Yoga brengt niet meteen verandering

Stephanie haar yoga-journey begint na een burn-out, ze kiest voor dynamische yoga omdat ze hierdoor meegesleept wordt door het ritme van de bewegingen. Ondertussen geeft ze zelf yogales en ondersteunt ze anderen die ook verandering in hun leven zoeken.

Yoga

Ik heb altijd veel gesport: ballet, atletiek, tennis, dans … Toen ik naar de unief ging, viel dat grotendeels weg. Door mijn drang naar perfectie gleed ik op mijn 22ste in een depressie. Dag sport ... Toen volgde er een ongeval tijdens mijn job als werkstudent. Gevolg: barstjes in de uitsteeksels van mijn onderste ruggenwervels en twee jaar lang veel pijn. Nog wat later belandde ik in een burn-out.~ ~Toen ik uit die burn-out kwam, wilde ik weer gaan bewegen maar niet intens sporten. Ik had al eens een paar yin-yogalessen gevolgd. Maar het was te moeilijk voor mij om met mijn gedachten geconfronteerd te worden en te lastig om ze los te laten. ~ ~Ik probeerde een andere vorm: vinyasa. Dat is heel dynamische en veel fysiekere yoga die je amper tijd geeft om na te denken. Elke ademhaling gaat gepaard met een beweging. Zo creëer je een mooie flow. Het is bijna een dans.

Yoga

Dankzij vinyasa-yoga begon ik te focussen op mijn adem en leer ik meer en meer luisteren naar wat er in mijn lichaam gaande is.~ ~Ondertussen keerde ik terug naar de yin-vorm en beoefen ik ook hatha-yoga en meditatie. Dat voorkomt dat ik blijf gaan, gaan en nog eens gaan tot ik opnieuw in een burn-out beland. Begin dit jaar was het wel weer zover ... Maar ik herken al veel sneller wat er fout loopt. En ik aanvaard meer en meer dat het oké is dat mijn lichaam vraagt om even te kalmeren of echt te rusten. ~ ~Mijn eigen grenzen beter respecteren en tegelijk de controle wat lossen helpt me ook bij mijn chronische migraine. De aanvallen komen plots op, vaak net als ik me ontspan, en zijn heel heftig. Maar op de duur werkten vooral de angst voor en de weerstand tegen zo’n opstoot verlammend ... Het komt erop aan om je gedachten te erkennen maar niet één te worden met die angst, woede, frustratie of dat verdriet. 

Yoga Vinyasa

Verandering komt er niet van de ene dag op de andere. Met yoga is het zoals met fietsen. Herhaling werkt. ~ ~Ik probeer ook drie keer per week te lopen. Maar soms valt dat voor een paar weken stil. Tot ik het weer voel kriebelen. Dan vertrek ik weer omdat ik dat zelf wens. En niet meer omdat ik perfect wil zijn of mijn sportieve nichtje wil volgen, want dan hou ik het toch niet vol. Sporten mag nu ook gewoon voor het plezier. En niet alles wat ik doe hoeft nuttig te zijn.

~ ~Mijn goede raad is om je niet te spiegelen aan wat anderen doen en kunnen. Elke mens is anders en heeft een eigen voorgeschiedenis.~ ~Jouw lichaam is jouw lichaam, niet het perfecte skelet uit de biologieles. Probeer je comfortabel te voelen met de body die je nu hebt. Schaam je er niet voor. Wees er niet boos op. Het is een momentopname. En als dingen je echt storen, doe er dan iets aan. Ook al lijk je vast te zitten, verandering is altijd mogelijk. In mildheid. En luister. Want anders gaat je lichaam gewoon harder roepen, tot je het wel moet horen …

Yoga Vinyasa

Wie is stephanie blockhuys?

Yogadocente Stephanie Blockhuys zoekt haar plekje in deze zotte wereld. Ze is onderweg. In de Kempen is ze thuis. Yoga geeft haar alle tools om te voelen. Zo kan ze beter omgaan met chronische pijn en angst. Het leert haar om zichzelf te accepteren en graag te zien. Overal, op elk moment. Met haar project Wanderlust Yoga helpt Stephanie ook anderen om – via yoga en meditatie – te voelen, om richting en kracht te ontdekken en te ontwikkelen. Binnen een veilige space, online of live, met veel ruimte voor zelfontdekking en groei.

~Benieuwd hoe je zelf eenvoudig momentjes van mindful movement kan inbouwen in je dag?  Of zin in een Easy Hatha les?

Stephanie Blockhuys