benen van een paard

Hoe verzorg je de benen van je paard?

Het is heel belangrijk om de hoeven van je paard te beschermen, maar het is ook noodzakelijk om de benen te verzorgen voor en na een training. De pezen van een paard worden immers zwaar belast.

Vrouw verzorgt de voorbenen van haar paard met klei

Welke producten gebruik je?

Het is heel belangrijk om de hoeven van je paard te beschermen, maar het is ook noodzakelijk om de benen te verzorgen voor en na een training. De pezen van een paard worden immers zwaar belast.

Klei is een natuurlijk product dat de benen van je paard ontspant na een inspanning. De klei moet vochtig zijn voor een goede werking. Wikkel de pezen in plasticfolie zodat de klei minder snel droogt.

Het is ook aan te raden om het geheel bijeen te houden met onderbandages en stalbandages. Je kunt klei echter ook op natuurlijke wijze aan de lucht laten drogen.

Omwille van de symmetrie verzorgen ruiters de benen meestal per twee benen (voorbenen, achterbenen of alle benen samen).

een ruiter wast de benen van haar paard

Tips

Knoop de staart van je paard op voordat je je handen in de klei dompelt. 

Trek een latex handschoen aan om je nagels of ringen schoon te houden!

Breng de klei aan tegen de haarrichting in, van onder naar boven, over de pees of de plek die je wilt bedekken.

Breng een nieuwe, redelijk dikke laag aan met de haarrichting mee zodat er geen haartjes meer zichtbaar zijn.

Bedek zeker ook het spronggewricht met klei, want deze zone wordt zwaar belast. 

Spoel de klei af met een douchestraal: maak alle benen eerst nat en begin dan opnieuw bij het eerste been. Vochtige klei is makkelijker weg te spoelen. 

een amazone brengt gel aan op de benen van haar paard

Wanneer gebruik je deze producten? 

Deze producten worden vaak gebruikt na een zware werksessie of een zwaardere inspanning dan gewoonlijk: een wedstrijd, cross, endurancewedstrijd, lange werksessie..

We adviseren om de producten aan te brengen op schone en droge benen.

Je kunt de klei 2 tot 24 uur op de benen laten zitten, afhankelijk van het gewenste effect en de wijze waarop je de klei hebt aangebracht (drogen aan de lucht of met plastic folie). Vergeet niet dat alleen vochtige klei effect heeft. De werking stopt wanneer de klei droog is.

Verfrissende gel is een product op basis van menthol dat een fris gevoel geeft. Het is een gebruiksklaar product dat je direct op de af te koelen zone kunt aanbrengen. Het helpt om de pezen en spieren te ontspannen na een werksessie, of om ze voor te bereiden op inspanningen. 

Voor de verzorging van een wond, peesontsteking of verstuiking moet je echter contact opnemen met je dierenarts, want alleen hij of zij is bevoegd om een verzorging of behandeling voor te schrijven afhankelijk van het ziektebeeld.

Voor de zekerheid kun je het product testen op een stukje van de buik of onder de borst om te zien hoe de huid van je paard reageert na 24 uur.