5 buitensporten om samen met je gezin te ontdekken

5 Buitensporten om samen met je gezin te ontdekken

Sporten is ideaal om bijzondere momenten te beleven met je gezin en natuurlijk ook van de frisse lucht te genieten. Voor elk wat wils en voor alle leeftijden: we stellen je 5 sportactiviteiten voor om samen met je gezin te doen. Je kan ze zelf aanpassen aan je tempo en de leeftijd van je kinderen. Zet je schrap voor onvergetelijke sportmomenten!

Een racketsport: beachtennis

Beachtennis in het kort: zoals de naam al doet vermoeden, is beachtennis een variant van tennis om te spelen op zand, vaak een strand. Er wordt gespeeld met een vol racket, een bal en een net dat meestal al op het terrein is geïnstalleerd. Zonder net lukt het ook als je de spelregels een beetje naar je eigen hand zet. In het begin kun je zelfs gewoon een balletje heen en weer slaan.

We vinden beachtennis leuk omdat: deze sport voor iedereen toegankelijk is van jongs af aan; je de regels gemakkelijk kan aanpassen om met het hele gezin te spelen en de activiteit nog leuker te maken; je er je energie in kwijt kan (ideaal voor kinderen) en tegelijk het concentratievermogen en de bewegingscoördinatie ontwikkelt; Tja, het is niet altijd even eenvoudig om iedere keer de bal raak te slaan.
Twee alternatieven voor beachtennis: beachvolley om met de voeten in het zand te blijven, maar dan zonder racket. Voor beachvolley heb je een bal, een net en een paar enthousiaste spelers nodig. Dat is alles. Hou je liever een racket in de hand? Dan kan je padel spelen, binnen en zonder zand!

5 buitensporten om samen met je gezin te ontdekken

Een surfsport: windsurfen

Windsurfen in het kort: zoals surfen, maar dan met een zeil. Toegegeven, het klinkt wat simplistisch, maar het is om een algemeen idee te geven. Windsurfen doe je op water en is afhankelijk van de elementen. Voor een geslaagde sessie heb je wind nodig. Voor een écht geslaagde sessie moet je de wind kunnen beheersen! Voorwaarde om veilig te windsurfen: alle gezinsleden moeten probleemloos enkele tientallen minuten kunnen zwemmen. Tweede voorwaarde: het board en het zeil moeten zijn aangepast aan de lichaamsbouw van de kinderen (en de volwassenen).

We vinden windsurfen leuk omdat: het helpt je bewust te worden van je lichaam in de ruimte en je aan te passen aan de elementen, vooral de wind. Windsurfen ontwikkelt ook een gevoel voor evenwicht en stelt je doorzettingsvermogen op de proef. Je moet mentaal sterk zijn als je keer op keer in het water valt of moeite hebt om op je board te blijven staan of overstag te gaan. Maar wees gerust, met een beetje oefening gaat het steeds beter. Ons advies: veiligheid vóór alles!

Twee alternatieven voor windsurfen: surfen of suppen. De beste optie: een opblaasbaar SUP-board waarop je een zeil kan plaatsen, of een windsurfboard dat je kan omvormen naar een SUP-board. Ideaal voor dubbel zoveel plezier op het water.

Een sport om er even tussenuit te gaan: trekking

Trekking in het kort: een wandeltocht van meerdere dagen midden in de natuur. Trekking is geschikt voor alle leeftijden op voorwaarde dat de tocht goed is voorbereid. Zo kan je bijvoorbeeld een aangepaste babydrager meenemen of een pad kiezen dat geschikt is voor jongere kinderen. Als je met kinderen gaat, moet je er rekening mee houden dat ze sneller moe worden. Dus moet je wat langzamer gaan. Het is tenslotte geen race!

We vinden trekking leuk omdat: het je hart aan het werk zet, het uithoudingsvermogen verhoogt en stress vermindert. Trekking biedt vooral de mogelijkheid om sportievelingen in de dop bewust te maken van de natuur om hen heen, en om aan sport te doen terwijl je landschappen dichter bij huis verkent. Kortom, je reist zonder kilometers af te leggen met een auto of vliegtuig. In plaats daarvan doe je ze te voet 😉

Pluspunt: het materiaal is binnen ieders bereik. voor een wandeltocht of trekking heb je alleen goede schoenen, een kaart, een kompas, water, proviand en een EHBO-set nodig.

Een alternatief voor trekking: trailrunning. Wat is het? Hardlopen midden in de natuur. Voorbehouden aan oudere kinderen of tieners en over minder lange afstanden.

Een sport om het water op te gaan: zeilen

Zeilen in het kort: je over het water verplaatsen met behulp van de wind en de stromingen. Een zeilboot bestaat uit een romp en een zeil, en er zijn verschillende soorten: zeilboten voor kleinzeilerij en voor toerzeilen. Kleinzeilerij omvat catamarans en zwaardboten. Boten voor toerzeilen bieden meer comfort en hebben doorgaans een hut, ideaal voor tochten van meerdere dagen. Het goede nieuws: beide types zijn perfect om een aangenaam moment door te brengen met je gezin.

We vinden zeilen leuk omdat: het een groepsactiviteit is en het je de mogelijkheid biedt een middag of langer het water op te gaan. Zeilen helpt tegen angstgevoelens. De zeelucht heeft een heilzaam effect op het moreel van het hele gezin!

Een alternatief voor zeilen: kanoën of kajakken, sporten waarbij je ook vaart, maar dan zonder zeil. Het verschil tussen kanoën en kajakken: de positie in de kuip of romp is niet helemaal dezelfde.

5 buitensporten om samen met je gezin te ontdekken

Een precisiesport: boogschieten

Boogschieten in het kort: een precisiesport waarbij je zoveel mogelijk punten moet verzamelen door zo goed mogelijk op het doel te richten, idealiter naar het midden op de roos. Je kan boogschieten bij een vereniging of thuis in je tuin. Hoe? Met zuignappijlen en een plastic doel. Ons advies: bepaal de schietzone en pas dezelfde veiligheidsregels toe als voor het boogschieten met pijlen met stalen punten. De basisregel: niemand komt in de schietzone.

We vinden boogschieten leuk omdat: het toegankelijk is. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen ermee beginnen als ze over voldoende spierkracht in de armen beschikken om de boog te hanteren. Het is overigens een uitstekende sport voor de ontwikkeling van de bewegingscoördinatie, het evenwicht, de concentratie, het geduld en de zelfbeheersing. Boogschieten zet de spieren van de rug, de schouders, de armen en de buik aan het werk. Kortom, er zijn meer dan voldoende redenen om ermee aan de slag te gaan.

Een alternatief voor boogschieten: darts. Pluspunt: je kan ook binnen spelen!

Heb je zin in een sportieve activiteit voor een uurtje of een weekend? Kijk dan in onze lijst. De lijst is natuurlijk niet volledig en er bestaan evenveel mogelijkheden als er sportdisciplines zijn. Het is vooral belangrijk te vinden wat bij jouw gezin past en aan ieders wensen voldoet.