Sporten bij warm weer 

Een goede voorbereiding primeert.

Sporten bij warm weer

De zomer is synoniem voor mooi weer. In het zonnetje kun je tal van sporten beoefenen: hardlopen, tennis, wielrennen, ... Maar let op! Sporten in de zon is leuk maar niet zonder gevaar. Er zijn een aantal regels die je moet volgen om volop van de sport en het goede weer te genieten.

Je kleding 

Je kiest best voor licht gekleurde, ruime en lichte kleding om steeds een fris gevoel te hebben. Er bestaan speciale stoffen met ademende materialen om je transpiratievocht efficiënt af te voeren.

Een pet van ademende stof is dan weer onmisbaar om je hoofd tegen uv-stralen te beschermen.

Een zonnebril beschermt je ogen tegen de zon maar zorgt er ook voor dat je gezicht minder verkrampt als de zon fel schijnt.

Bescherming van de huid 

Het is van cruciaal belang dat je je huid tegen de zonnestralen beschermt tijdens een fysieke activiteit. Let wel op welke crème je gebruikt. Je zonnebrandcrème mag immers niet verhinderen dat je transpiratievocht afgevoerd wordt.. Kies dan ook een zonnebrandcrème voor sporters.

Hydrateren

Het is van cruciaal belang dat je voldoende drinkt tijdens elke inspanning bij warm weer.

Tijdens inspanningen die minder dan één uur duren, moet je enkel water drinken. Sport je langer dan één uur? Kies dan voor energiedrankjes.

Drink zowel voor, tijdens als na de inspanning. Drink regelmatig (elke 10 tot 15 minuten) kleine hoeveelheden (1 tot 2 slokken). Je drankje mag fris zijn maar niet ijskoud, anders krijg je mogelijk last van darmklachten.

Pas op voor een hitteslag

Een hitteslag uit zich in duizeligheid, uitputting, een versnelde hartslag en ademhaling, veel transpireren, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, ... Hoe vochtiger het is, hoe meer risico je loopt. Bij het minste signaal moet je stoppen met sporten en drinken. Een hitteslag kan soms zelfs een medisch noodgeval worden.

Probeer dan ook vroeg in de ochtend of laat op de avond te sporten om het warmste moment van de dag (12u - 16u) te vermijden.