Portret Marijne: vooroordelen en stereotypes over gewicht

Het gewicht van gewicht

Portret Marijne: vooroordelen en stereotypes overwinnen

Momenteel zit ik enorm goed in mijn vel, maar dat is niet altijd het geval geweest. Zelf was ik acht jaar oud toen ik mijn eerste dieet startte, gecombineerd met extreem veel sporten. “Dat zal mijn enige weg naar geluk zijn”, dacht ik toen. Want je bent toch enkel gelukkig als je slank bent?
Gelukkig weet ik nu beter. Het heeft me jaren gekost om mijn relatie met sport en voeding te herstellen. Zo zie ik sporten nu als me-time, als zelfzorg momentje in mijn overvolle agenda. Waar sporten oorspronkelijk iets was wat ik haatte, kijk ik er nu met volle zin naar uit.

Portret Marijne: vooroordelen en stereotypes over gewicht

Sportkleren kopen in grote maten is geen evidentie

Toch is het niet gemakkelijk om als dikker persoon de stap te zetten om te gaan sporten. Vaak begint het al bij de sportkledij. Waar er voor een maatje small of medium enorm veel keuze is, is het voor mijn maat (2-3XL) een heel stuk moeilijker. De volgende stap is die van de fitnessruimte binnen wandelen. Als dikker persoon bekijken ze je daar alsof je een buitenaards wezen bent. Ik had het idee dat je al fit moest zijn, alvorens je kwam fitnessen. Mensen keken me vaak scheef aan terwijl ik aan het sporten was. Niet echt goed voor je zelfvertrouwen dus.

Portret Marijne: vooroordelen en stereotypes over gewicht

Iedereen verdient het om te sporten

Ook discriminatie tegenover dikkere mensen is me niet onbekend, zeker als het aankomt op beweging. Zo schreven ze me op basis van mijn BMI eens af voor een wandeling in het buitenland. En dat terwijl ik geen ziektes of aandoeningen heb. De kans om me te bewijzen werd me ontnomen. Voor hen was het een uitgemaakte zaak. Dat moment heeft me enorm gekwetst, omdat het nog maar eens bewees hoe mensen meteen een oordeel klaar hebben op basis van mijn uiterlijk. Ik weet dat ik geen atletisch lichaam heb, maar ook ik verdien het om te genieten van sport.

Vandaag zijn we twee jaar na dat voorval. Ik heb mijn abonnement bij de fitness opgezegd omdat het toch niet echt mijn ding was. Ondertussen ga ik wel wekelijks zwemmen met mijn beste vriend. Of we veel baantjes trekken? Niet altijd. Vaak is het ook gewoonweg wat dobberen en gezellig bijkletsen terwijl we toch in beweging zijn. Daarnaast sport ik twee keer per week bij BiBi in Antwerpen, een feel good fitnesscentrum waar de focus ligt op een gezonde relatie met beweging en voeding. Hierdoor heb ik mijn lichaam beter leren kennen en waardeer ik het nu des te meer.

Portret Marijne: vooroordelen en stereotypes over gewicht

Belangrijke reminders

Onthoud vooral dat, wanneer je eens een dik iemand ziet sporten, je je vooroordelen best aan de kant schuift. Herinner jezelf eraan dat sporten voor iederéén mogelijk moet zijn. Het is een verademing en een aangename uitdaging. Je grenzen opzoeken en verleggen kan zeker, net als streven naar bepaalde doelen. Maar sporten zou geen marteling mogen zijn, geen pijnlijk iets, of iets waar je met tegenzin naar kijkt. 

Je kan dus wel degelijk dik zijn én sporten. Niet elk dik persoon wilt sporten om af te vallen. Denk maar aan een drukke mama die iedere week een uurtje yoga doet om tot rust te komen. Of de leerkracht die na de uren gaat tennissen met haar vriendinnen. Of de bankier die met zijn maten gaat voetballen. Misschien is het wel het meisje in de supermarkt die aan breakdance doet. Laat dát net het fijne zijn aan sport: de veelzijdigheid van de sporten én de beoefenaars ervan. 

Podcast

Romy en marijne: sporten met een maatje meer

Zin om meer te horen over dit onderwerp? We nodigden Romy en Marijne, beiden sporters met een maatje meer, uit in onze studio voor een leuke babbel, die leidde tot deze podcast. Beluister hem op Spotify, Apple Podcasts of gewoon hieronder in dit artikel.

Portret Marijne: vooroordelen en stereotypes over gewicht

Marijne

@Pizzahorror

Marijne is een 22-jarige body positive activiste uit Antwerpen. Via haar Instagramkanaal @pizzahorror is ze een stem voor mensen die, net als haar, een maatje meer hebben. Na een heel leven vol haat voor sport, geniet ze vandaag van haar wekelijkse zwemuurtjes en het zwoegen in small group training bij haar lokale fitness. “Zelfliefde draait om goed zorgen voor je lichaam en daar hoort sporten bij. Nu kies ik volop voor de sporten die ik leuk vind.”