hiervan is immers om ongevallen te voorkomen en de golven van iedereen te respecteren. De belangrijkste regel is natuurlijk respect en hoffelijkheid tonen.

voorrangsregel_surf_zwemzones

Regel 1: zwemzones

Het wordt sterk afgeraden en is verboden om te bodyboarden, surfen of suppen in zones die zijn voorbehouden voor zwemmers. Die zones worden vaak bewaakt door redders en zijn aangegeven met gekleurde vlaggen. Door uit die zones weg te blijven, vermijd je aanvaringen en ongevallen. 

voorrangsregel_surf_golf

Regel 2: de voorrang op de golf bij het surfen en bodyboarden

De surfer met het groene surfboard ligt het dichtst bij het brekende deel van de golf, "top" genoemd, en heeft voorrang op de surfer met het rode board. Die voorrang geldt zo lang de golf duurt, andere surfers mogen net zomin als de surfer met het rode board starten op de golf.

voorrangsregel_surf_richting

Regel 3: je richting op de golf aangeven bij het surfen en bodyboarden

Wanneer een golf tegelijk naar links en naar rechts breekt, hebben beide surfers voorrang. Het belangrijkste is dat je met de ander communiceert om aan te geven of je naar links of naar rechts wil gaan. Ideaal is dat je aan andere surfers die op dezelfde golf willen surfen aangeeft naar welke kant je gaat. We herhalen dat goed fatsoen en hoffelijkheid hier de kernwoorden zijn.

voorrangsregel_surf_kruisen

Regel 4: elkaar kruisen bij surfen en bodyboarden

Wanneer twee surfers elkaar gaan kruisen op een golf die naar binnen breekt, dat wil zeggen naar links en naar rechts, heeft geen van beiden voorrang. In dit geval wordt aan de twee surfers aangeraden om zo snel mogelijk uit te golf te gaan om een botsing te vermijden.

voorrangsregel_surf_terugkeren_top

Regel 5: terugkeren naar de "top" op een surfboard/bodyboard

Wanneer je gedaan hebt met surfen op je golf, ga je altijd om de golven heen weer naar boven zodat je de surfers die nog rechtop staan niet hindert. Wanneer de "rij" golven lang is, steek je altijd over waar de golf het minst diep is (daar waar geen surfers bezig zijn), om een botsing te vermijden.

voorrangsregel_surf_val

Regel 6: een val in de impactzone

Wanneer je valt in de "impactzone" (de plaats waar de golven breken), probeer dan niet om weer recht naar de "top" te gaan. Wacht eerst tot de golven voorbij zijn en blijf in de branding, waarbij je je board vasthoudt. Ga dan om de golven heen weer omhoog naar de "top" zoals hieronder uitgelegd.

Tip voor surfers en bodyboarders:

Als je per ongeluk de voorrang van een andere surfer "afneemt" zonder dat je je hiervan bewust was, wordt aanbevolen om zo snel mogelijk uit de golf te gaan. Vaak vind je de voorrangsregels terug op borden aan de toegang tot het strand of in surfscholen.

Deze tips kunnen voor jouw ook interessant zijn

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!

shortboard olaian

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser

Surfen met je kind : elke leeftijd heeft zijn eigen pleziertjes

Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

Surfpak kopen Decathlon

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

surfpak-front-zip-of-back-zip-de-vergelijking

Surfpak met back zip of front zip: de vergelijking

Welke sluiting moet je kiezen voor je surfpak: back zip (sluiting op de rug) of front zip (sluiting op de borst)? Waarom kiezen sommige surfers voor een pak met een front zip in plaats van met een back zip?

Hoe je surfmateriaal goed opbergen na een surfsessie

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!