"sporten is de weg naar zelfliefde"

Portret Romy Schlimbach, plussize model

Portret Romy: jonge vrouw met een maatje meer

Romy zag zelden tot nooit vrouwen als zichzelf in de media. Noch in de tijdschriften, noch op televisie was er herkenning. Met de slogan “Be the change you wish to see in the world” zette ze op haar 23 haar eerste stappen in de modewereld. Drie jaar later heeft ze een mooie carrière uitgebouwd. Zo stond ze al op de cover van Flair, was ze terug te vinden in Marie-Claire, Nina, Billie Magazine en Knack Weekend. Het gebrek aan representatie wil Romy aanpakken door er zelf te staan en zo anderen te inspireren om voluit van zichzelf te houden.

Mode voor alle lichamen

“Ondanks mijn ambities, waren er vanaf de start al mensen die niet in me geloofden”, vertelt Romy. Zo kreeg ze aanvankelijk te horen dat er voor haar maat (48-50) geen markt of interesse zou zijn. Jarenlang heeft de plussize mode zich beperkt tot de maten 40-46. “Ondertussen is daar verandering in gekomen. Steeds meer bedrijven en merken beginnen in te zien hoe belangrijk het is om een aanbod te creëren voor alle lichamen.” Laat dat nu hetgene zijn waar Romy zich al jaren voor inzet.

Portret Romy: jonge vrouw met een maatje meer

Teamsport als motivator

Met Romy’s drukke schema als model en content creator voor verschillende grote merken, is het niet altijd makkelijk om tijd te vinden voor zelfzorg. Toch slaagde Romy erin om sport op te nemen in haar agenda. “Onlangs ontdekte ik, mede dankzij Decathlon, mijn liefde voor sport. Dankzij een samenwerking kreeg ik de kans om padel te verkennen, dat was voor mij een geweldige ervaring. Het blijkt dat ik toch liever samen sport dan alleen. Voor mij werkt dat echt motiverend. Ondertussen padel ik één keer per week. Dat brengt me terug naar mijn kindertijd, toen ik jarenlang hockey speelde. Het is enorm fijn dat ik een nieuwe teamsport heb kunnen ontdekken.”

Portret Romy: jonge vrouw met een maatje meer

Sporten zonder schuldgevoel

“Ontspanning en zelfzorg zijn mijn kernwoorden als het om sport draait.” Toch was dat in Romy’s verleden anders. Ze had jarenlang een moeilijke relatie met sport en voeding. Sport was een manier om haar lichaam te straffen. Ze kreeg vaak te horen dat haar lichaam niet gewenst was en dat ze er iets aan moest doen. Ondertussen heeft Romy haar relatie met sport en voeding geoptimaliseerd. “Het padel spelen met een vriendin, gaan fietsen met mijn vriend of zwemmen met mijn beste vriendin. Het zijn allemaal zaken waar ik nu des te meer van kan genieten, zonder schuldgevoel maar met het respecteren van de limieten van mijn eigen lichaam.”

Portret Romy: jonge vrouw met een maatje meer

PODCAST

Romy en Marijne: Sporten met een maatje meer

Zin om meer te horen over dit onderwerp? We nodigden Romy en Marijne, beiden sporters met een maatje meer, uit in onze studio voor een leuke babbel, die leidde tot deze podcast. Beluister hem op Spotify, Apple Podcasts of gewoon hieronder in dit artikel.

Portret Romy: jonge vrouw met een maatje meer

romy schlimbach

@romycurvy

Romy Schlimbach is een 26-jarig plussize model. Met haar Instagrampagina @romycurvy inspireert ze meer dan twintigduizend volgers, zowel jong als oud, om onvoorwaardelijk zichzelf te zijn. Als jonge vrouw met een maatje meer, strijdt ze als body positive activiste voor gelijke rechten voor alle lichamen. Daarnaast pleit ze voor meer diversiteit in de modewereld. “Iedereen verdient het om zich zelfzeker te voelen in de kleren die men draagt, ongeacht kledingmaat of lichaamsvorm.”