8 Goede redenen om ook te wandelen in de regen!

Heb je wel eens een heel seizoen niet kunnen wandelen door het slechte weer? Regenweer heeft nochtans ook z’n voordelen. Als het regent, bloeit de natuur open.

randonnee-pluie-trek

Of je nu beginner of gevorderde bent, met een aangepaste uitrusting, een goede voorbereiding en een positieve instelling kan een trektocht in de regen heel prettig zijn, en wel om 8 goede redenen.

Denk wel aan je veiligheid 

Check altijd even het weerbericht voor je aan je trektocht begint. Kijk niet alleen naar de berichtgeving op je favoriete televisiezender of op een algemene internetsite. Wij raden aan om alle details te checken, zoals de gevoelstemperatuur, het risico op onweer, grondverzakkingen of andere risico’s die eigen zijn aan de landschappen die je zult doorkruisen.

Waterdicht Wandeljack F400

1. Je hebt de weg voor jou alleen

Als het regent, zijn de wegen vrij. Het kan dus gebeuren dat je onderweg niemand ziet, waardoor je exclusief en in alle rust kunt genieten van je wandeling. Als je je een beetje stil houdt en veel geduld uitoefent, kom je misschien dieren tegen die je normaal niet te zien krijgt.

Let er wel op dat je je goed oriënteert op je kaart en met je kompas, en ook je herkenningspunten niet uit het oog verliest. Als je verdwaalt, zijn er immers geen andere trekkers om je te helpen. Verwittig daarom ook altijd iemand als je op trektocht vertrekt. Vertel waar je naartoe gaat en wanneer je terug zult zijn.

2. Regen zit vol negatieve ionen, die goed zijn voor ons lichaam

Ook al klinkt de benaming niet zo positief, toch zijn negatieve ionen heel goed voor ons. Regen zit er vol van, dus des te beter! Ze zorgen mee voor de zuivering van de lucht, verminderen astma en zelfs chronische vermoeidheid. Dus, als je buiten nog eens een luchtje wil gaan scheppen, doe dit dan als het regent om ten volle van dit heilzame effect te genieten.

Waterdicht Wandeljack F400

3. Je (her)ontdekt het landschap omdat je zintuigen tien maal zo goed werken

Regen brengt een buitengewone zintuiglijke ervaring met zich mee. Hoewel het geluid ervan een beetje slaapwekkend is, is de geur met niets te vergelijken. Als je in het bos wandelt, lijkt het gras er veel groener, lijken de bomen en de planten feller te ruiken en lijkt het geluid van het afvloeiende regenwater of kleine watervalletjes nog intenser. Vergeet geen overbroek en gaiters aan te trekken, zodat je je voeten goed droog houdt terwijl je hiervan geniet. Zelf al zijn je schoenen waterdicht, dan nog kan het water van het hoge gras immers in je schoenen terechtkomen nadat het langs je benen naar beneden is gelopen.

4. Je kan eindelijk je waterdichte jas eens testen die ongebruikt stof lag te vatten in je kast

Geef toe dat je de perfecte jas hebt uitgezocht: waterdicht, ademend, licht en aangenaam om lang te dragen. Dan ben je bij de Forclaz 400-jas terechtgekomen, of misschien zelfs bij de Forclaz 900-jas, waarmee je in alle weersomstandigheden naar buiten kunt.

En toch heb je je jas al een eeuwigheid niet meer uit je kleerkast gehaald? Dit is de perfecte gelegenheid om te testen of hij zijn goede reputatie waard is. Ter herinnering, onze waterdichte jassen worden aan nauwkeurige testen onderworpen waardoor ze een waterdichtheidscijfer tot 5 kunnen behalen.

Waterdicht Wandeljack F400

5. Je hebt de gelegenheid om dieren te zien die alleen bij regen uit hun schuilplaats komen

Je zal ook meer kans hebben om wilde dieren tegen te komen. Slakken, salamanders, kikkers… voor ieder wat wils. Wij raden dus aan om in deze weersomstandigheden steeds je verrekijker of fototoestel bij de hand te houden. Dit is het moment om een slakkenrace te houden met je kinderen. Behandel deze dieren wel met respect.

6. Je krijgt misschien een regenboog te zien

Omdat we tenslotte grote kinderen zijn, zal een regenboog onze dag steeds goedmaken. Maar zonder regen, geen regenboog! Nog een reden om buiten te komen, ook al lijkt het weer niet zo ideaal. Lees ons artikel over de kunst van het fotograferen tijdens je tochten. Op die manier breng je onvergetelijke plaatjes mee naar huis. Bovendien kan je je jongste kinderen aansporen om mee te gaan op zoek naar de verborgen schat aan de voet van de regenboog.

7. Je kinderen zullen met veel plezier in de plassen springen

Het is een klassieker, maar wel zo efficiënt: plassen vallen bij de allerkleinsten steeds in de smaak. Let er wel op dat ze niet uitglijden als de ondergrond er modderig bijligt. Zorg er ook voor dat ze goed zijn aangekleed zodat het water niet in hun schoenen of laarzen kan lopen. Vermijd eveneens te lange wandelingen met kleine kinderen.

Wandeljack voor kinderen

8. Je woont niet in yuma (arizona) …

Met gemiddeld 330 dagen zon per jaar en 11 uren zon per dag is Yuma de zonnigste stad van de planeet volgens het Guiness Book of Records.

Maar wij wonen helaas niet in Yuma. Als je in een regenachtig klimaat zoals het onze woont, zou het wel jammer zijn om niet te genieten van de zuivere lucht en de prachtige uitzichten door een klein regenbuitje. Het is eigenlijk te vergelijken met een regenachtige dag op vakantie.

Bonus : trakteer jezelf op een warm drankje en een voldaan gevoel als je terugkomt

Een kop warme chocolademelk en een warm bad bij je terugkeer is zoals de raclette bij het haardvuur op skivakantie. Geniet na je wandeling in de regen dus van dit kleine moment om al aan je volgende tocht te denken. Waarom niet dromen van verre landschappen of simpelweg de wandelpaden in je regio gaan ontdekken? In ieder geval zal je steeds opnieuw een prachtig wandelpad ontdekken om de volgende keer eens te proberen.