importance_hydratation_natation

Het belang van hydratatie voor zwemmers

Wie zegt dat zwemmers niet transpireren?

Zwemmers blijven menselijk, ook in het water. Tijdens inspanningen moet het lichaam gereguleerd worden, en dat zorgt voor transpiratie. Transpiratie die je niet opmerkt, dat is zeker ... maar niettemin transpiratie!

Natuurlijk wist je zelf ook wel dat deze transpiratie onzichtbaar is door de vloeibare omgeving waarin de zwemmer zich bevindt. Het is immers niet evident om je voor te stellen hoe water eruitziet in water.

Nu je weet dat transpiratie van zwemmers geen fabeltje is, kunnen we samen ontdekken hoe belangrijk hydratatie is tijdens het zwemmen!

Plons!

Zwemmen: transpiratie

Zoals we eerder al zeiden, moeten zwemmers net zoals sporters uit het water hun lichaamstemperatuur regelen en de warmte die ze genereren tijdens de inspanning afvoeren. Het lichaam beschikt daarvoor over enkele specifieke technieken in een wateromgeving:

• Geleiding: de overdracht van warmte uit een warme omgeving bij contact met een koudere omgeving (in dit geval van het lichaam met het water)

• Transpiratie: afvoer van zweet door verdamping op het huidoppervlak   In tegenstelling tot sporters uit het water transpireren zwemmers echter heel weinig. Aangezien evaporatie van zweet zo goed als onmogelijk is in water, is het wel degelijk door geleiding dat oververhitting voorkomen wordt. Uit studies blijkt dat de transpiratie van zwemmers niet ophoudt tijdens intensieve inspanningen in het water. Terwijl een hardloper na een uur intensieve training tot 2 liter water kan verliezen, is dat voor een zwemmer maar 560 ml ... Een behoorlijk verschil! Een zwemmer die transpireert, zwemt dus niet in het zweet ;-)

 Zwemmen: dehydratatie

Zwemmers beschikken over een duidelijk voordeel ten opzichte van sporters uit het water, omdat ze minder water verliezen tijdens hun inspanningen en dat verlies gemakkelijker kunnen compenseren. Bij een gelijke inspanning zal de lichaamstemperatuur van zwemmers minder stijgen en  is hun behoefte aan water beduidend kleiner.

Achter dit voordeel gaat wel een bijzonderheid schuil ...

Zwemmers zijn hierdoor minder dan andere sporters gevoelig voor dorst en de behoefte aan hydratatie. Als de zwemmer zich hier niet van bewust is, kan dit een averechts effect hebben tijdens trainingen en/of wedstrijden.

Het is belangrijk om te weten dat zelfs lichte dehydratatie krampen kan veroorzaken of zelfs het risico op letsels verhoogt. Je moet dus maken dat je goed voorbereid bent!

Hoe kun je vermijden dat je niet (meer) voor verrassingen komt te staan?

Zwemmen: hydratatie

Je hebt ongetwijfeld al horen zeggen dat "je geen dorst moet hebben om te drinken". Een populair én toepasselijk gezegde! Voor wat betreft hydratatie kun je beter voorkomen dan genezen. Omdat je niet kunt voelen wanneer dehydratatie om het hoekje loert, is het erg belangrijk om je regelmatig en op de juiste wijze te hydrateren!  

Dit zijn mijn tips:

• Voor/na de training: voor een volwassene is het aanbevolen om 2 liter water per dag te drinken

• Tijdens de training: drink een paar slokjes elke 10 tot 15 minuten (totaal: 500 ml)

• Tijdens een wedstrijd: het equivalent van een glas elke 30 minuten

Als je dit advies volgt, blijf je correct gehydrateerd, compenseer doeltreffend je het waterverlies door de inspanningen en zijn alle voorwaarden vervuld om je beste tijd te kloppen!

Water of een energiedrank?

Als je het type bent dat niets aan het toeval overlaat, zit er waarschijnlijk al een drinkfles in je zwemtas. Als dat niet zo is, zul je helaas uit het water moeten komen om je dorst te lessen aan een kraantje. Het chloorwater van het zwembad is niet echt goed verteerbaar, dus kun je het beter niet wagen ...  

Als je over een drinkfles beschikt, heb je twee opties:

• Je drinkfles vullen met mineraalwater

• Je drinkfles vullen met een energiedrank Water volstaat voor een training die iets meer dan een uur duurt.

Voor een intensieve training kun je een energiedrank voorzien, ook als de sessie van kortere duur is.

Voor langere trainingen of voor wedstrijden zal een energiedrank je zowel water als natrium en koolhydraten verschaffen. Deze cocktail is uitstekend om sneller en langer te zwemmen, en om beter te recupereren! Op de plaats, klaar, drinken!