natation

Stress en angsten bestrijden met zwemmen

Vind je ook niet dat het na de vakantie en de eindejaarsfeesten lastig is om opnieuw uit je zetel te komen en al het lekkers in te ruilen voor de vaste dagelijkse sleur? Geen paniek! Het is al meermaals bewezen dat zwemmen helpt tegen stress. Zwemmen is de perfecte combinatie van sport en plezier.

Stress en angsten bestrijden met zwemmen

Zwemmen wordt gezien als de antistresssport bij uitstek, op zowel lichamelijk (niet-traumatiserend) als mentaal vlak. Een serieuze studie heeft uitgewezen dat 92% van de ondervraagde zwemmers bevestigen dat zwemmen een remedie is tegen stress.

En dit is uiteindelijk ook gemakkelijk uit te leggen. In de eerste plaats omdat je door het repetitieve karakter van deze sport je alles even 'los kunt laten' en op de "pauze"-knop kunt drukken om zo de zorgen van het dagelijkse leven even te vergeten. Daarenboven maakt je lichaam endorfines (gelukshormonen) aan in een wateromgeving. Zo krijg je een algemeen gevoel van welbevinden, rust en zen.

Dit gevoel van welzijn wordt voor een groot deel opgewekt door de kalmerende kracht van het water. Het gevoel van lichtheid, van gewichtloosheid, van massage en het bewustzijn van je lichaam dat het water oproept, helpt om lichamelijke spanningen, verkrampingen en pijnen te verlichten en geeft er een lichamelijke en mentale ontspanning voor in de plaats.

En als je 's avonds gaat zwemmen, ontstaat er een gezonde vermoeidheid waardoor je gemakkelijker slaapt. Een verkwikkende slaap is immers onontbeerlijk om er de volgende werkdag weer tegenaan te kunnen.

En voor nog meer plezier en ontspanning kan je altijd gebruikmaken van een waterdichte mp3-speler zodat je tijdens het sporten naar je favoriete muziek kunt luisteren. Of je nu naar rock-'n-roll, klassiek, rap of zelfs urbanpop luistert, de combinatie van de ontstressende muziek en de geneugten van het relaxerende water zal je ongetwijfeld even verlossen van de dagelijkse druk en je zo jezelf even doen vergeten.