WAT IS DE BESTE BESCHERMING TEGEN DE ZON IN DE BERGEN?

Lees onze tips om je goed tegen de zon te beschermen als je trektocht langer duurt dan gedacht of als je gewoon zin hebt om enkele uren te wandelen: 

Homme_mountain_trekker

Wist je dat in de bergen uv-stralen minder gefilterd worden en dat ze 4% sterker worden bij elke 300 meter positief hoogteverschil? Combineer dat met een hoogtewind die voor een fris gevoel zorgt en we begrijpen maar al te goed waarom het belangrijk is om je tegen de zon te beschermen. Hoewel je bij zon eerder aan een strandvakantie denkt. 

DE BESTE BESCHERMING BLIJFT KLEDING, MAAR NIET ALLE TEXTIEL HELPT JE UIT DE NOOD!

Een broek, overhemd of T-shirt beschermen eenvoudig de lichaamsdelen die het meest an de zon blootgesteld worden, zonder dat we hier eigenlijk bij nadenken. Maar niet alle textiel helpt je uit de nood: een T-shirt van licht katoen laat een gedeelte van de uv-stralen door, een dichte weving zal je beter beschermen dan een losse of elastische weving.

Wanneer de stof uitgerekt wordt, zal ze je minder goed kunnen beschermen. Een nat kledingstuk is eveneens minder efficiënt, terwijl een ruim kledingstuk je beter zal beschermen. Tot slot heeft gewassen kleding van katoen een hogere UPF*-waarde! (het is dus belangrijk dat je steeds kleding wast voor je ze draagt).

Het blijft bovendien erg belangrijk dat je een laagje zonnecrème op je huid aanbrengt. In het beste geval draag je uv-werende kleding die je optimaal beschermt: een overhemd met lange mouwen (heren), een tank (dames) of een windjack bijvoorbeeld.

Het UPF* 40+/50+-label garandeert je dat de Europese norm gehanteerd wordt:  Een UPF-factor* van 40+ betekent dat 97,5% van de stralen tegengehouden wordt. Een UPF-factor* van 50+ betekent dan meer dan 98% van de stralen tegengehouden wordt.  

 

*UPF = Ultraviolet Protection Facot. Deze eenheid geeft aan hoeveel uv-stralen een stof absorbeert.

 

ONMISBAAR: ZONNECRÈME

In de bergen moet je je huid nog beter en vaker beschermen. Zo vermijd je een zonnesteek en houd je je zonnekapitaal in stand. Volg de tips van het merk Aptonia om een geschikte zonnecrème te kiezen.

Je kunt ook een beschermende lippenstift gebruiken omdat de zon wel eens aanleiding kan geven tot het ontstaan van "koortsblaasjes" bij gevoelige personen.

wat-de-beste-bescherming-tegen-de-zon-de-bergen

BESCHERM JE HOOFD

Een hoed met brede randen, petten of buffs zijn onmisbaar om te vermijden dat je een zonnesteek oploopt. Sommige petten beschermen eveneens je nek die ook erg gevoelig is (handig als je niet veel zin hebt om telkens opnieuw zonnecrème aan te brengen! ).

wat-de-beste-bescherming-tegen-de-zon-de-bergen

VERGEET NIET OM JE OGEN TE BESCHERMEN

Een zonnebril van beschermklasse 3, zelfs 4 is eveneens onmisbaar bij je uitrusting als je bijvoorbeeld door besneeuwde gebieden trekt. Doe je dat niet, dan word je te veel blootgesteld aan de zon en verhoog je de kans op letsels aan je ogen.

De meest klassieke aandoening is conjunctivitis door de zon. Hoewel deze aandoening na een tijdje verdwijnt, is ze toch erg pijnlijk.