Ontdek waar forellen zich schuilhouden

Rivieren hebben zo hun eigen wetten, hun eigen 'alfabet' dat je onder de knie moet krijgen als je 'het water wilt lezen' om er de vissen op te sporen. Zonder deze basisinzichten in de taal van de rivier is het moeilijk om te weten waar je het best begint. Waar gooi ik mijn hengel uit? Waar ga ik zoeken?We geven je enkele aanknopingspunten waarmee je snel en makkelijk het gedrag van rivieren zult begrijpen, zodat je er ook de schuilplaatsen van forellen kunt vinden.

tb-forelvissen-rivier

Forellen houden vooral van plekjes waar ze aan eten kunnen raken zonder dat ze zich daarvoor hoeven uit te sloven, terwijl ze er tegelijk veilig zijn voor roofvissen en andere indringers. Zo zijn er wel meer:

Aan de waterrand

Voordat je het midden van het wateroppervlak gaat doorzoeken, moet je allereerst op zoek gaan langs de waterrand. Deze zones vol grassen en soms vol struiken zijn rijk aan kleine insecten, en forellen weten dat maar al te goed. Bovendien biedt de waterrand ontelbare schuiloorden en andere plekjes waar een vis zich snel kan terugtrekken bij dreigend gevaar. De waterrand afgaan met een drijvende kunstvis, een nimf of een meelworm zou wel es erg fijne verrassingen kunnen opleveren...

forelvissen-waterrand

Achter grote obstakels

In zones met snelstromend water met een aanhoudende stroming hebben forellen de neiging om zich te handhaven achter grote obstakels (stenen, takken, ...). Zo voert de stroming alle voedingsmiddelen aan die ze nodig hebben, zonder dat ze daar veel moeite voor hoeven te doen. Een klein putje met kalm water achter een grote kei is hier een erg goed voorbeeld van. Als je zo'n soort plekje vindt aan de waterrand, zou het wel es bewoond kunnen zijn...

#Slimme tip van Caperlan~Wanneer een forel zich achter een rotsblok bevindt, moet je eerst de wateraders rond het blok doorzoeken voordat je kunt toeslaan door het aas plat op de rivierbodem te laten liggen. Die meervoudige aanbiedingen kunnen wel de agressiviteit van de vis opwekken. Als de forel het aas niet grijpt, probeert het dan later op de dag opnieuw.

Watervallen

Dit zijn zones die je bij uitstek moet doorzoeken. In de uiterst zuurstofrijke schuimende straal hoopt heel veel voeding die door de stroom is aangevoerd, zich op. De forellen wachten, vaak met meerdere samen, onder de waternevel om zich te voeden. Als je de vis niet ziet onder deze schuimlaag, dan mag je ervan uitgaan dat hij je ook niet ziet. Je kunt dus rustig de tijd nemen om van softbait, vlieg of aas te wisselen om deze plekken goed te kunnen doorzoeken.

Kuilen

Deze diepe zones zijn zeer interessante plekken voor forellen. Loop ze niet voorbij! Er kunnen heel veel vissen aanwezig zijn in dit soort schuilplekken. Een softbait van het type shad, een drijvend kunstvisje of een vette regenworm kunnen een mooie forel ertoe verleiden om zich van de bodem los te maken, omdat hij vreest dat het lekkere hapje anders zou ontsnappen.

Takken

Forellen zijn dol op een dergelijk plekje: de stroom is er zwakker en het is een veilig schuiloord. Het is bovendien een perfecte uitkijkpost om op de loer te liggen voor een voorbijzwemmend klein visje... Aan jou om een spelletje te spelen met de forel en hem een onweerstaanbaar hapje aan te bieden. Laat je lijn in de directe nabijheid van die plek passeren en eindig met een heel zachte strijkbeweging langs de vis. Hou de koers van je lijn wel goed onder controle want je wilt het niet meemaken dat je lijn in de bomen vast komt te zitten. Hou je klaar want een forel slaat heel plots toe.

#Slimme tip van Caperlan~Kunstaas voorzien van een montage tegen waterplanten maakt het mogelijk om langs te takken te strijken en het risico op een verstrengeling en verlies van het aas in zeer grote mate te beperken.

Overstromingswater

Op het eerste gezicht kan dit troebele overstromingswater afschrikken, maar je hoeft echt geen rechtsomkeer te maken. Als je niet vist tijdens overstromingen, laat je een uitzonderlijk moment om mooie vissen aan de haak te slaan aan je neus voorbijgaan. Grote forellen verlaten zelfzeker hun schuiloord om te genieten van de overdaad aan voedsel in het open water. In een dergelijke situatie is een dikke regenworm bij uitstek geschikt om de mooie vissen die op zoek zijn naar voedsel, in beweging te krijgen. Lange opeenvolgende runs maken het mogelijk om de hele rivier te doorzoeken, tot in de kleinste hoekjes. Nu je weet waar te beginnen, hoef je enkel nog naar de waterrand te gaan: observeer deze plekken en probeer je eerste forel van het seizoen te pakken te krijgen!