Wandelen met de baby: onze gids

Wandelen met de baby: ontdek onze complete gids

Wandelen met de baby? Natuurlijk is dat mogelijk!  
Hier is een complete gids met al onze tips om met een baby in alle eenvoud te gaan wandelen vanaf zijn geboorte.

Heb je een baby en wil je hem de geneugten van buitenwandelingen laten ontdekken?
Gelijk heb je!
Het enige wat je hoeft te doen is je goed uitrusten en anticiperen op de behoeften om met je baby op pad te gaan, zowel in de zomer als in de winter.
Welke uitrusting heb je nodig? Hoe draag je je baby tijdens het wandelen? Hoe kleed je hem aan?
Hier is een gids vol met tips om met je baby te gaan wandelen.

Wandelen met je baby: onze gids

Er is geen leeftijdsgrens om te gaan wandelen met een baby 👶🏼!

Het goede nieuws is dat je op elke leeftijd kunt gaan wandelen. Dus vanaf de geboorte of bijna, kun je gaan wandelen met een baby.
Het is een manier om na de bevalling geleidelijk aan weer lichamelijk actief te worden als je je baby gedurende (ongeveer) 9 maanden hebt gedragen. Het is zelfs een oplossing om oudere kinderen bezig te houden ondanks de aanwezigheid van een pasgeborene of twee #Tweelingen), of een idee voor betaalbare vakanties ... want wandelen is voor iedereen toegankelijk.

Wandelen met je baby: onze gids

Vanaf welke leeftijd kun je met een baby gaan wandelen?

Een wandeling met een baby van 3 maanden, 18 maanden of zelfs 3 jaar?
Op elke leeftijd moet je natuurlijk je route en je uitrusting aanpassen en enkele voorzorgsmaatregelen nemen; maar het is absoluut mogelijk en zelfs aan te raden.
Je hoeft enkel de goede draagmethode te vinden, zodat deze wandeling een plezier is voor iedereen: zowel voor het kind dat gedragen wordt als voor de persoon die draagt!

Wandelen met je baby: onze gids

Hoe wandel je met een baby?

Dankzij deze tips en adviezen zal wandelen met een baby een waar genot zijn!
Of het nu een pasgeborene is of een kind dat al kan lopen, een beetje organisatie is alles wat nodig is.
Om succesvolle uitstapjes te maken met een pasgeboren baby, is enige voorbereiding vereist: controleer de route, de moeilijkheidsgraad, het hoogteverschil, de toegankelijkheid van het pad ... Bereid het materiaal voor, en bepaal de goede draagmethode.

Zodra je kind kan lopen, kun je afwisselen tussen gedragen worden en zelfstandig lopen.
Zorg ervoor dat je je kleintjes niet afschrikt door te lange of te moeilijke routes op te leggen.
Door je kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met wandelen, hoop je dat ze later van dit soort uitstapjes zullen genieten. Dit opent de deur naar langere wandelingen, steilere of verder gelegen tochten, met als doel om in een berghut te overnachten, te kamperen of zelfs een bivak te doen.
Het is een eerste stap richting het avontuur!

Hoe draag je de baby tijdens het wandelen?

Wandelen kan dus al vanaf de geboorte.
Het is echter belangrijk om de juiste draagmethode te vinden, want het is geen goed idee om met een kinderwagen te gaan wandelen of je baby in de armen te dragen als je in de open natuur bent.
Om tijdens het wandelen een fysiologisch geschikte draaghouding voor een pasgeboren baby te garanderen, zijn er verschillende systemen. Deze kunnen in twee grote categorieën worden ingedeeld: draagsystemen van het type ‘sjaal’ en voorgevormde kinderdragers.

Geweven of rekbare draagdoeken, mei tai, ring-slings... sommige ouders kunnen worden afgeschrikt door het complexe knoopsysteem. Nochtans kunnen draagdoeken vanaf de geboorte worden gebruikt voor wandelingen.
Je baby in buikligging dragen, dicht tegen je aan, geeft hem een gevoel van veiligheid terwijl je hem wiegt.
Dit maakt het mogelijk om langer te wandelen zonder huilbuien!

adviezen-dragen-baby-wandelen

Wandelen met je baby: onze gids

Kinderdragers: vanaf welke leeftijd?

Voor degenen die zich niet op hun gemak voelen met draagdoeken en hun ogenschijnlijk ingewikkelde knoopsystemen, is er een kant-en-klare oplossing om met een jong kind te gaan wandelen.
Sommige modellen van zogenaamde ‘voorgevormde’ kinderdragers kunnen vanaf de geboorte worden gebruikt, of toch vanaf 6 maanden wanneer je kind meer spierspanning krijgt.
Zodra je pasgeboren baby zijn voetjes kan vastpakken, kun je de meeste van deze fysiologische draagsystemen gebruiken die je met enkele clips kunt bevestigen.

Deze kinderdragers bieden vaak 2 posities: een buikpositie en een rugpositie.
De buikpositie is ideaal voor de allerkleinsten.
Als je kind echter zwaarder wordt, is het comfortabeler om hem op de rug te dragen!

Deze fysiologische kinderdragers kunnen worden gebruikt tot je kind 15 kg weegt.
Sommige producten hebben ook een waterdichte bescherming die je kunt toevoegen in geval van regen. Zo kun je gaan wandelen in alle weersomstandigheden.

Wandelen met je baby: onze gids

Welke rugdrager kies je om met je baby te gaan wandelen?

Je kind groeit, wordt steeds nieuwsgieriger en misschien is het nu tijd om over te stappen op een rugdrager om met je kind te gaan wandelen.

Met zijn gewatteerde schouderriemen, metalen frame en neerklapbare zonnebescherming kan je kleintje met behulp van deze rugdrager boven de schouders van de drager uitkijken.
Deze draagoplossing is te verkiezen wanneer het erg warm is. Je vermijdt immers dat je te veel zweet door het lichaamscontact tussen jou en je kind, en op die manier doorweekt geraakt.

Er is wel een voorzorgsmaatregel die je moet nemen: pas op voor takken, obstakels en andere voorwerpen die je kind tegen het hoofd zou kunnen krijgen als je je bukt! Het overkomt zelfs de besten, zoals ikzelf heb mogen meemaken ...

Wanneer moet ik pauzes nemen?

Vergeet niet om pauzes te nemen om de benen en het lichaam, zelfs van de kleintjes, te strekken!

Reken dat de helft van de totale wandeltijd wordt besteed aan pauzes om de omgeving te verkennen of om je kind zelfstandig te laten stappen.
Voor een wandeling met een pasgeborene kun je het volgende principe toepassen: 10 minuten pauze per uur of elke twee uur als hij of zij slaapt.

Wat de gekozen draagmethode ook is, er is een vereiste: controleer elke 10 tot 15 minuten of het goed gaat met je kind, vooral als je hem of haar op je rug draagt.

Dit zijn enkele vragen om jezelf te stellen om te weten of alles goed gaat met je baby tijdens de wandeling:
- Heeft hij of zij het niet te warm? Hoe voelen de lichaamsuiteinden aan? Zijn de voetjes en handjes niet te koud?
- Ademt hij of zij correct? Zijn de luchtwegen vrij?
- Is zijn of haar houding nog steeds fysiologisch, dat wil zeggen zittend als een kikker met de knieën boven de billen, het hoofd goed uitgelijnd met de ruggengraat en het bekken?
Ondanks al je zorg kan je kleintje huilen of wiebelen in de babydrager, dus het is misschien tijd om een pauze te nemen, of zelfs om terug te keren.
Wandelen met een baby moet voor iedereen een plezierig moment blijven, laten we dat niet vergeten!

Wandelen met je baby: onze gids

Wandelen met een baby in de bergen: tot welke hoogte? ⛰

Tenzij je al in een bergachtig gebied woont of meerdere opeenvolgende dagen in de bergen verblijft, is het raadzaam om niet hoger dan 1.500 meter boven zeeniveau te wandelen met een kind jonger dan één jaar.
Tot de leeftijd van 18 maanden raden kinderartsen aan om niet boven 1.800 meter boven zeeniveau te wandelen.
Vermijd ook het gebruik van kabelbanen of skiliften, omdat deze de bloeddruk van je kind snel kunnen verhogen en druk in hun oren kunnen veroorzaken.

Plan je een vakantie om in de bergen te gaan wandelen?
Kies dan best een dorp tussen 1.000 en 1.500 meter hoogte en voorzie om tijdens je aankomst met de auto elke 500 meter te pauzeren.
Tip van ouders: zorg ervoor dat je, net als bij vliegen, een fopspeen bij je hebt en/of dat je je baby laat drinken, omdat slikken kan helpen om de druk op de trommelvliezen te klaren.

Wandelen met je baby: ontdek onze complete gids

De app voor de mooiste wandelingen met het gezin

Wil je onvergetelijke wandelingen delen met je kind? Waar je ook bent, ontdek met de gratis Decathlon Outdoor-app meer dan 30.000 wandelroutes in heel Frankrijk. Met duizenden wandelingen die gedeeld en beoordeeld zijn door de community, kun je de mooiste plekken in de buurt van je vakantiebestemming verkennen. Maak je geen zorgen, start de gps-navigatie en geniet van je wandeling in de natuur. Wij zorgen voor alles, zelfs zonder netwerk.

Wandelen met de baby: welke uitrusting neem je mee?

Net zoals wanneer je op vakantie gaat, moet je weten wat je moet meenemen voor een wandeling met een baby.
Zoals de lijst van essentiële items om naar het ziekenhuis te gaan, is er ook een lijst van benodigdheden die je niet mag vergeten voor een geslaagde wandeling met een kleintje.

📝ONZE CHECKLIST

✅ de kinderdrager
✅ water (niet zuinig zijn met de hoeveelheid!)

✅ zorg naast de maaltijd, ook voor een gemakkelijke snack om je baby bezig te houden terwijl je naar de picknickplaats stapt of in afwachting van de volgende pauze ... ✅ 1 of 2 luiers en een kleine reinigingsset:
vochtige doekjes, of een katoenen doek met water uit de fles ✅ bescherming tegen de zon: pet met nekbescherming of een breed bobhoedje, zonnebril met minimaal beschermingsniveau 3, zonnebrandcrème ...
✅ bescherming tegen de kou: muts, handschoenen, fleece of skipakje afhankelijk van het seizoen …
✅ de knuffel en/of de fopspeen ... goed vastmaken, anders moet je teruglopen om het verloren voorwerp terug te vinden!
✅ een lichte sjaal: hiermee kun je je baby beschermen tegen de zon; je kunt deze ook gebruiken als verschoonmat, of omvormen tot extra kledinglaag als het koud is, of gebruiken om een fopspeen of knuffel vast te maken ...

Ga licht op stap met je baby!

Als extraatje, kun je ook een kleine EHBO-set, een speeltje en een reserve-outfit meenemen... maar hoe dan ook, het advies van ouders is: reis licht! Als jonge ouder heb je de neiging om je voor te bereiden op het ergste; maar in werkelijkheid kan de kleding van een volwassene dienen als verschoningsmat, en met een eenvoudige waterfles kun je het meeste schoon maken …
Pas op dat je jezelf niet te zwaar belast, vooral als je alleen gaat wandelen: het gewicht van de baby, het gewicht van de kinderdrager, het gewicht van de rugzak met de picknick en de waterfles kan snel oplopen tot meer dan 10, zelfs 15 kilogram!

Advies: heb je nog geen zin om een kinderdrager te kopen zonder te weten of hij iedereen bevalt?
Geen probleem, er zijn babydragers te huur voor wandelingen.
Hiermee kun je ook het model testen dat het beste bij je past!

Wandelen met je baby: onze gids

Hoe kleed je je baby voor een wandeling?

Dit is de vraag die iedereen zich stelt als je gaat wandelen: wat trek je aan?
De vraag lijkt nog ingewikkelder als je gaat wandelen met een baby. Toch gelden hier dezelfde principes: speel met laagjes en voeg kledinglagen toe of haal ze weg!

Drie lagen zijn voldoende voor een wandeling:
of het nu zomer of winter is, het is het beste om een eerste laag met lange mouwen te dragen en je benen te bedekken om zonnebrand of kou te voorkomen.
De tweede laag moet dienen om warmte vast te houden, terwijl de derde laag moet beschermen tegen regen en wind, zonder je te veel te laten zweten.
Er bestaan ook speciaal ontwikkelde kledingstukken voor ouders die hun kind dragen: sweaters of jassen die kunnen worden gesloten rond je pasgeborene in zijn draagdoek of kinderdrager.
We nodigen je uit om ons volledige artikel te lezen: hoe kleed je je baby goed aan voor een wandeling.

Hou er rekening mee dat een buikdrager en zeker een draagdoek als een kledinglaag tellen, dus het is niet nodig om je pasgeborene te warm aan te kleden, vooral niet in de zomer. Vooral omdat hij of zij profiteert van je lichaamswarmte door dicht bij je te zijn.

Tip van ouders: een volwassen jas waarvan de mouwen om de taille zijn vastgebonden, kan dienen als regenbescherming door hem omhoog te trekken over de babydrager.
Vermijd echter een poncho als deze niet specifiek is ontworpen voor het dragen van een kind.
Je baby moet vrij kunnen ademen.

Wandelen met je baby: onze gids

Welke schoenen om te wandelen met de baby? 

Zelfs als je kind nog niet kan lopen, is het raadzaam om hem schoenen of overschoenen aan te trekken.
Deze houden de voeten warm en/of beschermen ze tegen de zon!

Voor jonge wandelaars is het vooral belangrijk dat de wandelschoenen licht zijn en dat de zolen een goede grip bieden.

Dit principe geldt trouwens ook voor de wandelschoenen van de ouders!
Goed om te weten: hoewel elk kind verschillend is, kan een peuter van 3 jaar ongeveer 1 kilometer zelfstandig stappen tijdens een wandeling, de rest zal hij gedragen moeten worden.

Welke maaltijden neem je mee voor een wandeling met een baby?

We willen je niet bekeren, maar het is wel duidelijk dat borstvoeding het geven van maaltijden tijdens een wandeling met een baby aanzienlijk vergemakkelijkt.

Je hoeft je niet druk te maken over flesjes, melkpoeder, water op kamertemperatuur, of een thermoskan met warm water meenemen ..: Voor oudere kinderen kan het een extra motivatie zijn als je zegt: "We zullen stoppen bij de volgende brug". En waarom zou je niet meerdere kleine snackpauzes inlassen: gedroogd fruit, graanrepen, mini-sandwiches, vruchtenpuree ...
Vermijd in de zomer wel chocoladesnacks.
En zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt, vooral bij warm weer.
Weet dat een kind tussen 1 en 2 jaar ongeveer 1,2 liter water per dag nodig heeft.

Wandelen met je baby: onze gids

Hoe kun je met een baby gaan wandelen in de winter?

Het is absoluut mogelijk om in de winter met een baby te gaan wandelen.
Natuurlijk moet je extra letten op de lichaamsuiteinden: hoofd, voeten en handen moeten goed warm blijven.
Een ander aandachtspunt: vermijd om te vallen.
Hoewel skiën met een baby in een draagzak uiteraard verboden is vanwege het risico op vallen en onderkoeling, vereist ook wandelen met een baby in de winter extra voorzichtigheid.
Een paar wandelstokken kunnen helpen om balans en stabiliteit te bieden aan de drager.
Dankzij een speciale pulka, een soort gesloten slee op ski's, kiezen sommigen ervoor om te langlaufen met hun baby.
Ook hier moet je voorzichtig zijn met het risico op onderkoeling, aangezien een baby zijn lichaamstemperatuur niet reguleert zoals een volwassene dat doet.
Het is trouwens altijd beter om je baby te dragen dan hem in een traditionele slee te zetten als je een wandeling gaat maken.

Wandelen met de baby: onze drie adviezen voordat je begint!

De belangrijkste punten om te onthouden!

🏔👶🏼 Wandelen met een baby, advies nr. 1:
zoals bij elke buitenactiviteit, en zeker in de bergen, moet je het weerbericht checken.
Niets is vervelender dan een wandeling die eindigt in de regen, vooral met een pasgeborene.
Een onweersbui op grote hoogte kan snel naderen, met risico's voor het hele gezin.

👶🏼 Wandelen met een baby, advies nr. 2:
zelfs als hij of zij nog niet kan lopen, vergeet niet om je kleintje goed gehydrateerd te houden.
Zorg ervoor dat je hem of haar regelmatig laat drinken (borstvoeding, flesje melk of water), vooral bij warm weer, maar niet alleen dan.
Als je met een baby in de bergen wandelt, is de lucht droger dan in lagergelegen gebieden, dus moet je je kind nog regelmatiger laten drinken.

👶🏼Wandelen met een baby, advies nr. 3:
gebruik je gezond verstand!
Je hoeft niet met vijf lagen kleding te vertrekken voor een korte wandeling in het bos naast de deur.
Je hebt geen vijf soorten koekjes nodig als snack.
Je hebt geen vijf verschillende knuffels nodig die je alleen maar kunt verliezen ... Ga voor het noodzakelijke!

Wandelen met je baby: onze gids

Waar gaan wandelen met je baby?

Het internet staat vol met voorbeelden van ouders die met baby's zijn gaan wandelen op legendarische wandelpaden of op wereldberoemde bestemmingen. Maar geen nood!
Je hoeft geen dergelijke avonturen te ondernemen om met je baby te gaan wandelen.
Een stadspark in de buurt?
Een pad langs de kust?
Een weggetje rond een meer?
Een eenvoudige route op het platteland of een korte wandeling in het middelgebergte?
Voor een wandeltochtje met de baby heb je tal van mogelijkheden.

Er is zeker een wandeling van een paar kilometer, of enkele uren, met een geschikt hoogteverschil bij jou in de buurt.
Dit geeft je de kans om rustig te beginnen met wandelen met je baby, zodat iedereen plezier heeft!

Heb je inspiratie nodig? Ontdek onze Decathlon Outdoor-app !
We begeleiden je bij je eerste uitstapjes!

Nu weet je alles om met je baby te gaan wandelen!
We wensen je mooie avonturen!

Foto van de ontwerpbureaus van Quechua en Forclaz in de Mountain Store

Het redactieteam voor wandelen en kamperen

Wandelen en kamperen: onze gepassioneerde Quechua-teams delen al hun tips en tricks over outdoorsporten.

Meer tips over wandelen met een baby

chaussures_enfants_rando

Het juiste paar wandelschoenen voor je baby kiezen

De perfecte uitrusting voor de eerste wandeltocht van je kleine spruit begint bij de juiste schoentjes. Het is cruciaal dat je met de volgende drie dingen rekening houdt: de zool, het comfort en de steun.