PAARDRIJDEN BIJ WARM WEER?

Een paar tips om samen met je paard optimaal van mooie zomerdagen te genieten.

Amazone op haar paard

KLEED JE LICHT

Geef de voorkeur aan luchtige kleding en stoffen zoals mesh, die je huid laten ademen en dus voorkomen dat je gaat zweten, terwijl het toch sterke materialen zijn.

Let wel op: welk seizoen het ook is, vergeet nooit bescherming te dragen. Kies voor een lichte, geventileerde helm die je hoofd koel houdt door een luchtcirculatiesysteem. Draag ook laarzen zonder voering en lichte sokken.

Maak de warme temperaturen ook voor je paard draaglijk, door het een hoofdstel zonder fleece aan te doen, en een lichte zadeldoek op te leggen.

twee ruiters

houd het FRIS

Kies zoveel mogelijk voor een schaduwrijke plek om te rijden, bijvoorbeeld in een goed geventileerde binnenpiste of een buitenpiste in de schaduw.

Het spreekt voor zichzelf maar zorg ervoor dat je rijdt tijdens de uren waarop de zon nog niet te fel schijnt, 's ochtends of 's avonds.

Zet indien mogelijk ook regelmatig de pistesproeiers aan om de bodem af te koelen!

RUITER

NEEM vooral JE TIJD

Wat je ook van plan bent om te doen met je paard, werk regelmatig in stap, zodat je paard kan recupereren van intensere oefeningen.

Vermijd om te lang bezig te zijn met intensieve oefeningen, vooral als je toch in de zon rijdt.

Stap je paard aan het eind van je sessie lang genoeg uit, zodat het op zijn eigen ritme tot rust kan komen.

amazone in stap

DRINKEN EN NOG EENS DRINKEN!

Ook heel belangrijk als je bij warm weer wilt rijden: zorg ervoor dat jij en je paard voldoende drinken. Neem steeds water mee, zeker als je een wandeling gaat maken. Neem ook regelmatig een pauze om je paard te laten drinken.

Gebruik eventueel ook elektrolyten om zijn of haar vochtbalans op peil te houden.

RUITER

EEN VERFRISSENDE DOUCHE

Als je goed gewerkt hebt, is het belangrijk om je paard goed te laten recupereren en het droog op stal te zetten. Als laatste onderdeel van de verzorging kun je je paard een verfrissende douche geven. Begin daarbij bij de benen en werk zo naar het lichaam toe. Let goed op en kijk of je paard de waterstraal wel leuk vindt. Wees ook voorzichtig als je zijn of haar hoofd natmaakt. Dankzij het water verbetert de bloedsomloop van je paard, worden zijn pezen sterker en was je ook vooral het zweet weg dat niet verdampt is.

Heeft je paard een vrij lange vacht? Dan kun je ook overwegen om het te scheren zodat het gemakkelijker zijn warmte kan regelen. Droog na de douche je paard goed af met een zweetmes en een handdoek. Je kunt het ook een vochtige deken in microvezel opleggen zodat het bij grote hitte toch kan afkoelen.

Paardrijden bij warm weer?