Een pomerans vervangen: hoe repareer je een biljartkeu?

.

Een pomerans vervangen: hoe repareer je een biljartkeu?

De pomerans is het uiteinde van je biljartkeu (ze noemen dit ook vaak de dop). ~Dit is het deel van je keu die in rechtstreeks contact staat met de bal: hij verslijt dus en moet regelmatig worden vervangen.

Lijkt je pomerans, het dopje aan het uiteinde van je biljartkeu, versleten? Dat is perfect normaal! Het gaat om een slijtageonderdeel, het contactoppervlak met de bal, en moet dus regelmatig worden vervangen. Ja maar... hoe doe je dat dan?  

Wat heb je nodig

Een cutter

Een tube "super glue" lijm 

Schuurpapier

Je nieuwe pomerans, afgestemd op het type en de diameter van je keu.

De versleten pomerans losmaken

Gebruik een cutter om de versleten pomerans te verwijderen. Als dat gelukt is, zal je zien dat er nog restjes van de oude pomerans aan het beentje plakken. Het is dus belangrijk om dit uiteinde glad te schuren, zodat er een schoon en vlak oppervlakte achterblijft.

De nieuwe pomerans gladschuren

Het doel is hetzelfde als bij het gladschuren van het beentje: een vlak oppervlakte krijgen.  

De tip van denis, productingenieur biljart bij decathlon

~Maak met de cutter enkele kleine sneetjes in de onderkant van je nieuwe pomerans en aan de kant van het beentje.~Het idee: hele kleine groeven maken waarin de lijm goed kan doordringen, zodat de pomerans beter blijft zitten.

De pomerans vastplakken

Het cruciale moment: een druppeltje lijm aanbrengen! Let er op dat je niet te veel lijm gebruikt, zodat hij niet overloopt.

Gebruik gerust een paar dunne handschoenen als je schrik hebt dat je lijm op je vingers krijgt.

Druk een tot twee minuten goed aan. Dat lijkt misschien lang, maar zo ben je zeker dat de pomerans goed blijft zitten.  

De pomerans en het beentje bijschaven

Een nieuwe pomerans sluit meestal niet perfect aan op de diameter van het beentje: je moet het geheel dus nog wat bijwerken. Gebruik hiervoor een klein stukje schuurpapier, totdat de twee delen perfect op elkaar aansluiten. Maak ook meteen gebruik van de gelegenheid om je pomerans naar wens te vormen.

Je schuurt de pomerans af om de lak te verwijderen tot je aan het leer komt, en om de hoeken weg te schaven, zodat de pomerans de bal altijd op dezelfde manier raakt.

En zie daar, je bent klaar! Je hebt je pomerans vervangen.Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen trucjes... aarzel zeker niet om die van jou te delen!