Kalenji kinderen running

Hardlopen: iets voor kinderen?

Wat is er mooier dan je passie delen met je kinderen!? Nu almaar meer volwassenen zich aan het hardlopen wagen, is bij sommigen de verleiding groot om ook hun kroost mee op pad te nemen. Maar is het een goed idee om je kinderen tussen 6 en 12 mee te nemen op je loopjes? Laat ons je even helpen ...

Op hardlopen staat eigenlijk geen leeftijd. Laat je kinderen los in de tuin, en je zal merken dat ze heel vaak lopen tijdens hun spelletjes of activiteiten. Er is natuurlijk een groot verschil tussen rennen om te spelen en rennen om te trainen. Wil je je kind meekrijgen op je runs, dan pak je het best voorzichtig aan. En ben je een bevlogen hardloper en wil je kind graag met je mee, dan is er uiteraard geen enkele reden om zijn enthousiasme te temperen. Op voorwaarde wel dat hij of zij minstens 6 jaar is, en mits een paar regels en voorzorgen.

Een kind moet bewegen

We leven in een sedentaire maatschappij, en te weinig beweging is een echte kwaal onder kinderen. Ons leven is dan ook steeds meer georganiseerd rond schermen. Slechte eetgewoonten, obesitas ... het zijn problemen die ook onze jongste generatie steeds vaker treffen. Om ze te counteren, is het aan de ouders om sporten aan te moedigen en ervoor te zorgen dat hun kinderen minstens een uur per dag bewegen.

Op die manier onderhouden en ontwikkelen ze hun fysieke capaciteiten, en ook mentaal worden ze er beter van. Want sporten en bewegen, dat is genieten. Bovendien gebeurt de psychomotorische ontwikkeling van een kind vooral tussen de leeftijd van 6 en 12 jaar. Je kind of kinderen toelaten of stimuleren om actief te zijn en ze de juiste reflexen aan te leren, het zijn dingen waar ze de rest van hun leven baat bij hebben. Hebben ze zin om mee een stukje te gaan joggen? Houd ze dan vooral niet tegen. Let wel op, belast hun jonge lichaam niet te veel.

Kid athletics

Houd het speels

Kinderen onder de 12 zien rennen niet als een training. Ze spelen. Ze dwingen om elke week dezelfde intervaltraining mee te doen heeft, voor hen alleszins, weinig zin. Tussen hun 6de en 12de levensjaar willen ze uitgedaagd worden, de grenzen verleggen, daar gaan waar het leuk is. Als ouder toon je je dan maar beter creatief, door een speels aspect in te bouwen in je loopjes. We denken dan aan kleine uitdagingen onderweg of een korte tempowissel hier en daar. Beperk je runs met je kind ook tot 20 à 30 minuten.

Op die manier krijgen ze de smaak te pakken en zullen ze je met plezier blijven vergezellen. Ze meenemen naar een atletiekpiste om daar rondjes te malen aan een constante snelheid is dan weer geen goed plan.  Als een kind geen plezier maakt, dan zal het er snel de brui aan geven. Nog dit: voor de leeftijd van 6 jaar is een repetitieve inspanning zoals hardlopen niet echt aan te raden, speelse activiteiten volstaan dan ruimschoots voor de ontwikkeling van je kind.

Overdrijf niet

Kinderen kunnen vaak nog niet doseren. Als ze rennen, dan gaan ze voluit, om na 5 minuten uitgeput neer te vallen. Volwassenen daarentegen kunnen hun inspanningen beter indelen. Ze weten beter waar hun grenzen liggen en kunnen de afstand die ze moeten afleggen ook beter inschatten. Ga je een stukje hardlopen met je kind, let er dan op dat het niet de hele tijd in het rood gaat. Bouw af en toe een wandel- of rustpauze in.  

µDat geldt voor de hele duur van jullie uitje. Kinderen willen altijd meer en luisteren meestal niet naar de signalen van hun lichaam, dat helemaal nog niet klaar is om de herhaalde belasting van een sport zoals running optimaal te verteren. Het is niet voor niets dat er op gechronometreerde loopwedstrijden een minimumleeftijd staat, en dat organisatoren vaak aparte kids runs aanbieden over afstanden tussen 1000 en 3000 meter. En hoe enthousiast en atletisch je kind ook is, het kan zich net als jij blesseren, en dat in een periode dat zijn of haar lichaam nog in volle ontwikkeling is.

Ga voor afwisseling

Ook al lijkt je kind veel talent te hebben voor een bepaalde discipline, zolang het nog geen 12 jaar is, ga je ook best niet te veel specialiseren. Op die leeftijd word je heus geen spurter of marathonloper. Je gaat best voor afwisseling, zodat je kind zijn capaciteiten optimaal kan ontwikkelen. Zo zal zijn of haar lichaam, we zeggen het nog eens, gelijkmatig ontwikkelen. Door je echter al heel snel op een bepaalde sport toe te spitsen, verhoogt vaak de kans op blessures.

Wil je kind je graag geregeld vergezellen, laat het dan bijvoorbeeld een stukje met je meefietsen. Een prima alternatief. En op die manier voer je het aantal kilometers van je runs op ... en de duur van je gezinsuitjes.

Kalenji kinderen

Motiveren zonder te ontmoedigen 

Welke leeftijd en welk niveau je ook hebt, opbouwen is de boodschap. Zowel bij volwassenen als bij kinderen. Geduld tonen, laten merken hoe knap je het vindt dat je kind met je meeloopt, het zijn allemaal factoren die helpen om de smaak voor sport te pakken te krijgen, en des te meer bij running.

Je merkt het, verwachten en eisen dat je kind zich aanpast aan jouw niveau is de beste manier om het snel te ontmoedigen.