Pilates, joggen en wandelen: het winnende trio

Pilates, wandelen en joggen: het winnende trio!

Je wilt opnieuw aan je vorm werken en/of afwisseling brengen in je sportieve activiteiten? Je hebt meer dan gelijk. Niet alleen is regelmatig sporten goed voor jou, maar afwisselen tussen pilates, wandelen en joggen is een nog veel beter idee!

Lopen, wandelen en pilates: het winnende trio

Versterk al je spieren!

Het eerste pluspunt als je 3 verschillende lichaamsactiviteiten combineert, is dat deze activiteiten elk verschillende spiergroepen aanspreken.

Terwijl pilates voornamelijk de dieper gelegen rompspieren traint, zullen wandelen en joggen vooral de been- en armspieren oefenen.Let wel, joggen en wandelen spreken ook de rompspieren aan, zeker als je aan snelwandelen of nordic walking doet.

Het andere pluspunt is de vorm van de spiercontractie. Onze spieren worden tijdens deze 3 activiteiten aangesproken, maar niet op dezelfde manier.

Als je pilates doet, veroorzaken de statische houdingen isometrische spiercontracties (de lengte van de spier verandert niet als hij samentrekt), terwijl wandelen en joggen concentrische contracties veroorzaken (de spier wordt korter als hij samentrekt). En dat is belangrijk omdat elke vorm van contractie verschillende spierkwaliteiten ontwikkelt: kracht, explosiviteit en weerstand.

Versterk je hart en longen

Een ander voordeel van het afwisselend beoefenen van deze 3 activiteiten is dat je onbewust verschillende cardiovasculaire en ademhalingsvermogens traint! Pilates is een activiteit waarbij je je bewust wordt van je ademhaling door het cardiovasculaire en ademhalingssysteem op een weinig intense manier te stimuleren. Terwijl wandelen en joggen het hart, de bloedvaten en de longen veel intensiever trainen, zowel qua ritme als qua gebruikte hoeveelheid bloed en lucht.

Met andere woorden, als je je hart en longen intensief wilt oefenen, kies je beter voor joggen of wandelen. Omgekeerd is pilates ideaal voor een meer 'coole' sessie voor hart en longen.

Wandelen, lopen en pilates: het winnende trio

Vergroot je lichamelijke capaciteiten

De 3 activiteiten zijn dus zeer complementair vanuit fysiologisch oogpunt (spieren, hart, bloedvaten, ademhaling, ...) maar laten je ook toe om verschillende 'lichamelijke' capaciteiten te oefenen en te verbeteren. Je lenigheid, je houding, je stabiliteit en je spierbalans zullen met pilates verbeteren.  

Wandelen en lopen bevorderen dan weer je coördinatie tussen boven- en onderlichaam, tussen rechter- en linkerhelft van je lichaam, je synchronisatie en je intra- en intermusculaire coördinatie.

Eenvoudiger recupereren

Met deze 3 activiteiten spreek je je volledige lichaam aan op verschillende manieren en met verschillende intensiteit. En zonder je te vervelen! Zo kan je sneller vooruitgang boeken met minder risico op blessures.~~Want afwisseling is een uitstekend middel om te recupereren, en recuperatie is noodzakelijk om op een duurzame manier lichamelijk actief te zijn en om op lange termijn van deze voordelen te genieten.

Doe er je voordeel mee in het dagelijkse leven!

Regelmatige lichaamsbeweging versterkt je spieren en vergroot je uithoudingsvermogen.

Maar het heeft ook, en vooral, een invloed op je dagelijks leven: lichaamsbeweging helpt om beter te slapen (beter inslapen en minder wakker worden 's nachts), het vermindert stress en angst, het verbetert de stofwisseling voor de afbraak van suikers en vetzuren, het vermindert rugpijn en andere alledaagse pijnen, het helpt je om je gewicht te behouden, het vermindert het risico op hart- en vaatziekten, enz.

Je hebt het al begrepen. Het afwisselen van deze 3 lichaamsactiviteiten is het beste idee dat je vandaag gehad hebt!

Joggen, lopen, wandelen en pilates, sport is goed voor je gezondheid. Zeker als je ze combineert!

Nog enkele puntjes!

Welk ritme je ook volgt, vergeet nooit:

- om in eenzelfde week af te wisselen tussen een pilates-sessie, een wandel- en/of een loopsessie. Zo train je al je spieren op een andere manier, ongeacht je niveau.

- om minstens 48 uur te recupereren tussen 2 sessies, ongeacht de gekozen lichaamsactiviteit. Het is belangrijk dat je lichaam recupereert.

- om voldoende te eten en te drinken voor en na je sessies

- om progressief en regelmatig te oefenen

- om aangepast materiaal te gebruiken in functie van de gekozen activiteit en je niveau om het risico op blessures te verminderen.

Heel veel succes!

Geschreven door Hélène PETOT,
Ingenieur onderzoek en ontwikkeling bij het DECATHLON SportsLAB en doctor in de trainingsfysiologie