WEER SPORTEN: ADVIEZEN VAN DE COACH

Uw goede voornemens na de vakantie? U aarzelt geen moment en pakt het sporten weer op! Om de sport op te pakken en vol te houden, volgt u de adviezen van onze sportcoach op.

exercice de fitness

EEN DOEL BEPALEN

U hebt een tijdje niet gesport, maar u wilt nu weer beginnen? Dan is het belangrijk om het sportieve doel te bepalen. Waarom gaat u weer sporten: Wilt u afvallen? Wilt u uw figuur verbeteren? Wilt u trainen voor een strakker lichaam? Wilt u gespierder worden?

Hebt u het doel helder, dan kunt u een specifiek trainingsprogramma opstellen en vaststellen in welk tempo het doel bereikt moet worden.

GA SPORTEN IN GOED GEZELSCHAP

Het zou een goed idee zijn om een beroep te doen op een sportcoach. Hij kan een trainingsschema opstellen dat past bij uw doel. Als het kan, brengt u eerst uw huidige fysieke conditie in kaart. Het zou ideaal zijn om eerst een aantal persoonlijke trainingssessies met een coach uit te voeren, zodat de basis goed is. De ondersteuning van een coach is van groot belang: uw zelfvertrouwen zal groeien en u werkt aan een duidelijk doel binnen een duidelijk kader...

BEREID UZELF VOOR

Zorg ervoor dat u tijdens het sporten comfortabele kleding draagt. Laat u niet leiden door de kledingstijl, maar kies kleding waarin u zich prettig voelt en waarin u gemakkelijk beweegt.

Doe altijd een goede warming-up: ga 10 minuten lopen op de loopband of roeien op het roeiapparaat. Op die manier bereidt u uw lichaam voor op de inspanning. Maak eveneens even uw gewrichten los voordat u met de training begint.

ZORG VOOR AFWISSELING

Met de goede voornemens na de vakantie bent u op de goede weg. Maar het trainingsritme volhouden, dat is best lastig. Om te voorkomen dat u snel weer afhaakt, is het een goed idee om de trainingen te variëren. Wanneer steeds dezelfde lessen volgt, loopt u de kans dat de verveling gaat toeslaan en dat uw motivatie afneemt. Vraag een overzicht van alle lessen bij uw sportschool, of vraag uw coach om een activiteit te zoeken die goed past bij uw sportieve profiel.

HET JUISTE RITME VINDEN

Welk ritme moet ik volhouden om ook echt resultaat te boeken? Het antwoord iseenduidig: indien u uw sportieve doel wilt bereiken, dan dient u ten minste 2 maal per week, maar nog liever 3 maal per week een uur te trainen.

Denkt u dat u er niet aan toekomt om naar de sportschool te gaan? Doe dan thuis een training: ga naar de rubriek Domyos Coach op de website domyos.com en ontdek live fitnesslessen en coachingprogramma's op maat.

BLIJF REALISTISCH

Houd in gedachten dat u geen directe resultaten mag verwachten. Wees geduldig en leg de lat niet direct te hoog. Stel realistische doelen op basis van uw lichamelijke conditie. Loop niet te hard van stapel en bouw gestaag verder aan uw conditie. Bijvoorbeeld: als het uw doel is om 10 kg aan lichaamsgewicht te verliezen, stel u de eerste maand dan in op een verlies van 2 kg en niet meer.

Volg de weg van de geleidelijkheid en breng uw gezondheid niet in gevaar. Start uw sportactiviteiten rustig op en neem ruim de tijd om te herstellen. Vergeet niet dat een goede nachtrust erg belangrijk is voor het herstel, waardoor uw conditie verder vooruit gaat.

WEN UZELF AAN EEN PAAR GOEDE GEWOONTEN

Denk eraan dat u regelmatig drinkt tijdens de training, dat is belangrijk! Een goede vochtinname zorgt ervoor dat de spieren kunnen beschikken over de juiste voedingsstoffen. Het bevordert het herstelproces. Blijf gefocust en train op uw eigen niveau, niet op dat van de buurman!

Neem aan het eind van de training de tijd voor een cooling down: adem rustig en diep in, loop enkele minuten uit en beëindig de training met wat rekoefeningen.

BLIJF GEMOTIVEERD

Wanneer u weer begint met sporten, werkt het altijd motiverend om dat samen met iemand te doen, bijvoorbeeld met vrienden of familie. Wanneer u samen sport kunt u elkaar aanmoedigen. Het is bovendien gezelliger. Het wordt gemakkelijker om vol te houden en het gezelschap waarin u zich bevindt biedt wat afleiding van de inspanning die u moet leveren.

Het is het prettigst wanneer u kunt trainen met een trainingsmaatje dat ongeveer dezelfde conditie heeft als u.

EET SLIM

Het is heel goed dat u weer gaat sporten,maar het is noodzakelijk dat u uw levensstijl en uw voeding ook onder de loep neemt! Er zijn een paar basisregels voor een evenwichtige voeding:

- Sla nooit een maaltijd over. Eet 's ochtends, 's middags en 's avonds.

- Tussendoortjes: neem wat vruchtencompote, een stuk fruit of een granenreep

- Evenwichtig voeding op uw bord betekent: een derde zetmeelhoudende voeding (pasta, rijst), een derde eiwitten (vis, eieren, vlees), een derde groenten.

- Raak niet gefrustreerd: het is niet erg om een keer van het voedingsplan af te wijken. Het is belangrijk om de evenwichtige voeding voor een langere tijd vast te houden... (dus voor de lekkerbekken onder ons: een klein stukje chocolade mag af en toe, maar houd het daar ook bij).