GOLF

Sport als doel: maar welke sport?

De kogel is door de kerk: dit jaar ga je sporten! Ondanks je sterke motivatie weet je nog niet wat te kiezen. Een teamsport of een individuele sport? Bij een club of bij je thuis? Om je spieren op te bouwen of juist om af te vallen? Kom op, we helpen je selecteren uit een ruime keuze aan activiteiten.

crosstraining

Welke sport om af te vallen?

Of het er nu om gaat opnieuw in je badpak te passen of gewoon om gezondheidsredenen, afvallen is meestal de voornaamste reden waarom we beginnen met sporten. Om vetten doeltreffend te verbranden, moet je denken aan activiteiten die je hart aan het werk zetten: hardlopen, boksen, zwemmen, fietsen of ook wel touwtjespringen. Deze sporten hebben het gemunt op een groot deel van je calorie-inname, wat in combinatie met een geschikt dieet tot gewichtsverlies zal leiden.

tennis

Welke sport om af te reageren?

Bij sporten draait het ook om je hoofd leegmaken en het weer aanvullen met endorfines. Sportscholen bulken van dergelijke activiteiten waarbij je niet hoeft te tellen of na te denken, zoals RPM (fietsen met een coach), body jumpen (springen op een minitrampoline), piloxing (een mix van boksen, dansen en pilates) of het befaamde zumba. Ook hardlopen hoort thuis in deze reeks: het is ideaal om je geest te ontspannen in een groene omgeving (een park, een bos, de oevers van een meer...). Denk ook aan leuke en fysieke racketsporten als squash, padel of tennis.    

spieropbouw

Welke sport om spieren op te bouwen?

Wie droomt er niet van strakke benen, zichtbare buikspieren of volle borstspieren? ? Om deze te bereiken, kan je niet zonder de sportschool! Bij aanvang is het cruciaal om je te laten begeleiden door een gecertificeerde coach die je de juiste bewegingen toont en naargelang je doelen een persoonlijk, correct opgebouwd programma opstelt. Het zou jammer zijn om, nu je net begonnen bent, meteen geblesseerd te raken. Na enkele weken training zal je lichaam zichtbaar veranderd zijn.   Je kan ook rugby overwegen, een contactsport bij uitstek waarmee je meerdere spiergroepen versterkt : schouders, armen, rug, billen, buikspieren en benen. Ook dansen bouwt doeltreffend spieren op, terwijl het meteen je houding verbetert.   Zwemmen en roeien behoren tot de meest complete sporten en zijn efficiënte manieren om op evenwichtige wijze spieren op te bouwen.  

yoga

Welke sport om te ontspannen?

Een sport beoefenen, komt niet altijd neer op hevig zweten of je helemaal gek springen. Sporten kan ook gelijk staan aan ontspanning. Als je na een lange dag wil ontspannen door aan je lichaam te werken , denk dan aan yoga of de pilatesmethode: deze twee relatief vergelijkbare activiteiten vereisen een hoge mate aan concentratie en doen je grondig stilstaan bij het functioneren van je lichaam. Ook trekking, de combinatie van wandelen en je omgeving ontdekken, is een geschikte activiteit.  

Welke sport vraagt geen (of amper) benodigdheden?

Sporten zonder een vermogen uit te geven, het is mogelijk! We denken dan voornamelijk aan hardlopen of nordic walking, sporten die niets kosten behalve een minimumuitrusting: een paar geschikte schoenen, een short, een T-shirt en je kan op weg!   Ook thuis kan je met drie keer niks toch een sportieve routine creëren: een springtouw, een matje, een pull-up bar…  

Welke sport om in groepsverband te beoefenen?

Niets werkt zo motiverend voor sporters als deel uitmaken van een club. Er is vast een club in jouw buurt waar je lid van een team kan worden: voetbal (met bijna 2 miljoen beoefenaars in Frankrijk), handbal (meer dan 500.000), rugby (met bijna 400.000 beoefenaars) of basketbal (meer dan 600.000 basketballers)*. Voor een goede sfeer moet je daar zijn.   Als lid van een club zal je competitiegeest aangewakkerd worden. Je krijgt er immers de kans om deel te nemen aan toernooien, wedstrijden tegen andere teams, kampioenschappen…   *Officiële cijfers uit 2017 via de verschillende Franse sportfederaties. De mogelijkheden zijn talrijk, de keuze hangt vooral af van de doelen die je jezelf stelt. Waar denk je mee te beginnen? Welke sport lijkt je het meest toegankelijk? We kunnen amper wachten om jullie antwoorden te lezen.