Waarom is voetballen goed voor je?

Voetbal is een eenvoudige en universele sport. Het is meer dan enkel een balsport, het is een sport die je training na training zal doen werken aan je conditie en uithoudingsvermogen. En als teamsport heeft voetbal ook nog talrijke voordelen voor je mentale welzijn! Dit zijn de voordelen voor lichaam en geest!

voetbal kipsta decathlon

Verbeter je uithoudingsvermogen en weerstand

Voetbal is een teamsport met hardlopen als basis.  Bij de volwassen ploegen loop je tijdens een wedstrijd bijna 10 kilometer. Terwijl je het terrein afloopt om het leer in de linkerbovenhoek te schieten of om een tegenstander te tackelen, train je dus je uithoudingsvermogen. Als je regelmatig voetbalt, met wedstrijden en trainingen, zal je hart- en longcapaciteit er heel wat op vooruitgaan.

Het tempo van een wedstrijd is allesbehalve monotoon. Het ritme is heel belangrijk bij voetbal. Als je tijdens een voetbalwedstrijd over het veld loopt, is dat niet hetzelfde als wanneer je gaat hardlopen. Tenzij je een deel van de wedstrijd op de reservebank doorbrengt, en we hopen voor je dat dat niet gebeurt, ben je tijdens de wedstrijd continue onderhevig aan talrijke veranderingen in het spelritme.

Afhankelijk van je positie kan het zelfs gebeuren dat je verschillende versnellingen en heen-en-weer-bewegingen aan elkaar moet rijgen. Je hebt geen tijd om te ademen, dat komt pas weer als het spel stilligt!

Deze herhaling van versnellingen en sprintjes helpen je om naast je uithoudingsvermogen ook je weerstand te verhogen.

De voordelen voor je lichaam

Voetbal spreekt de lichamelijke capaciteiten van je hele lichaam aan. Je werkt aan een heel aantal bewegingen en technieken die je lichaam ten goede zullen komen. Techniek, strakke spieren en meer kracht: je hele lichaam profiteert van voetballen.

Daarbij, hardlopen en tegelijkertijd met je voeten een bal besturen doet wonderen voor je coördinatie! Met het lopen, springen en trappen train je je kuit-, bil- en buikspieren.

En vele van de technische bewegingen geven een boost aan je proprioceptie en lenigheid. Als je in het doel staat, werk je zelfs met name aan je reflexen, anticipatie en behendigheid. Spiertonus, lenigheid en coördinatie, je hele lichaam haalt voordelen uit voetbal!

foot football kipsta decathlon

De groepsvoordelen van voetbal

Voetbal gaat niet alleen om je conditie, het gaat ook om het groepsgevoel. Voetbal houdt je zowel lichamelijk als geestelijk in vorm - en om in vorm te blijven, moet je samenwerken!

In 4-4-2, 4-3-3... voetbal doet een beroep op je teamspirit en je solidariteit. Respect voor de tactiek en je medespelers, en een goede communicatie op het terrein, versterken je team. Het is een sport die je zal tonen hoe de kwaliteit en het potentieel van een groep groter is dan de som van de individuele talenten.

Met een toegewijde ploeg die één geheel vormt kan je zelfs winnen tegen de sterkste tegenstander. En je haalt er inspiratie uit voor het dagelijkse leven, op school of op het werk!

waarom is voetbal goed voor mijn kind