Joanna - Photo by Morgane Gielen

Joanna - "jammer dat sterk zijn vaak enkel met mannelijkheid wordt geassocieerd"

De body positivity trend zorgde voor een revolutie van paskamers tot in de sportzaal, een bracht een nooit eerder maatschappelijk ervaren boost voor het zelfvertrouwen.

Wie vroeger niet in een traditioneel vakje paste, kreeg de afgelopen jaren eindelijk terug het woord over het eigen lichaam. heeft die perceptie shift ook iets veranderd aan de mindset in de fitness-en welnesswereld? lyna, leen, joanna, romy en sarah zijn vijf sportieve vrouwen met een sterk lichaam waar ze fier op zijn. alle vijf lenen ons hun blik op hun lijf en sportieve ambities. 

                VROEGER WAS IK TE DIK, NU BEN IK BLIJKBAAR TE GESPIERD

Joanna - Photo by Morgane Gielen

Hallo we zijn er ook nog

Ik ben MMA fighter, ik doe aan Engels boksen, Brazilian Ju jitzu, ik worstel, doe aan Thai Boksen...~Je kan eigenlijk al raden dat ik een gespierde vrouw ben. Maar weet wel: Ik vind het oprecht jammer dat vrouwen als ik nog te weinig ofwel te stereotyp worden gerepresenteerd. Ik wil daar graag verandering in brengen. Vertel mij, waarom associëren we 'sterk zijn' zo graag met mannelijkheid en machoïsme? Ik voel dat vrouwen sterk mogen en kunnen zijn zonder dat het af moet doen aan hun vrouwelijkheid.

 

Ik hou van die nieuwe denkwijze dat we ons eigen lichaam in al haar bestaande vormen terug mogen claimen van een maatschappij die ons al te graag in hokjes steekt. De jongste Body Positivity golf focust zich vooral op vollere vrouwen, op rondingen, op grote borsten, op huidskleuren, op de uniekheid van een lichaam... Maar gespierde vrouwen vallen er helaas buiten. " Hallo, wij zijn er ook nog!"~~Ik heb heel gespierde benen en best gespierde schouders. Nu moet je begrijpen: dat is een ramp bij het shoppen. Er bestaat amper geschikte kledij of een leuke stijl voor vrouwen met die lichaamsbouw. De tailles van mijn jeansbroeken gaan altijd gapen, ik krijg mijn schouders en armen amper in een leuk jasje. Zo’n toestanden doen me buitengesloten voelen in de nauwe visie en strategie van modeketens. Vroeger paste ik niet in het hokje, want ik was te dik, nu val ik opnieuw buiten de norm want ik ben te gespierd. 

 

           LEER LUISTEREN NAAR JEZELF EN WEET GOED WAT JE GRAAG WIL BEREIKEN

Joanna - Photo by Morgane Gielen

Luister vooral naar jezelf!

Ik werd vroegerdik’ genoemd. Ik woog 93 kilo, ik had geen conditie en was snel buiten adem. Mijn benen zaten vaak in de weg tijdens het wandelen. Ik wou sporten maar vond moeilijk mijn ding. Zwemmen was niks voor mij, dansen deed ik liever op feestjes en na wat omzwervingen kwam ik uit bij Brazilian Jiu Jitzu. Omdat ik vroeger nog had gebokst en omdat er zo’n harde discipline heerst in voelde ik me er wel toe aangetrokken. Ik werd op slag verliefd, al ging het niet zomaar vanzelf. ~Ik werd meer dan ooit geconfronteerd met mijn eigen lichaam. Ik weet nog heel goed dat ik tijdens de eerste les al tijdens de warm-up al zei “Neen mannen, het zal niet meer lukken voor vandaag: i’m out!”.. We hadden toen slechts enkele rondjes gelopen. Ik moest zelfs af en toe naar buiten om op adem te komen. Ik kon geen volledige les volhouden. Een rondje sparren op het einde van de les lukte me zelfs niet. Daar word ik soms nog aan herinnerd door mijn coach. 

~In 7 maand tijd ben ik 20 kilo kwijtgeraakt zonder dat het echt mijn doel was, en zonder dat ik echt op mijn voeding lette, dat meen ik. Die persoonlijke groei meemaken in de beginmaanden, dat gaf me zo’n ongelofelijke boost . Terwijl ik mentaal en fysiek langzaam sterker werd merkte ik dat mijn omgeving me wel nog steeds anders benaderde. “Oei..gaat gij dit echt..doen?” Niet dat ze me recht in mijn gezicht uitlachten, maar ze vertrouwen er niet echt op. Dat ik een vrouw was had er zeker ook mee te maken...~Op zo’n moment is het belangrijk dat je vooral naar jezelf en je eigen lichaam leert luisteren. Weet vooral wat je zelf wil doen! Want je omgeving probeert je te sturen naar waar zij vinden dat je, volgens jouw geslacht of lichaamstype, zou moeten gaan doen. ~ 

JAMAICAN DANCEHALL GEEFT ME DE VOLLEDIGE CONTROLE OVER MEZELF EN MIJN LICHAAM TERUG

Joanna - Photo by Morgane Gielen

In de ring is je geslacht van geen tel  

Ik voel me heel ongemakkelijk bij wat zogezegd 'enkel vrouwelijk' en 'enkel mannelijk' zou moeten zijn. In de wereld van de vechtsport wordt je omgeven door voornamelijk mannen en je draagt al weinig make-up. Eenmaal terug buiten de ring merk ik dat mannen ofwel geïntimideerd ofwel verward zijn door met mijn brede bouw. Dat ik mijn haar graag kort draag en nu en dan eens hakken aandoe maakt het er ook niet makkelijker op.

Binnen de ring is je geslacht van geen tel. Ik train met mannen die 20 kilo zwaarder zijn dan mij. Als ik daar een stoot van krijg vraag ik me soms af waarom ik dit zo graag doe. Wanneer ik mijn regels heb, heb ik ook niet bepaald zin om vrijwillig op die mat te gaan staan. Dan is het vaak thuiskomen, even huilen, en trots dat ik het toch overleefd heb. MMA is geen sport die je je leven lang kan doen. Mijn knie ondervindt nu al moeilijkheden en andere blessures drukten me al meermaals met de neus op de feiten. Daarom wissel ik mijn gevechtstraining op maandag in voor...Jamaican Dancehall! Niet alleen omdat ik het een super experessionele of sensuele dans vind, Dancehall geeft me de volledige controle over mezelf en mijn lichaam terug. Dat op zich vind ik heel straf en waardevol. 

Lees ook hun inspirerende verhalen 

Leen, photo by Morgane Gielen

Leen - "Als je niet ook je mindset verandert, haalt een maagverkleining niets uit"

Leen onderging enkele jaren een maagverkleining. Ze gooide haar complete leven om en vond een nieuwe balans dankzij sport.Dit artikel maakt deel van de webreeks Body Positivity & Fitness

Lyna - Photo by Morgane Gielen

Lyna - "Ik leerde eindelijk luisteren naar mijn lichaam"

9 jaar geleden werd de hormonale aandoening PCOS vastgesteld bij Lyna. Sinds anderhalf jaar geniet ze eindelijk opnieuw echt van sport en van haar lichaam.Dit artikel maakt deel van de webreeks Body Positivity & Fitness.

Sarah - Photo by Morgane Gielen

SARAH -"BEWEEG GEWOON OP JOUW TEMPO, OP JOUW MANIER!"

Sarah is danstherapeute en bewegingscoach. Na veel omzwervingen vond ze eindelijk haar passiein creatieve en authentieke dans. Dit artikel maakt deel van de webreeks Body Positivity & Fitness

Romy Schlimbach

ROMY - "Ik beweeg omdat ik van mijn lichaam hou, niet omdat ik het haat"

Plus Size Model & Body optimist Romy Schlimbach vertelt over haar motivatie om aan sport te blijven doenDit artikel maakt deel van de webreeks Body Positivity & Fitness

Joanna - Photo by Morgane Gielen

JOANNA - "Jammer dat sterk zijn vaak enkel met mannelijkheid wordt geassocieerd"

Joanna houdt van gevechtsport en Jamaican Dancehall. Sterke en gespierde vrouwen worden volgens haar nog steeds te weinig of te stereotiep gerepresenteerd. Dit artikel maakt deel van de webreeks Body Positivity & Fitness.