tb-alpi-Kirgizië

Samen op avontuur in kirgizië

Wij in het kleine West-Europa denken maar al te vaak dat de Alpen de enige bergen zijn die ertoe doen..

Wij in het kleine West-Europa denken maar al te vaak dat de Alpen de enige bergen zijn die ertoe doen... Toch valt er op onze mooie planeet nog heel wat anders te verkennen. Een bestemming die zeker niet op je to-dolijst mag ontbreken, is een wondermooi land in Centraal-Azië: Kirgizië.

Laat het avontuur beginnen...

Deze parel, zo'n 2 keer kleiner dan Frankrijk, omringd door China, Kazachstan, Oezbekistan en Tadzjikistan, bestaat vrijwel volledig uit bergen... met toppen die tot boven 7000 m gaan. "Alpinisten" kunnen hier met andere woorden hun hart ophalen. Vergeleken daarbij lijken de Alpen niet meer dan een verzameling heuveltjes...

Dat is de reden waarom ik er in augustus 2019 voor de derde keer ben teruggekeerd om het landschap verder te verkennen. Op 45 minuten rijden van de hoofdstad Bisjkek sta je in een enorm gebied: de Ala Archa-vallei. De weg brengt je naar je bestemming op 2141 m hoogte. Ikzelf en mijn 4 metgezellen wilden op de 10 dagen die we hadden proberen om zoveel mogelijk bergtochten boven 4000 m te maken. Ons basiskamp lag op 3400 m aan de Ratseka-berghut, op 3 uur wandelen vanuit de vallei.

kamperen-alpinisme

Deze berghut bestaat, vanuit praktisch en logistiek oogpunt, in feite uit twee hutten: een oude in steen en een nieuwe in plaatstaal. Beide worden tijdens specifieke periodes van het jaar gerund door een Kirgizische uitbater. Als je wilt gebruikmaken van de voorzieningen (overnachting en maaltijd) in deze hutten, is het ten stelligste aangeraden om op voorhand te reserveren. Het kan er immers nu en dan aardig vollopen. Foto: Naast de hut is er meer dan genoeg plaats voor je tent... Anders kan je je tent ook in de buurt van de hutten opstellen. Hieronder vind je enkele tips voor wanneer je je tent in de sneeuw moet opzetten. Niets om je zorgen over te maken. Water halen doe je aan een kleine waterval naast een rotskam vlakbij de oude berghut. Neem voor de zekerheid iets mee om je water te zuiveren.

De Uchitel-piek en de fenomenale kam aan de westkant.

Zodra je bent geïnstalleerd, kan je genieten van alle toppen rondom je heen. Het landschap is fenomenaal. Als je nog niet gewoon bent geraakt aan de hoogte, dan raad ik aan dat je het de dag na je klim naar Ratzeka rustig houdt, of dat je toch in ieder geval niet te hoog gaat.

Foto 1: De Uchitel-piek en de fenomenale kam aan de westkant.~Foto 2: Helemaal boven op de Uchitel-piek: laat het spektakel beginnen!

klimmen-alpinisme

Als je meerdere dagen blijft, begin dan best met de makkelijkste top van het gebied: de Uchitel-piek, gelegen op 4547 m hoogte. Via de bergkam aan de westelijke kant is deze zonder problemen en al wandelend te bereiken. In de zomer zal je zelfs geen sneeuw zien. Het is daarom ook niet nodig om je klimmateriaal mee te nemen. Een kleine tip: deze top is de enige in het gebied die vaak wordt aangedaan (omdat hij zo gemakkelijk is). Als je de grote massa met andere woorden wilt ontwijken, vertrek dan best vroeg, zo rond 4.00u of 5.00u 's ochtends. Bij het afdalen kruis je dan wellicht heel wat mensen die zich geroepen voelen om de barrière van de 4000 m te doorbreken...

Wat je de volgende dagen nog gaat doen, zal afhangen van je techniek en je conditie. Er is voor elk wat wils... Hier vind je enkele pieken en paden ter inspiratie voor je planning, met de alpiene moeilijkheidsgraad erbij:

• de Boks-piek (4230 m hoog) : een fantastisch uitzicht over het hele gebied.~↪ pad SE: F~↪ bergkam S: PD, via ferrata

• de Baïchechekeï (4515 m hoog) : al iets langere tocht. ~↪ bergkam E: PD-, houd rekening met een rappel van 30 m om langs de hoogste rotswand weer naar beneden te gaan + materiaal voor gletsjertochten, ijshelling van 35° over 200 m~↪ flank S: F, opgelet, losliggende stenen.

Foto: Let bij het afdalen op dat er geen stenen naar beneden vallen!

• de Korona-piek (4810 m hoog) : meerdere toppen mogelijk. Wellicht de bekendste top in het gebied.~↪ vervolgens de Ak Saï-gletsjer, O: PD+, redelijk uitdagende beklimming want randkloof + ijshelling van 45° over 200 m + laatste stuk gemakkelijk over rotsen. • de Izyskatel (4400 m hoog) : het kleine broertje van de Korona. Doe hem vóór of na deze laatste. Om tot aan de bergpas te geraken zijn er 2 mogelijkheden.~↪ via helling N: PD+, ijshelling van 50° over 80 m, uitdagende wandkloof~↪ via helling S: PD, geen moeilijkheidsgraad, uitdagende beklimming door de spleten van de Ak Saï-gletsjer. • de Semionova-piek (4895 m hoog) : hoogste punt van het gebied, een mastodont... ~↪ normale weg: AD+, imposante en onheilspellende ijsblokken, lange tocht, heel vroeg vertrekken.  

  • Moet er nog ijs zijn?

    Moet er nog ijs zijn?

  • Onstabiele rotsen naar believen! Voorzichtigheid is op zijn plaats…

    Onstabiele rotsen naar believen! Voorzichtigheid is op zijn plaats…

De rotsen zijn door de band genomen van slechte kwaliteit. Voorzie dus om vroeg te vertrekken. Na de middag komen er namelijk veel grote stenen vanzelf los. Als je ook maar de minste twijfel hebt, blijf dan uit de buurt. Ideaal tijdstip om terug te keren naar Ratseka: 14.00u. Vaak steekt er onweer op tussen 14.00u en 17.00u. Met uitzondering van de Uchitel-piek mag je quasi zeker zijn dat je de berg voor jezelf zal hebben. Andere alpinisten zie je hier vooralsnog amper. De omgeving is werkelijk fenomenaal. Gezien vanaf de Ak Saï-gletsjer lijkt de noordkant van de Free Korea-piek sprekend op de Grandes Jorasses. Alpinisme van hoog niveau gegarandeerd! Alleen maar moeilijkheidsgraad ED! Aarzel ook niet om een wandeling te maken over de Uchitel-gletsjer aan de voet van de noordelijke wand van de Korona-piek.... Een must!

De "extreme" sector… De Free Korea! Aan jou om te oordelen…

Foto 1: De "extreme" sector… De Free Korea! Aan jou om te oordelen…~Foto 2 : Op deze foto is er voldoende te zien om je gedurende 5 jaar als alpinist uit te leven.~Foto 3: Maar te proberen als je 100% zeker bent van je stuk…~Foto 4: Je raakt bijna de hemel aan, ver weg van al het gedoe hier beneden…

Kirgizië is momenteel nog niet zo toeristisch. Het is dus het moment om er heen te gaan. Het land staat aan de vooravond van een economische boom, wat doet vermoeden dat weldra drommen toeristen naar het gebied van Ala Archa vlakbij de hoofdstad zullen trekken. Bovendien word je vol in het hart van Centraal-Azië in een geheel andere cultuur ondergedompeld. Ga er de joerten van de nomaden bekijken, een dagje uitblazen aan de rand van een van de grote meren… Naast de bergtochten die je er kan maken is er een heleboel te doen en te zien…

Eén ding is zeker: al wie er heen gaat, komt er nog terug…

Een groepservaring in Kirgizië

Pierre dewit

Ambassadeur Decathlon België

Skimonitor

Lid van de UPMM (Union Professionnelle des Métiers de la Montagne)