Podcast - sport en maatschappij: leren fietsen als volwassene

Iedereen herinnert zich z'n eerste valpartijen, of die eerste keer zonder steunwieltjes. Behalve diegenen die nooit hebben leren fietsen. In België geldt dit voor 16% van de volwassenen. De vzw Mobiel 21 leert ze fietsen, en bezorgt ze zo een ticket richting vrijheid.

Podcast - sport en maatschappij: leren fietsen als volwassene

Mobiel 21 is een vzw die instaat voor een duurzaam transport. Een van hun projecten is de "Fietsschool", die fietslessen aanbiedt voor volwassenen. Dries Janssens, communicatieverantwoordelijke van Mobiel 21, verscheen voor de micro in onze podcaststudio.

liever met beelden?

is er een groot verschil tussen kinderen of volwassenen leren fietsen?

"Niet echt. Beginnen doe je telkens vanaf nul. Het verschil is dat kinderen minder zullen nadenken over dat ze eventueel kunnen vallen, en dat ze meer oog hebben voor avontuur. Maar voor de rest is het grotendeels hetzelfde. "

"De eerste lessen van "De Fietsschool" zijn letterlijk: wandelen naast de fiets, het gewicht van je fiets leren voelen. Links-rechts balanceren. De fiets eens bijna laten vallen ... Het echte begin is dus exact hetzelfde als bij kinderen. Dan werken we verder naar evenwicht leren houden, je fiets beginnen gebruiken zoals een loopfiets, en dan pas echt beginnen trappen en zien dat je je evenwicht kan behouden. En dat is telkens weer het mooiste moment van al die lessen: het geluk in de gezichten van de mensen als ze eindelijk zélf kunnen fietsen zonder vallen, zonder ondersteund te moeten worden."

Podcast - sport en maatschappij: leren fietsen als volwassene

Elk jaar moeten we mensen op de wachtlijst zetten. Dat is spijtig, maar het toont wel aan dat de vraag groot is

is er veel vraag naar die lessen? zijn er veel mensen die niet kunnen fietsen?

"Exacte aantallen hebben we niet, maar het moeten er duizenden zijn. We schatten dat ongeveer 15% van de Belgen niet kan fietsen, maar we weten niet of daar reeds een onderverdeling gemaakt is tussen kinderen en volwassenen. Maar we merken al van in het begin dat de vraag zeer hoog is. Sterker nog, de vraag wordt zelfs groter, en dus zijn we ook in andere steden nieuwe fietsscholen aan het oprichten. In Leuven zitten we aan een totaal van 200 mensen per jaar die leren fietsen, en elk jaar moeten we helaas mensen op de wachtlijst zetten. Dat is spijtig, maar het toont wel aan dat de vraag groot is."

Podcast - sport en maatschappij: leren fietsen als volwassene

na hoeveel lessen kan je zelfstandig fietsen?

"Een basispakket lessen bij de Fietsschool bevat 15 tot 20 lessen. Nogmaals, we bouwen op vanaf 0, dus de eerste drie à vier lessen gaan echt over het vertrouwen en het evenwicht vinden, en dan pas beginnen we te trappen en te werken aan de vaardigheden. Maar we zijn er ons zeker van bewust dat het wel tijdsintensief is. Maar de mensen die deelnemen zijn super gemotiveerd, waardoor de lessen echt voorbij vliegen. Maar je hebt ze wel nodig voor we ze met genoeg vertrouwen de weg kunnen opsturen.


Meer info over Mobiel 21 en over de lessen van de Fietsschool hoor of zie je hierboven in onze podcast!

Podcast - sport en maatschappij: leren fietsen als volwassene
Podcast - sport en maatschappij: leren fietsen als volwassene

initiaties bij decathlon

Decathlon slaat de handen in mekaar met de vzw Mobiel 21 om volwassenen gratis fietsinitiaties aan te bieden. Deze lessen zullen plaatsvinden op de parking van 10 van onze Decathlon-winkels over het hele land.
"Het bezitten en het kunnen gebruiken van een fiets zijn sociale troeven die extra kansen bieden, bijvoorbeeld ook op vlak van tewerkstelling", zegt Jan Christiaens, gedelegeerd bestuurder van Mobiel 21. "Transportarmoede, waar het niet kunnen fietsen onder valt, treft veel meer mensen dan we zouden denken. Om dit probleem aan te pakken, starten we op 26 maart met fietstrainingen op de parkings van 10 Decathlon-winkels in heel België. Onze deskundigen zullen de deelnemers begeleiden en hen adviseren over de routes die zij later in hun buurt kunnen nemen."

De eerste initiatie zal doorgaan op zaterdag 26 maart om 10 uur op de parking van Decathlon Evere. Daarna volgen onder andere nog:

- 9 april, Decathlon Alleur
- 23 april, Decathlon Antwerpen
- 30 april, Decathlon Kortrijk