Je paard weer in vorm krijgen

.

jepaardweerinvormkrijgen-inleiding

Het is niet gemakkelijk om opnieuw te trainen en aan het werk te gaan na enkele weken vakantie op de weide. Wil je het rustig aan doen met je paard? Waarom dan niet starten met longeren?

Het is zover! We gaan weer aan de slag. Gedaan met het dolce far niente in de weide onder de zon. Het wordt tijd om terug de piste op te zoeken. Maar net zoals wij, hebben ook paarden wat tijd nodig om opnieuw in het werkritme te komen. Samen zorgen we ervoor dat ze er weer tegenaan kunnen in de manege!

Eerste stap: in welke toestand is je paard?

Kijk in alle objectiviteit naar je paard en stel jezelf de volgende vragen: “Hoe gaat het met mijn paard? Is het vermagerd, of net te dik geworden??” Dat heeft immers een invloed op zijn nieuwe start. Jij zult je moeten aanpassen aan de conditie van je paard. In ieder geval zal het er geleidelijk en vooral op zijn eigen ritme weer moeten inkomen. Te onthouden: Net zoals voor het nieuwe schooljaar moet je ook voor je paard een planning maken. Begin met korte longeersessies, met in de eerste week telkens een rustdag ertussen. Het is voor een paard gemakkelijker om zijn fysieke conditie te hervinden en zijn spieren te trainen als het niet meteen het gewicht van zijn ruiter moet dragen.

Een voorbeeldweek om er weer aan te beginnen:

Voorbeeld: ik haal mijn paard zondag van de weide.  

Maandag:  Longeersessie 1: Laat het gedurende 20 minuten stappen: 10 minuten aan elke hand, vraag het dan om 5 minuten te draven aan je rechterhand en dan 5 minuten aan je linkerhand. Let op zijn ademhaling: is het in moeilijkheden? Is het aan het hijgen? Luister steeds naar je paard. Opgelet: een té doorgedreven training veroorzaakt spierpijnen. Kies eerder voor "stretching"-sessies zodat het zijn spieren kan rekken.

Dinsdag: 20 minuutjes stevig stappen. Of je nu longeert of op je paard zit, je moet steeds letten op de voorwaartse beweging en de schwung. Afhankelijk van de conditie van je paard verleng je de draftijd.

Woensdag: Rustdag, maar vergeet niet dat je paard net van de weide komt, waar het de hele dag kon rondwandelen. Wil je vermijden dat het "stalbenen" krijgt, dan doe je er goed aan om het even buiten te laten en er aan de hand mee te stappen.

Donderdag : Verleng de duur van je sessie: je laat het steeds langer draven, tot je op een half uur zit op het einde van de week.

Vrijdag: Voeg enkele gangen in galop toe. Varieer in je cirkels, wissel kleine en grote cirkels af om de spronggewrichten niet te beschadigen.

Zaterdag : Je hebt nu opgebouwd tot een half uur longeren (zonder stap). Veel te veel mensen vergeten dat de stap een even belangrijke gang is als de andere, omdat het paard op die manier kan opwarmen. Een paard dat stevig doorstapt, kweekt ook spieren.

Zondag: je kunt weer op je paard gaan rijden. Geniet ervan om te gaan wandelen en doe indien mogelijk ook wat hellingen: dat is goed voor de moraal.

Nog enkele tips

Met elastieken kun je de halsspieren en de schoft van je paard rekken, of je kunt met andere teugels werken als je paard eraan gewend is. Zo bouw je zijn spieren weer op. Of nog een ander idee: lange teugels! Hiermee kun je naast de voorwaartse beweging en de schwung ook op de zijwaartse bewegingen trainen. Check of je paard goed luistert en oplet door het regelmatig te laten stoppen. Het moet aan beide handen op dezelfde manier draaien. Denk eraan om je horloge in de gaten te houden en regelmatig van richting te veranderen :)

jepaardweerinvormkrijgen-paragraaf4

Je kunt zelfs eventjes in draf rijden. Doe dit echter geleidelijk aan en blijf naar je paard luisteren. Voor de moraal is het erg belangrijk om zachtjes aan op te bouwen. Zo gaat je paard goed voorbereid de komende maanden tegemoet.   Wat zijn overigens je doelstellingen voor dit jaar?

jepaardweerinvormkrijgen-ccl2
mariechristine

Marie-christine

Al amazone sinds meer dan 40 jaar.....ik ben de tel kwijt! Het zijn er in ieder geval veel! :D

Ik ben al sinds lang gepassioneerd door paarden, en ik heb er zelf ook. Ik heb een Galop 7 en het allerliefste doe ik aan jumping.

In ons gezin is paardrijden een dagelijkse passie: mijn dochter, die nog studeert, is ook amazone en gaat nu naar de Franse "Amateur Elite"-competitie. Ze wordt gecoacht door haar vader, zelf ook gewezen ruiter, samen met professioneel ruiter Alexis Borrin.