QUIZ: WAT WEET JIJ VAN ZONBESCHERMING?

.

zonbescherming

1. Met een zonnebrandcrème is mijn huid beschermd tegen uv A- en uv B-stralen

WAAR: als je voldoende en regelmatig crème smeert die geschikt is voor je huidtype en je activiteit.

MAAR OOK:

·                bescherm je tegen de zon met geschikte kleding, een pet of hoed en een zonnebril,

·                vermijd de uren wanneer de zon het felst schijnt (afhankelijk van je locatie),

·                laat je huid wennen aan het zonlicht.

2. Onder een parasol ben ik beschermd tegen uv-stralen

WAAR en NIET WAAR: Een parasol houdt maar een deel van de uv-stralen tegen. En op het strand of in de bergen reflecteren zand of sneeuw erg veel uv-stralen. Dus zelfs in de schaduw van een parasol is zonnebrandcrème onmisbaar!

3. Met zonnebrandcrème op word ik nog steeds bruin

WAAR: Als je een geschikte zonnebrandcrème gebruikt en met mate in de zon komt, zal je nog steeds bruinen; op deze manier kun je vooral geleidelijk aan bruin worden en ben je beter beschermd tegen de gevaren van uv-stralen.

zonnebrandcrème

4. Een gebruinde huid kan beter tegen de zon

WAAR: maar zonlicht is nooit zonder gevaar. Uv A-stralen dringen tot diep in je huid door. Gebruik een zonnebrandcrème die geschikt is voor je huidtype, blijf bij voorkeur in de schaduw en zorg dat je voldoende drinkt.

5. Ik ben meer blootgesteld aan de zon op het strand dan in de bergen

NIET WAAR: Blootstelling aan zonlicht in de bergen valt onder extreme blootstelling, zeker op grote hoogte. In de winter werkt de sneeuw overigens als een spiegel en weerkaatst hij de zonnestralen. Strand of bergen, het gevaar blijft hetzelfde!

6. In het water ben ik beschermd tegen zonnestralen

NIET WAAR: Water biedt geen bescherming tegen zonnestralen. Water weerkaatst bovendien sterk, waardoor je gezicht en lichaamsdelen boven water nog meer blootgesteld zijn aan uv-stralen. Gebruik dus een zeer waterbestendige zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.

zonnebrandcrème

7.  Door mijn huid goed te hydrateren, blijf ik langer bruin

WAAR: Blootstelling aan de zon kan de huid dehydrateren en voor een droge huid zorgen. Door je huid te hydrateren, bijvoorbeeld met aftersun, behoud je je bruine kleurtje langer.

8. Ik kan mijn huid op de zon voorbereiden onder de zonnebank

NIET WAAR! De lampen van zonnebanken geven vooral uv A-stralen af, wat leidt tot een versnelde veroudering van de huid en huidkanker. Volgens Health Canada geven ze een straling af die twee tot vijf keer hoger is dan die van natuurlijk zonlicht.

9. Een zonnebrandcrème "voor sporten" is pure verkoopspraat

WAAR en NIET WAAR: Om zijn beloften waar te maken, moet een zonnebrandcrème voor sporten de specifieke vermeldingen "waterbestendig" en "zweetbestendig" dragen. De formule is dan beter bestand tegen zweet. De crème druipt niet van de huid tijdens inspanningen. Hij prikt niet in de ogen. Hij zit ook in een verpakking waarmee je in alle omstandigheden de crème gemakkelijk kunt aanbrengen.