Het offensief om na de feesten gewicht te verliezen

Na de eindejaarsfeesten, die vaak synoniem zijn voor slechte eetgewoonten, is het tijd om te focussen op goede detoxreflexen: geen overdaad meer, evenwichtige voeding en goede gewoonten.... dit zijn onze 5 tips om na de feesten weer in vorm te raken!

gewicht verliezen na de feesten

OEF… DE FEESTPERIODE LIGT ACHTER JE… EINDELIJK GEEN KERSTKALKOEN MEER OP JE BORD… HOEWEL DIE, AAN DE WEEGSCHAAL TE ZIEN, NOG WEL EVEN ZAL BLIJVEN PLAKKEN…

We zijn met z'n allen in de hapjes gevlogen, en ook aan die heerlijke kerststronk konden we natuurlijk niet weerstaan... De meesten van ons hebben dus ook dit jaar volop genoten van de feesten.

Maar geen paniek! Zelfs al lacht de weegschaal je nu even uit: kop op, we gaan er samen tegenaan! Hoe? Met onze 5 tips krijg je die feestkilootjes er zo weer af.

GEDAAN MET OVERDAAD

Praat jezelf geen schuldgevoel aan, het 'kwaad' is toch al geschied... Laat je niet gek maken door de cijfertjes op de weegschaal, je moet gewoon je eetgewoonten weer even aanpassen. Vanaf vandaag ga je sporten om die feestmaaltijden eraf te werken. Kies dus voor een aangepast dieet om de schade van dat teveel aan suiker en vet te herstellen. Want dit is echt geen rocket science: om na de feesten te vermageren moet je minder vettig eten. Probeer vooral te weerstaan aan suikergoed en (frituur)sauzen. Het juiste plan? Kies voor eiwitten om de vermindering in vetten en suikers te compenseren. Ga voor vlees, gevogelte, eieren en zuivelproducten zoals yoghurt met 0% vet.

Het offensief om na de feesten gewicht te verliezen

ZESTE OM TOXINES TE ELIMINEREN

Citrusvruchten en zestes aan de top! Citrusvruchten en zestes zijn perfect om de overdaad van Kerstmis te compenseren: ze zuiveren je lichaam en helpen het om toxines te elimineren. En tijdens de winter, wanneer we allemaal wel eens last hebben van microben, zijn ze een echte bondgenoot in de strijd tegen verkoudheden en griep. Ze barsten van de vitamine C en zijn ideaal tegen vermoeidheid en kleine winterkwaaltjes. Bovendien bevatten ze ook veel antioxidanten en zitten er weinig calorieën in. Hoe verwerk je ze? Je kunt ze in veel vormen verorberen: in sappen, sauzen of gekonfijt. Geef je maaltijden wat meer pit, en voeg er sinaasappel, pompelmoes, citroen, kumquat, bergamot, clementines of bloedappelsien aan toe.

Het offensief om na de feesten gewicht te verliezen

BOUW AF

Zonder morren passen we ons 'eliminatieplan' toe, om komaf te maken met de afvalstoffen die we tijdens onze feestmaaltijden hebben opgeslagen. Hoe? Probeer veel vezels te eten. Volgens een studie van NutriNet-Santé in 2012 komen in Frankrijk slechts 22% van de mannen en 12% van de vrouwen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels van 25 gram/dag. Vezelrijke voeding zorgt er nochtans voor dat je je langer verzadigd voelt, en je verbrandt er vetten mee. Als je bovendien genoeg water drinkt, dan spelen die vezels een essentiële rol voor een goede darmtransit. Dus: hallo granen, volkoren beschuiten, spliterwten, avocado's, kruiden en specerijen!

EET OP EEN RUSTIGE PLEK

Dit zinnetje zal je ook wel niet vreemd in de oren klinken bij een familiemaaltijd: 'Wie wil er nog een beetje?' We overeten ons allemaal wel eens, als we ons verplicht voelen om nog eens op te scheppen om onze gastheer niet te beledigen... Hoe speel je het dan klaar om niet aan te komen!? Maar bij het begin van het nieuwe jaar horen goede voornemens: ga voor minder! Verander je eetgewoonten en ga in alle rust genieten van je eten. Hoe? Ga op een rustige plek zitten, zonder mensen in de buurt die je kunnen storen, en geniet rustig van je maaltijd. Na ongeveer 20 minuten krijg je sowieso een verzadigd gevoel. En door tijd te maken voor je maaltijd, en door traag en goed te kauwen, heb je zelfs aan een lichte maaltijd genoeg. Zonder dat je met honger van tafel gaat. Zo eet je minder en krijg je na de feesten je lijn terug, zonder frustratie.

BEWEEG OM TE VERTEREN

Na de feesten voelt iedereen zich wat loom en zwaar… en hebben de meesten waarschijnlijk niet veel zin om meteen terug te beginnen sporten… Maar om niet zwaarder te worden, moet je actie ondernemen: als je gewicht wil verliezen moet je bewegen! En laat dat nu niet een van je goede voornemens zijn, weer gaan fitnessen om af te vallen! Twee of drie keer per week aan sport doen is heel goed om calorieën te verbranden. En als dat echt niet lukt, dan kun je nog steeds een half uurtje per dag gaan wandelen, of de trap nemen in plaats van de lift! Door te gaan stappen zet je, net als bij lopen je buikspieren aan het werk en dat is dan weer goed voor een optimale darmwerking. Zo voorkom je ook constipatie die het gevolg is van te weinig activiteit. 

Het offensief om na de feesten gewicht te verliezen