Verbeter uw skivaardigheid dankzij de tips van onze coach

Verbeter uw skivaardigheid dankzij de tips van onze coach

Zin om deze winter vorderingen te maken op de pistes? Dan heb ik goed nieuws voor je. Ik heb gesproken met Lydie, skimonitrice en -coach, en zij kent een paar oefeningen om gemakkelijk vorderingen te maken.

Zelf je niveau bepalen

Kan iemand volgens jou zelf zijn niveau bepalen? Indien ja, hoe dan?

Natuurlijk kun je zelf inschatten wat je niveau is. Hiervoor moet ik eerst uitleggen wat de 4 bestaande niveaus zijn zodat je beter kunt bepalen waar jij nu precies staat.

Dit is natuurlijk geen strikte indeling, een niveau moet geval per geval worden vastgesteld door professionele ski- en snowboardleraars.

 • ski_verbeteren_wedze

  Skiën

  Beginner: je kunt minstens een ploegbocht op een lichte helling maken.

   

  Halfgevorderd: je kunt op een gemiddelde helling de roetsjbochten aan elkaar rijgen, waarbij je je ski's evenwijdig houdt.

   

  Gevorderd: je kunt heel weinig slippende bochten aan elkaar rijgen op een sterke helling en op elk soort sneeuw, en carven op een lichte helling.

   

  Expert: je kunt soepel en gecontroleerd skiën op elk soort sneeuw (poedersneeuw, slush, harde sneeuw enz.) en beheerst de specifieke technieken voor all mountain skiën, pisteskiën, freestyle en/of wedstrijdskiën.

 • snowboard_verbeteren_wedze

  Snowboarden

  Beginner: je kunt het vallend blad doen in elke richting, roetsjbochten maken op een lichte helling waarbij je lichaam één blok vormt en kleine rechte sprongen maken met je board naar de helling toe.

   

  Gevorderde: je rijgt de roetsjbochten aan elkaar op een gemiddelde helling, maakt je eerste bochten in fakie (je stuurt je board met je achterste voet in plaats van met je voorste voet), en een paar tricks doen zoals 180° draaien op een vlak stuk.

   

  Ervaren: je rijgt gestuurde bochten met verschillende straal, ook heel korte bochten, aan elkaar. Je rijgt bochten in fakie aan elkaar en kunt tricks doen op een vlak stuk en ook een paar sprongen zoals de 360°-draai.

   

  Expert: je kunt snowboarden op elk soort sneeuw en elke helling en beheerst de specifieke technieken voor je favoriete stijl: freestyle, freeride en/of boardercross.

Oefeningen om beter te leren skiën of snowboarden

Wat kan iemand die liever geen les wil nemen het beste doen?

Als je met vrienden op wintersport wil gaan, vertrek dan met mensen die ongeveer van hetzelfde niveau zijn als jij. Zo vermijd je dat je in situaties terechtkomt waar je nog niet genoeg techniek voor hebt. De bedoeling is dat je hebt genoten, niet dat je aan het einde van de dag een afkeer hebt gekregen van skiën!

 

Als skicoach ken je oefeningen om je techniek te verbeteren en meer zelfvertrouwen te krijgen. Kun je misschien een paar oefeningen geven die mensen gemakkelijk zelf kunnen doen?

Om je techniek te verbeteren en meer zelfvertrouwen te krijgen, kun je het beste, en ongeacht je niveau, oefenen op een zachte helling en aan een lage snelheid. Skiërs kunnen de volgende kleine oefening doen om hun laterale balans te verbeteren: in een bocht til je de ski aan de binnenkant van de bocht wat op zodat hij de sneeuw niet langer raakt. Dit helpt om minder geslipte bochten te maken en meer en meer te carven. Je kunt de tijd dat je de ski optilt langer of korter maken, het moment waarop je het doet variëren, de oefening met of zonder skistokken doen ...

Wat is het voordeel van die oefening?

Het idee is dat je elke fase van de bocht goed leert voelen en vooral dat je leert op welk moment je lichaamsgewicht op de rechterski rust, wanneer op de linkerski en wanneer op beide ski's en in welke houding je het evenwicht verliest en waarom. Dit is echt een heel goede oefening om te begrijpen wat je voelt, om het juiste evenwicht op het juiste moment te vinden en zo je techniek te verbeteren.Ken je een gelijkaardige oefening voor snowboarders?

Snowboarders kunnen op een lichte helling de tricks op vlakke stukken (flat) oefenen, bijvoorbeeld 180° en 360° draaien. Die tricks kunnen ze dan later opnieuw uitvoeren op de modules van een snowpark. Om de geslipte 180°-draai te leren, kun je de "guirlande" proberen:  je vertrekt vanaf de rand van de piste (eerst goed kijken of er niemand de helling af komt suizen), in een richting die je zelf kiest, laat ons zeggen in backside, dus steunend op de hielen, en maakt een ronde beweging (zoals op het einde van een bocht) om de helling weer op te gaan tot het board plat ligt. Wanneer het board plat ligt, zal het van nature de lijn van de helling volgen en vertrek je dus in frontside, dat wil zeggen steunend op je tenen. En zo verder … Je kunt die oefening uitvoeren met meer of minder carven of door te springen op het moment dat het board plat komt, afhankelijk van je niveau. De bedoeling van deze oefening is om de draaibeweging op te splitsen en tegelijk de kantwissels te voelen.

ski_verbeteren_wedze

Wat mag je verwachten van die oefeningen (techniek, vertrouwen, conditie)?

De oefeningen maken je meer bewust van de positie van je lichaam in de ruimte en van het effect van de bewegingen die je maakt op je manier van skiën of snowboarden. Ze helpen om meer vertrouwen te krijgen. Dit zijn echter vrij algemene oefeningen. Voor meer specifieke oefeningen doe je beter een beroep op een monitor die je zal begeleiden op een leuke en efficiënte manier.

 

Heb je nog een laatste tip voor wie nog verder wil gaan?

Zorg ervoor dat je materiaal is aangepast aan je niveau en stijl. Waag je niet in situaties die voor jou te hoog gegrepen zijn, zodat je jezelf niet in gevaar brengt of een afkeer krijgt van het skiën of snowboarden, twee fantastische sporten.

snow_verbeteren_wedze

Voor meer tips kun je raad vragen aan een professionele skileraar, die weet op welke plaatsen je het beste kunt skiën of snowboarden om optimaal te genieten. veel plezier!

Verbeter uw skivaardigheid dankzij de tips van onze coach

Gesprek met lydie

Skimonitrice en -coach

.