BILJART, EEN SPORT?

Het ministerie van Sport en het Europees sportcharter zijn duidelijk: "Onder sport verstaan we elke vorm van fysieke en sportieve activiteit die, op al dan niet georganiseerde wijze, het uitdrukken of verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid tot doel heeft en leidt tot sociale relaties of tot competitieresultaten op alle niveaus".

biljart

Hiermee kunnen we de discussie afronden: biljart bevordert je fysieke conditie, helpt bij de ontwikkeling van je sociale leven en biedt verschillende competities. Met biljart onderhoud je wel degelijk je fysieke conditie. Ziezo. Je mag er dus zeker van zijn dat biljart een sport is. Heb je nog andere argumenten nodig? Wij geven je alvast 4 goede redenen waarom biljart een sport is.

De plaats, de spelers, het materiaal: elk spel is anders. Een van de eigenschappen van sport is dat het nooit tweemaal op dezelfde manier wordt gespeeld.

Strategie, techniek, mentale weerbaarheid: met de druk kunnen omgaan is een vorm van sport. Geloof ons, zweten zul je.

Een nationale federatie, clubs, leden… dit heeft toch veel weg van een sport, lijkt ons. Wereldwijd zijn er meer dan 100 biljartfederaties en elk jaar worden in meer dan 90 landen ruim 200 competities georganiseerd.

Biljart, een sport?

Olympische sport?

Sinds 1998 is biljart erkend als deel van de olympische beweging. Daarnaast wordt het beoefend in tal van internationale competities, waaronder ook de  World Games, een vierjaarlijkse competitie van verschillende sportenDe World Confederation of Billiards Sports (WCBS) voert momenteel campagne om biljart te promoten bij het Internationaal Olympisch Comité. In maart 2018 heeft de WCBS samen met de Franse biljartfederatie een officiële kandidatuur ingediend om biljart deel te laten uitmaken van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

os2024
Biljart, een sport?

SAMENVATTING

Ook Mohammed Abou Elmagd van de universiteit voor gezondheidswetenschappen van de Arabische Emiraten heeft de vraag bestudeerd. ​​​​ ​​Hij maakt een duidelijk onderscheid tussen spel en sport : Een sport is een fysieke activiteit met een aantal vaste regels, die in competitieverband of als persoonlijk plezier wordt beoefend of als een combinatie van beide. Een spel is een ontspanningsactiviteit met een of meerdere spelers, waarbij de spelers een bepaald doel nastreven en dit beoefenen volgens een aantal regels.”*​​​​​ ​​

* Bron: Is Billiards considered a sport?  Beschikbaar via : https://www.researchgate.net/publication/317359030_Is_Billiards_considered_a_sport

Spierkracht, reflexen, behendigheid en concentratie: wat moet een sport nog meer hebben? We zouden zeggen: probeer het eens en laat ons weten hoe je erover denkt!