sportieve voornemens

Hoe houd je je sportieve voornemens vol?

.

Begin januari heeft iedereen goede voornemens, maar vaak blijft het daarbij... Je mag je nog zo hoopvol voornemen dat je gaat sporten of gaat afvallen, maar alleen willen is niet genoeg... Ontdek hoe je je sportieve voornemens kunt volhouden.

Hoe houd je je sportieve voornemens vol?

Waarom houden wij onze goede voornemens niet vol?

Sporten, afvallen, stoppen met roken... Goede voornemens genoeg op 1 januari.

Iedereen wil werken aan zijn gezondheid en is klaar om een extra inspanning te leveren om terug in vorm te komen. De werkelijkheid staat hier vaak ver van verwijderd: slechts een enkeling kan ook daadwerkelijk zijn goede sportieve voornemens volhouden.

Hoe zou dat komen? Een gebrek aan motivatie lijkt voor een groot deel de boosdoener...

Maar dat is niet de enige reden: onderzoek heeft uitgewezen dat onze luilakkerij ook een biologische oorzaak heeft. Ons lichaam maakt bepaalde chemische stoffen aan (de endocannabinoïden) die zich aan de receptoren in onze hersenen binden die de neurotransmitters versturen die essentieel zijn voor de motivatie.

Het is dus een ongelijke strijd met onze wilskracht om onze goede voornemens vol te houden. Maar is dat een excuus voor onze luiheid...?

Tips om je sportieve voornemens vol te houden

STEL EEN REALISEERBAAR DOEL Waarom de lat te hoog leggen? Je hebt er niets aan om het onmogelijke te willen, dat werkt alleen maar demotiverend. Om je goede voornemens vol te houden en gemotiveerd te blijven, moet je jezelf een realiseerbaar doel stellen, afhankelijk van je lichamelijke conditie: als je wilt afvallen, reken dan niet op meer dan 2 kg per maand, dat is al genoeg. Onthoud goed dat je nooit direct resultaten zult zien, welk doel je ook hebt gesteld. Je geraakt er langzaam aan, stukje bij beetje, zonder je te overhaasten. En denk aan de mooie beloning die je wacht aan het eind.

je sportieve voornemens volhouden

DOE BEROEP OP EEN COACH

Als je (werkelijk!) weer wilt gaan sporten, aarzel dan niet om je te laten omringen door professionals.

Vraag in je fitnesszaal raad aan een sportcoach om je sportieve schema vast te leggen. Niets is beter dan een persoonlijke analyse om een duidelijk beeld te krijgen van je lichamelijke conditie.

Met begeleiding heb je alle kaarten in handen om op de juiste manier te trainen en je doel sneller te bereiken.

KIES DE JUISTE SPORT

Is sporten altijd een straf? Heb je dan wel de juiste sport gevonden? Die sport die je beoefent zonder de minuten te tellen... Om plezier te krijgen in bewegen kun je het beste eerst uitzoeken welke sporten er in jouw buurt worden aangeboden. Zo krijg je een beter beeld van je verwachtingen en ontdek je wat er beantwoordt aan jouw doelen. Probeer eens een nieuwe cursus, alleen, in groep, of misschien zelfs buiten... en ontdek wat je leuk vindt. Dat kan niet anders dan goed zijn voor je motivatie en om je goede voornemens vol te houden.

MAAK ER TIJD VOOR

"Ik heb er geen tijd voor"… ken jij dat refrein maar al te goed? Om je sportieve voornemens vol te kunnen houden, ga je er absoluut tijd voor moeten vrijmaken. Probeer het sporten op te nemen in je weekplanning. 's Ochtends, 's middags of 's avonds zijn allemaal goede momenten om te sporten. Met een sportieve pauze zal je de rest van de dag beter presteren. Jij hebt je toch ook al wel eens geweldig gevoeld na het sporten? Je hoofd leegmaken, al je zorgen vergeten, je goed voelen in je vel... Dat is zo belangrijk.

STEL EEN TRAININGSSCHEMA OP

Je bent klaar om te sporten en hebt er tijd voor vrij gemaakt? Maak nu een trainingsschema om deze nieuwe gewoontes op te nemen in je planning. Wat is het juiste ritme om je goede voornemens vol te houden? Minstens 2 keer per week, liefst 3 keer, een uur sporten. En als je tijd tekort komt, of als je geen zin hebt om in de kou naar buiten te gaan, hebben we de oplossing: sport thuis!

JE DOEL VOORBIJ STREVEN

Als je je voornemens wil volhouden, bekijk ze dan zo veel mogelijk positief. Het is essentieel om de dingen van de goede kant te bekijken als je gemotiveerd wilt blijven.

Leer verder kijken dan je doel: natuurlijk ben je weer beginnen sporten om een specifiek doel te bereiken, maar blijf jezelf onophoudelijk voorhouden dat lichamelijke activiteit zeer goed is om in vorm en gezond te blijven.

Je mentale kracht is essentieel: doe de dingen met plezier en trek je niet te veel aan van de resultaten van anderen. Denk in de eerste plaats aan jezelf en aan jouw welzijn. Je zult zien dat je zo veel gemakkelijker resultaten behaalt.

Dit waren enkele tips om gemotiveerd te blijven aan het begin van het jaar.

Waag de sprong in het duister: stort je op een van je goede voornemens. En houd goed in gedachten welke voordelen je er allemaal uit kunt halen...