dieet najaar

Mijn vormdieet voor het najaar

.

Het vochtige en koude najaarsweer geven winterkwaaltjes vrij spel, waardoor ons immuunsysteem plots verzwakt. Het gebrek aan licht zorgt voor tekorten en werkt op ons humeur. Het resultaat: onze gezondheid wankelt en onze stemming neemt ook een duik. Hoe kun je dit verhelpen? Begin alvast met gezond en evenwichtig te eten. Eet gevarieerd, met veel fruit en groenten, om je lichaam een boost te geven. Linzen, noten, pompoen, druiven, kiwi's of gedroogde abrikozen: dit zijn 6 kostbare voedingsmiddelen die je dit najaar zeker in je voeding moet opnemen als je aan sport wil doen en in topvorm wil blijven.

Eet linzen voor een ijzersterk gestel

Deze peulvruchten zitten boordevol voedingsstoffen en zijn uitstekend voor de gezondheid. Bovendien is er niets beter dan linzen om je ijzerreserves aan te vullen (ze bevatten 7 keer meer ijzer dan spinazie)! Ze zijn goed voor iedereen, maar vooral voor sporters, omdat ze de voedingsmiddelen in beschikbare energie omzetten. Door linzen te eten houden sporters hun lichaam in topvorm, zodat het de inspanningen aankan. Deze wonderlijke groenten behoeden je als geen ander tegen vetten en suikers en helpen gegarandeerd tegen plotse honger. Tot slot zijn linzen ook goed om je lijn te behouden. Linzen vormen een uitstekende bron van fosfor, dat essentieel is voor gezonde beenderen en tanden.

Een stukje vis om je batterijen op te laden

Heb je een gebrek aan zonlicht en heeft dat een invloed op je stemming? Vis is ideaal om je tekort aan vitamine D (veroorzaakt door het gebrek aan zonlicht, dat de synthese van vitamine D beperkt) te verhelpen! Vette vissoorten, zoals zalm, sardines en makreel, geven je een mentale boost. Nog een tip : drink elke dag een lepel levertraan.

Mijn vormdieet voor het najaar

Noten om je omega-3-reserves aan te vullen

Het voordeel van noten is dat ze veel omega-3 bevatten (7,5 g per 100 g, dit is 700 % van je dagelijkse behoefte). Omega-3 helpt om hart- en vaatziekten te voorkomen door de aders en het hart te beschermen. Nog een voordeel: door noten te eten verlaag je ook je gehalte aan slechte cholesterol. Let echter op dat je er niet té veel van eet, want noten zijn erg calorierijk: een handvol tussendoor of na een maaltijd is voldoende! Weet ook dat noten ideaal zijn voor wie geen zuivelproducten mag eten.

Ideaal voor je slanke lijn: pompoen

Zet soep op je menu, nu het er weer het seizoen voor is! Pompoen bestaat bijna uitsluitend uit water en bevat dus weinig calorieën. Hij is rijk aan kalium en bétacaroteen (provitamine A) en heeft antioxidante eigenschappen die celveroudering tegengaan en het lichaam beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Een portie van 200 g is voldoende om ons te voorzien van onze dagelijkse behoefte aan vitamine A. Pompoen kan je ook goed helpen in de strijd tegen een hoge bloeddruk. Pompoenpitten worden sterk aangeraden om je cholesterolgehalte te verlagen. Eet er zoveel van als je maar wil!

Dieetdrankje

Boordevol energie dankzij kiwi's

In de herfstperiode is het vaakst voorkomende tekort dat aan vitamine C. Rep je naar de afdeling citrusvruchten om hier iets aan te doen! Kiwi's zitten boordevol vitamines en zijn uitstekend om je lichaam een boost te geven. Ze zijn ook ideaal om als extraatje te eten voor korte en intense inspanningen. Eet elke ochtend een kiwi bij je ontbijt, dan ben je gegarandeerd de hele dag in vorm.