De mont blanc beklimmen

Gouden tips voor een perfecte voorbereiding

De Mont Blanc beklimmen: gouden tips voor een perfecte voorbereiding

Ben je een gepassioneerde klimmer die op zoek is naar een sportieve uitdaging? Dan is de beklimming van de Mont Blanc een echte aanrader. Om dit huzarenstukje tot een goed einde te brengen, moet je je op de juiste manier voorbereiden. Wij zetten alvast een aantal handige en bruikbare tips op een rijtje.

Door onze experte Amandine Doppagne, gepassioneerde alpiniste en klimster, werkzaam bij Decathlon Alleur

1. Mont blanc beklimmen: fysieke en technische voorbereiding

Wil je je kansen gaaf houden? Start de voorbereiding dan verschillende maanden vóór de grote dag. Een berg van 4.810 meter beklimmen doe je niet zomaar. Doe oefeningen om je uithoudingsvermogen te verbeteren zoals lopen, fietsen of trekking met hoogteverschillen. Op die manier kunnen je hart, je benen en je longen zich aan de omstandigheden van de beklimming aanpassen.~Om te acclimatiseren, doe je vooraf 2 à 3 beklimmingen (van 3.500 à 4.000 meter). Je kan ook bij sneeuw- en ijsscholen terecht die je leren om het juiste materiaal zoals ijsbijlen en stijgijzers correct te hanteren.

De Mont Blanc beklimmen: gouden tips voor een perfecte voorbereiding

2. Wat is de beste periode?

De Mont Blanc beklimmen doe je het best vanaf midden juni tot midden september. In september beginnen de dagen al wat te korten, maar is het minder druk.

De Mont Blanc beklimmen: gouden tips voor een perfecte voorbereiding

3. Mont blanc beklimmen: welke route kiezen?

De normale route

Deze route wordt ook wel de koninklijke route genoemd. Je vertrekt ‘s morgensvroeg met de tramway du Mont Blanc die je tot in Nid d’Aigle voert (2.372 meter). Daarna klim je gedurende ongeveer 5 uur tot de refuge du Goûter (3.835 meter). De volgende ochtend ga je verder (vanaf 03:00) zodat je rond 08:00 de top bereikt. De afdaling vindt dezelfde dag plaats (je kan ook een tweede nacht in de refuge doorbrengen als je dat wil).

De trois monts-route

Deze route verloopt via de Mont-Blanc du Tacul, Mont Maudit, Mont-Blanc. Dit is de tweede meest genomen route die meer technische en fysieke passages bevat dan de voorgaande.

De grands mulets-route

Door de aanwezigheid van losliggende ijsblokken is deze route gevaarlijk en wordt ze afgeraden.

4. Verhoog je kansen en neem een gids onder de arm

Als je een onder begeleiding van een gids klimt, is de kans veel groter dat je de top van de Mont Blanc bereikt. Neem contact op met een organisatie van gidsen voor meer informatie. Sommige partners van Simond, ons passiemerk voor alpinisme, bieden expedities naar de top van de Mont Blanc.

De Mont Blanc beklimmen: gouden tips voor een perfecte voorbereiding

5. Mont-blanc beklimmen: koop het juiste materiaal bij decathlon

De juiste klimuitrusting is essentieel om de Mont Blanc te beklimmen. In ons gamma vind je alle nodige uitrusting en producten om deze mythische berg te bedwingen.

De Mont Blanc beklimmen: gouden tips voor een perfecte voorbereiding

- Vergeet niet om de refuge verschillende maanden op voorhand te reserveren.

Refuge du Goûter: kan je alleen via internet reserveren

Refuge des Cosmiques: +33 4 50 54 40 16 (Trois Monts-route)

Refuge des Grands Mulets: +33 4 50 53 57 10 (Grands Mulets-route)

Refuge Tête Rousse: +33 4 50 58 24 97 (normale route)

- Check de weersomstandigheden: gunstige weersomstandigheden zijn absoluut nodig om de beklimming tot een goed einde te brengen.

- Denk eraan om 1 dag of 2 dagen voor het vertrek voldoende te rusten.