Crosstraining: werk thuis aan je lichaamsconditie

Crosstraining is niet meer weg te denken uit de fitnessclubs. Deze trainingsmethode is de perfecte keuze voor iedereen die heel snel zijn algemene lichaamsconditie wil opkrikken, dankzij de verschillende oefeningen binnen een beperkte tijdspanne. Sporters gebruiken ze vooral om hun zwakke punten weg te werken en om zich voor te bereiden op zwaardere trainingen. In dit artikel vertelt Domyos je alles over deze trendy trainingsmethode, die hot blijft.

werk-thuis-aan-je-lichaamsconditie

Wat is crosstraining?

Crosstraining of functionele training is de perfecte aanvulling op de klassieke krachttraining waarbij je doelgericht één bepaalde spiergroep sterker maakt. Op een paar jaar tijd is deze heel toegankelijke en trendy sport uitgegroeid tot dé methode om snel weer in vorm te geraken.

 

Crosstraining verschilt van andere methodes om de volgende redenen:

• De intensiteit ligt hoger dan bij een klassieke training, en wel door de opeenvolging van oefeningen waarbij alle spieren worden gemobiliseerd, en door de korte recuperatietijd (hoe hoger de intensiteit, hoe moeilijker de oefeningen).

• De functionele bewegingen spreken alle spierketens aan om een natuurlijke beweging te maken, zoals hardlopen, springen, duwen, werpen, trekken…

• De grote variatie aan oefeningen maakt de sessies erg afwisselend en leuk.    

 

Die drie principes maken van crosstraining een unieke en heel doeltreffende methode.

5 Goede redenen om met crosstraining te beginnen

DE DUUR VAN DE SESSIES

De sessies zijn heel kort en dus ideaal voor mensen die niet veel tijd hebben om te sporten. Als je drie keer per week ongeveer 30 minuten traint, worden je hart en longen merkbaar sterker, krijg je voelbaar meer kracht in je spieren, slinkt je vetmassa en kweek je meer spiermassa.    

 

DE DOELTREFFENDHEID EN DE MERKBARE VORDERINGEN

Of je nu een beginnende of ervaren sporter bent, al je fysieke kwaliteiten worden aangesproken tijdens een standaard weekje crosstraining. Iedereen vaart er wel bij! Een hardloper bijvoorbeeld zal er op het vlak van cardio niet op vooruitgaan (maar er zeker ook niet slechter van worden), maar zal wel zijn kracht, snelheid en explosiviteit kunnen verbeteren... eigenschappen die hij doorgaans niet aanwendt.    

 

GEVARIEERDE EN SPEELSE OEFENINGEN

De algemene doelstelling van crosstraining is een perfecte balans tussen kracht en uithoudingsvermogen. Elke sessie is anders opgebouwd, om niet in routine te vervallen. Zo blijf je gemotiveerd om je helemaal te geven!    

 

ONTWIKKELEN EN ONDERHOUDEN VAN JE FYSIEKE CAPACITEITEN:

• een beter cardiovasculair en respiratoir uithoudingsvermogen

• meer uithoudingsvermogen van je spieren

• kracht

• soepelheid

• snelheid

• wendbaarheid

• coördinatie

• evenwicht

• strakkere, sterkere spieren    

 

VOOR CROSSTRAINING HEB JE WEINIG MATERIAAL NODIG

Wil je aan crosstraining doen, investeer dan niet in zwaar materiaal of in een hele resem fitnesstoestellen. Laten we het liever per beweging bekijken:

• Geduwde bewegingen, zoals push-ups, kun je uitvoeren met de Push Up Gain.

• Voor trekoefeningen volstaat een trekstang.

• Voor core-oefeningen gebruik je een Domyos Strap Training.

• Voor de zogeheten functionele bewegingen kies je het best voor kettle bells, een medecine ball of een verzwaard vest om de moeilijkheidsgraad te verhogen.

werk-thuis-aan-je-lichaamsconditie

Hoe verloopt een sessie crosstraining?

Een klassieke sessie crosstraining duurt ongeveer 1 uur. De sessie is opgedeeld in de volgende onderdelen:

De opwarming, om je lichaam voor te bereiden op de inspanning.

De sessie zelf, waarbij cardiovasculaire oefeningen worden afgewisseld met spiertraining.

De cooling-down: actieve recuperatie, relaxatie, zelfmassages, diepgaande versterking…   Je merkt het, crosstraining is een functionele trainingsmethode en de perfecte keuze om al je fysieke kwaliteiten op een hoger niveau te tillen. Gebruik ze als aanvulling op je normale sport en je zult beter presteren!