sport en examens

Sport en examens: houd je stress onder controle

Zit je volop in de blok? Ontdek onze tips om je batterijen op te laden vóór de laatste rechte lijn naar de examens.

Probeer je je tijd te verdelen tussen sport en examens? Dan kun je rekenen op onze steun!

Profiteer van een korte pauze tijdens de blok om dit artikel te lezen. Je vindt er onze tips om toch een minimum aan sport te blijven doen tijdens de blok, en uitleg over de voordelen van een fysieke activiteit wanneer je hersenen overuren kloppen.

Ontdek hoe je ook in juni kunt blijven sporten!

Is het een goed idee om te sporten tijdens de blok?

Blokken wanneer het warm genoeg is om in een zwembad te duiken in plaats van in je boeken, kan best zwaar zijn.

In de aanloop naar de examens heb je snel de neiging om je sportschoenen in de kast te laten en eerder te werken aan je samenvattingen dan aan je benenspel. Als je daarenboven regelmatig de drang voelt om bijvoorbeeld de dagelijkse voetbalresultaten op de voet te volgen, kun je stellen dat sport en examens niet makkelijk samengaan.

Door een plaatsje te voorzien voor sport in je agenda, kun je echter uit de startblokken schieten, goede examens afleggen en op tijd klaar zijn om toch nog te genieten van de eindfase van de internationale wedstrijd op dat moment.

Beweeg dagelijks tijdens je examens

Dagelijkse fysieke activiteit kan welkome pauzes inlassen tijdens je examens. Een onderbreking van een kwartier of een half uurtje na een urenlange bloksessie zal je nieuwe energie geven en je doen ontspannen. Profiteer ervan om een luchtje te scheppen. Een beetje lopen, fietsen of zelfs wandelen geeft je zuurstof zodat je achteraf met een helder hoofd weer aan de slag kunt.

Als je geen tijd hebt om naar buiten te gaan voor een frisse neus, of als het te koud is, kun je een sportieve pauze inlassen thuis. We raden je aan om dit te doen op maat van je behoeften - ontspannen of uitleven - en je eigen ritme: het is beter om 's avonds yoga te doen en 's morgens je energie bot te vieren op een bokszak dan omgekeerd.

 

Hoe kun je trainen en blokken combineren?

Als je regelmatig sport, zijn examen- of blokperiodes het moment bij uitstek om niet op te geven. Trainingen bieden je de gelegenheid om energie op te doen, je uit te leven en met andere mensen om te gaan. Kortom, je ontspant, je doet fysieke inspanningen en je denkt even aan iets anders dan blokken en examens.

Het komt er dus op aan om een goede planning te maken zodat je ook tijdens de blok kunt blijven sporten.

Als voorbeeld geven we de mening van Laurence, communicatieverantwoordelijke SRM bij Decathlon, wiens dochter dit jaar haar eindexamen aan de middelbare school aflegt:

“Normaal doet ze 12 uur per week aan gymnastiek. Ze heeft zich moeten aanpassen voor de blok, en ze traint met behulp van filmpjes op YouTube. Zo kan ze zich uitleven en een kwartier per dag gymnastiek blijven doen.

 

We hebben het wel degelijk over jouw sportactiviteit, niet over een blik werpen op de resultaten van de match Colombia- Japan voordat je voortleest. Ik geef niet het goede voorbeeld.

Verder in het artikel geven we uitleg over de voordelen van sport tijdens je examens.

De voordelen van sport tijdens je examens

 

Naast het feit dat je het nuttige aan het aangename paart tijdens de blok, biedt blijven sporten een aantal voordelen.

We weten dat je al veel informatie te verwerken krijgt in deze drukke periode, dus zullen we beginnen met iets dat gemakkelijk te onthouden is: sporten is goed voor je lichaam. Nu je deze overweldigende informatie hebt vernomen (en ook de samenstelling van de Britse ploeg), willen we even verduidelijken dat we het niet hebben over strakke buikspieren, maar over je fysieke welzijn tijdens je intellectuele beproeving. We leggen het even uit.

Beweeg je lichaam om je neuronen te stimuleren

We beginnen met een evidentie: sporten tijdens de examens is ideaal om je uit te leven! Na een aantal uren te hebben gezeten terwijl je neuronen op volle toeren draaien, is het tijd om je benen te strekken, je longen te vullen en je hoofd leeg te maken. Daarnaast helpen je sportsessies om weer in vorm te komen. Ideaal om te ontstressen, de vermoeidheid van je af te zetten en energie op te doen.

 

Je uitleven en een nieuwe voorraad endorfines aanleggen, biedt ook nog het voordeel dat je makkelijker inslaapt en een goede nachtrust krijgt. Een absolute noodzaak als je je geheugen en intellectuele vermogen op olympisch niveau moet inzetten.

 

Nu je begint in te zien dat touwtjespringen en stretchen je helpen om even uit te blazen, willen we nader ingaan op je ademhaling. De beheersing van je ademhaling is één van de basissen van sport en een vaardigheid die kan bijdragen aan stressbeheer en concentratievermogen tijdens je examens.

Dit brengt ons bij het laatste deel van dit artikel, namelijk de voordelen van sport op mentaal niveau.

Sport tegen stress

Een sportieve geest tijdens de examens

Als je wat wispelturig bent tijdens de examens en je het begin van dit artikel hebt overgeslagen, geven we nog even een van de grootste voordelen van sport mee: stress verlichten. Tegelijk kun je ook wat opvrolijken en je amuseren met vrienden of familie terwijl je over iets anders praat.

 

Vermits we de kans niet kregen om studenten te bevragen tijdens de examenperiode (blijkbaar moeilijk in te plannen), hebben we ons gericht tot hun ouders om over hun ervaringen op dit vlak te horen. Andrew, leader van het team voor Content Internationalisation bij Decathlon, vertelt ons over zijn zoon Thomas, die dit jaar zijn eindexamen aflegt aan de middelbare school:

 

“Hij doet vechtsport en voetbal, maar onderbreekt zijn trainingen tijdens de blok. Hij speelt nog voetbal met zijn broer om zich wat uit te leven. Dit helpt hem om zijn stress te beheren, maar ik moedig hem vooral aan om te werken. Momenteel leert hij echt blokken.”

Sportieve ervaringen kunnen je veel middelen aanreiken voor de blok en de examens. Het motivatievermogen, zin in uitdagingen, duidelijkheid over succes en doelen, beheer van stress en deadlines zijn stuk voor stuk goede gewoontes afkomstig van sport, die je kunt toepassen om een strategisch overwicht te verkrijgen bij je volgende opstel, of om je volgende mondeling examen aan te pakken als een bokser die de ring instapt (met een mondbeschermer om beter te articuleren).

 

We sluiten af met een laatste - maar niet de minste - tip: het enorme zelfvertrouwen en het plezier dat sport je biedt, zal goed van pas komen tijdens je examens. Ook als je daarvoor je broer moet verslaan bij het voetballen tussen twee bloksessies en hem een pluim moet geven ... als troost omdat je het wereldkampioenschap voetballen, Roland Garros of een andere belangrijke wedstrijd hebt gemist tijdens de blok.

En? Klaar om er tegenaan te gaan?

We hopen dat je dit artikel leuk vond. Aarzel niet om je eigen tips voor ontspanning tijdens deze intensieve periode met ons te delen.

We wensen je veel succes totdat je weer volop kunt sporten!