Voedingstips voor de inspanning

Atleten die hun trainingsprogramma willen afwerken of in optimale omstandigheden gewoonweg een match, een wedstrijd... willen lopen, raden wij ten zeerste aan de verschillende voedingsstrategieën te volgen om het verlies van vocht, mineralen en energie ten gevolge van de inspanning minimaal te houden.

Voedingstips voor de inspanning

Een weloverwogen keuze voor bepaalde voedingsmiddelen en vloeistoffen in het algemeen en een doelbewuste keuze vóór trainingen en wedstrijden zullen je prestaties steil de hoogte in doen gaan. Enkele eenvoudige tips waar je voor de inspanning rekening mee moet houden.

Voedingstips voor de laatste week voor de wedstrijd

Om je energiereserves te vergroten, moet je evenwichtig eten en meer meervoudige koolhydraten (pasta, rijst, zemelen, aardappelen...) innemen. Meervoudige koolhydraten zijn de brandstof voor je lichaam, ze leveren energie aan die je lange tijd kunt gebruiken.

Voedingstips voor de laatste drie dagen voor de wedstrijd

Je blijft je normale maaltijden gebruiken en vult ze aan met veel meervoudige koolhydraten (pasta).~Je blijft de normale hoeveelheid eiwitten innemen om je nierfuncties niet te overbelasten.~Je neemt beperkt vet in. Bepaalde voedingsmiddelen moet je vermijden: gerookte, gefermenteerde voeding, vet vlees en vleeswaren, gefrituurd voedsel, gekruid eten, moeilijk te verteren groenten, alcohol en dranken met een hoog suikergehalte.

hydratatie_aptonia

Voedingstips voor de laatste maaltijd voor de wedstrijd

Drie tot vier uur voor de inspanning nuttig je een uitgebreide maar goed verteerbare maaltijd. Als de spijsvertering nog niet gedaan is als de wedstrijd begint, ontstaat er een conflict tussen wat je spieren en wat je spijsverteringskanaal nodig hebben. Dat kan leiden tot spijsverteringsproblemen of prestatieverlies.~Deze maaltijd moet voornamelijk uit koolhydraten (zetmeelhoudende stoffen) bestaan, zodat je voor de inspanning je waardevolle energiereserves niet hoeft aan te spreken.

Voedingstips in afwachting van de wedstrijd

Tussen twee uur en vijftien minuten voor de start. Je moet regelmatig drinken (om het kwartier). Je kan elk half uur een product met granen (graanrepen) consumeren, en/of een rijp of gekookt stuk fruit. Daarmee houd je je maximale energiereserves aan en garandeer je een correcte hydratatie.

10 tot 15 minuten voor de opwarming of het vertrek drink je een sportdrank met veel koolhydraten. Blijf deze in grote hoeveelheden drinken tijdens de wedstrijd.

De energy cake is speciaal ontwikkeld om de voor de activiteit vereiste brandstof te leveren. Eenvoudig klaar te maken en dus ideaal als laatste maaltijd. Deze kan je tot een uur voor het vertrek opeten.

graanrepen_voor_inspanning