ZAALVOETBAL VOOR EEN GEEST IN TOPCONDITIE

Zaalvoetbal is goed voor je lichaam, vooral voor je uithoudingsvermogen en je hart en vaatstelsel.
Maar op mentaal vlak zijn de voordelen pas echt spectaculair.

Zaalvoetbal voor een geest in topconditie

Oh, het spelinzicht dat jij zal ontwikkelen! Laat je niet op het verkeerde been zetten door het woord 'zaal': geen rustpauzes, geen dode momenten, bij zaalvoetbal ben je steeds in actie. Wedstrijd na wedstrijd leer je sneller en beter beslissingen nemen.

"Bij zaalvoetbal zit je voortdurend in een ruimte-tijdcrisis. Je speelt in kleine ruimtes en ontvangt vijf tot zes maal meer ballen dan in traditioneel voetbal. Elk moment sta je voor een keuze, want je bent altijd aan het aanvallen of verdedigen: er is geen tijd om de bal bij je te houden, geen tijd om even tot rust te komen. Dit spelinzicht, deze gedrevenheid, dit gevoel voor de juiste zet, dat is het handelsmerk van zaalvoetballers die zich aansluiten bij een traditionele voetbalploeg."

- Djamel Haroun, keeper van het Franse team -

Djamel Haroun, keeper van het Franse team, legt uit hoe dit komt: "Bij zaalvoetbal zit je voortdurend in een ruimte-tijdcrisis. Je speelt in kleine ruimtes en ontvangt vijf tot zes maal meer ballen dan in traditioneel voetbal. Elk moment sta je voor een keuze, want je bent altijd aan het aanvallen of verdedigen: er is geen tijd om de bal bij je te houden, geen tijd om even tot rust te komen.

Dit spelinzicht, deze gedrevenheid, dit gevoel voor de juiste zet, dat is het handelsmerk van zaalvoetballers die zich aansluiten bij een traditionele voetbalploeg.

CONCENTRATIE

Keep calm and make the right decision! Bij het zaalvoetbal moet je het hoofd koel houden, ook als je lichaam zwaar op de proef wordt gesteld. Je krijgt elke vier seconden een bal en als je eventjes niet oplet, gaat de tegenstander ermee vandoor en valt er een nieuw doelpunt.

Tijdens een wedstrijd is die concentratie nog belangrijker. Je hoofd moet helder blijven, ondanks alle indrukken: het publiek aan de rand van het veld, de instructies van de ouders, sorry, van de trainer, het lawaai... en natuurlijk de druk van de wedstrijd zelf.

Special zaalvoetbal: Zaalvoetbal voor een geest in topconditie

TACTIEK

“Vandaag ben je verdediger. En pivot. En flankspeler." Hoewel de individuele tactieken lijken op die van het traditionele voetbal, moet bij zaalvoetbal elke speler zowel in de aanval als in de verdediging kunnen spelen. "Het bijzondere aan zaalvoetbal is dat een speler op elke positie moet kunnen spelen. Tijdens het spel verander je als vanzelf van positie. Door een verwisseling van plek, door de specifieke ruimte, verander je van rol. Als zaalvoetballer speel je een volledig spel", bevestigt Djamel Haroun.

Doorgaans wordt vanaf een jaar of 14-15 jaar aan teamtactieken gewerkt. Die zijn specifiek voor zaalvoetbal, en iedereen moet ze kennen om tijdens de wedstrijd van tactiek te kunnen veranderen. Elke spelfase wordt gespeeld rond een specifieke actie: inworp, vrije trap, hoekschop of ingooi van de keeper, telkens met een bijbehorende tactiek.

Special zaalvoetbal: Zaalvoetbal voor een geest in topconditie

EEN BIJZONDER GEVAL: DE KEEPER

Hoewel de keeper meer dan bij het traditionele voetbal deelneemt aan het spel, is de positie nog niet minder bijzonder. Deze ultieme verdediger krijgt elke wedstrijd te maken met tientallen doelpogingen en talloze een op een situaties. Zijn of haar aandacht of concentratie mag geen seconde verslappen. Op deze positie wordt een momentje van onoplettendheid natuurlijk nog sneller uitgebuit door de tegenstander.

De keeper is ook de eerste die het spel hervat en moet zijn of haar kop erbij houden om snel de posities van de andere spelers in te schatten en zo de juiste actie te kiezen die de tegenaanval in gang kan zetten. Ja, elke zaalvoetballer staat mentaal sterk, maar de keepers zijn echte superhelden.

Special zaalvoetbal: Zaalvoetbal voor een geest in topconditie

TEAMSPIRIT

Zaalvoetbal, dat is de geur van het parket opsnuiven, je een van de vijf musketiers voelen, en gedurende tweemaal twintig minuten een blok vormen waar iedereen zichzelf tot het uiterste geeft en zich veelzijdig opstelt. Teamspirit is hier heel belangrijk.

Je staat slechts met z'n vijven op het veld, en daarom moet je ook je teamleden helpen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Er zijn maar heel weinig individuele prestaties, doelpunten zijn het resultaat van collectieve acties. En het is natuurlijk niet de bedoeling om geschillen te beslechten met tackles of smerige overtredingen. In zaalvoetbal is geweldloosheid een van de belangrijkste waarden: tackles zijn verboden en spelbederf wordt zwaar bestraft.

Dus als je kind reflexen wilt ontwikkelen die zijn of haar avatar in Fifa waardig zijn, niet langer bang wil zijn van de bank en een echte teamplayer wil worden, dan is er maar één oplossing: zaalvoetbal.

Special zaalvoetbal: Zaalvoetbal voor een geest in topconditie