Hoeveel weegt een elektrische fiets?

Hoeveel weegt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets weegt meer dan een klassieke stadsfiets. Dat is logisch, maar waar zitten de verschillen precies? Bestaan er ook lichtere modellen? En welke praktische problemen kan zo’n zwaardere fiets met zich meebrengen? 

We vallen meteen met de deur in huis. Ja, een elektrische fiets is zwaarder dan zijn klassieke stadsversie. Waar een gewone stadsfiets rond de 18 à 19 kg weegt, spreken we bij de elektrische fietsen (op een paar uitzonderingen na) van gemiddeld 26 kg. Dat is dan ook niet meer dan logisch, want een elektrische fiets heeft een motor en een batterij en een stadsfiets niet. Maar zijn er nog meer verschillen? En bestaan er elektrische fietsen die wel het gewicht van een gewone stadsfiets benaderen? We nemen de belangrijkste zaken graag even met je door. Uiteraard heb je ook binnen het elektrische segment verschillende fietstypes. Een elektrische koersfiets weegt natuurlijk een stuk minder dan een elektrische stadsfiets. Ook een mountainbike is lichter. Maar in dit artikel focussen we ons even op de vergelijking tussen de klassieke en elektrische stadsfiets.

Het frame van een elektrische fiets

Het frame

Iedereen die wel eens in een fietsenwinkel is geweest, weet dat er zelfs in het frame kleine verschillen zitten tussen een stadsfiets en een elektrische fiets. Zo moet het kader van een elektrische fiets toch net dat tikkeltje steviger zijn omdat er rekening dient gehouden te worden met het extra gewicht van de aandrijving. Hierdoor is het frame van een elektrische fiets ook vaak breder. Bovendien wordt in dat frame ook bij meer en meer modellen de batterij netjes weggewerkt. Esthetisch allemaal net wat mooier, maar het logische gevolg is dat de fiets net wat zwaarder wordt. Om je een idee te geven: het gewicht van het frame van onze LD920 E automatic bedraagt 3,5 kg. 

De aandrijving

Ook de manier waarop je elektrische fiets wordt aangedreven, heeft een invloed op het totale gewicht. Fietsen met een automatische traploze versnelling (zoals onze LD 920 E, maar ook bijvoorbeeld zoals de Enviolo versnelling) zijn zwaarder dan fietsen met een vergelijkbare naafversnelling. De iets zwaardere (en meestal ook duurdere) systemen zouden langs de andere kant dan wel weer wat beter zijn voor de levensduur van je motor. Het is vaak wikken en wegen (letterlijk).

De motor van een elektrische fiets

De motor

Een motor zit natuurlijk niet in een klassieke stadsfiets, dus het gewicht van dit onderdeel komt er altijd bovenop. Gemiddeld weegt de motor van een elektrische fiets tussen de 2 en 5 kilogram. Bij elektrische fietsen onderscheiden we drie verschillende types: de voorwielmotor, de middenmotor en de achterwielmotor. Die laatste wordt vooral gebruikt bij de iets sportievere modellen. Voorwielmotoren komen steeds minder vaak voor. In het merendeel van de gevallen hebben we met een middenmotor te maken. Middenmotoren van Bosch wegen meestal tussen de 3 en 4 kg, terwijl het gewicht van een middenmotor van Shimano de 3 kg niet haalt. Ietsje lichter dus. 

De batterij van een elektrische fiets

De batterij

Ook een batterij vinden we natuurlijk niet terug op een klassieke stadsfiets. Sommige fietsen (denk bijvoorbeeld aan speed pedelecs) hebben zelfs meerdere batterijen, maar algemeen genomen mogen we voor de batterij een gemiddeld extra gewicht van 3 kg rekenen. Een batterij met een hoger wattage weegt ook meteen meer, omdat deze meer ruimte nodig heeft om de energie op te slaan. 

Het merk

Streeft elke fietsproducent dan naar hetzelfde gewicht? Niet meteen. Elk merk heeft natuurlijk zijn eigen prioriteiten. Zo zal je aan bepaalde fietsen meteen het merk herkennen aan bijvoorbeeld de dikte van het kader, terwijl er bij andere merken meer tijd wordt besteed aan de afwerking. Bepaalde merken zitten rond het gemiddelde gewicht van 26 kg, terwijl anderen (bijvoorbeeld Riese & Müller) vaak de kaap van de 30 kg overschrijden. Onze LD920E met Owuru motor zit op een totaal gewicht van 26 kg. 

Hoeveel weegt een elektrische fiets?

Zijn er lichtere alternatieven?

Die zijn er inderdaad, en worden vaak door mensen gekozen omdat ze iets soepeler sturen en vooral makkelijker in de hand te houden zijn bij het wandelen. Ook het gemak om je fiets mee te nemen op een fietsendrager valt niet te onderschatten. Een lichte fiets vraagt ook minder kracht van je motor, waardoor de batterij vaak wat langer meegaat. Toch zijn de meest verkochte elektrische fietsen niet meteen de lichtste modellen, maar zitten we toch in het segment van het “gemiddelde” gewicht van 26 kg. Waarom precies? Omdat eigenlijk voor elk voordeel van de lichtere fiets wel een tegenargument te geven valt. Veel elektrische fietsen zijn uitgerust met een Walk Assist systeem, waardoor je door een druk op een knopje makkelijk met de fiets aan de hand kan wandelen. Er bestaan ook oprijgoten om je fiets makkelijk op een fietsendrager te zetten. Tot slot is een “zwaardere” elektrische fiets net wat stabieler en geeft het vele fietsers toch een iets veiliger gevoel tijdens het rijden.

Fietsendrager

En wat met de fietsendrager?

Fietsendragers hebben altijd een maximaal belastbaar gewicht. Bedraagt dat gewicht bijvoorbeeld 50 kg, dan is het logisch dat je best geen twee elektrische fietsen op je fietsendrager plaatst. Meestal vind je bij de beschrijving van het product hoeveel kilogram je fietsendrager kan dragen. In totaal, maar ook per fiets. De nieuwste modellen fietsendrager zijn ook steeds vaker voorzien op een hoger belastbaar gewicht, wegens de sterk gestegen vraag naar elektrische fietsen. Maar om niet voor onaangename verrassingen komen te staan, check je dus best even de productfiche of vraag je raad aan een expert in onze winkels.

Een elektrische fiets weegt meer dan een klassieke stadsfiets. Gemiddeld gezien mogen we zo’n 8 kilogram extra rekenen, vooral door het hogere gewicht van het frame, de aandrijving en de motor en batterij die er bovenop komen. Er zijn lichtere alternatieven voorhanden, maar de meest gekochte elektrische fiets schommelt toch vooral rond een gemiddeld gewicht van 26 kg. 

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Een automatische elektrische fiets: wat zijn de voordelen?

Een automatische elektrische fiets: wat zijn de voordelen?

Met een automatische elektrische fiets moet je als fietser gewoon trappen, de motor doet de rest. Gedaan met handmatig schakelen!

De soorten elektrische fietsen

Welke elektrische fiets kopen?

Een stadsfiets, hybridefiets, mountainbike? Het aanbod wordt steeds groter, maar welke elektrische fiets moet ik nu kopen?

Hoe onderhoud je de batterij van je elektrische fiets in de winter?

Hoe onderhoud je de batterij van je elektrische fiets in de winter?

De batterij van een elektrische fiets presteert net iets minder in de winter. Ontdek onze tips voor een optimale autonomie van je batterij, ondanks de kou.

Ontdek de elektrische fiets LD920 E connected, onze Belgische trots

Ontdek de elektrische fiets LD 920 E automatic, onze Belgische trots

Decathlon en E2 Drives hebben samen een elektrische fiets geproduceerd die oneindig veel versnellingen heeft, zonder een derailleur te gebruiken.