Goede voornemens of eerder nieuwe gewoontes?

Goede voornemens of eerder gewoontes die je leven veranderen?

Januari is traditioneel de maand van de goede voornemens. Hier vind je een checklist van 10 gewoontes die het verschil kunnen maken voor jou en de mensen rondom jou.

Nieuwjaar is theoretisch gezien het uitgelezen moment om goede voornemens te maken, waarbij je jezelf opdraagt om iets in je leven te veranderen. In de praktijk gooien de meest ambitieuze en gemotiveerde mensen hun hele leven om, terwijl anderen het eerder bescheiden zien en kleine zaken gaan aanpassen. En dan zijn er nog al diegenen die iets willen veranderen, maar die niet goed weten waar te beginnen of hoe zich eraan te zetten. Het is voor hen dat ons lijstje met 'goede' gewoontes van nut kan zijn ...

Goede voornemens of eerder nieuwe gewoontes?

1. Water, dat is leven!

Iedereen weet het, maar toch vergeten we het al te vaak. Voldoende drinken (minstens 1,5 l water per dag) helpt om gezond te blijven. Wat we vaak minder beseffen, is welke reële gevolgen een vochtgebrek voor ons lichaam kan hebben. 1% dehydratatie betekent een prestatieverlies van 10%, of je nu sportief bent of niet. Bij sporters is dehydratatie trouwens een van de meest voorkomende oorzaken van vormverlies of, erger nog, van blessures. Denk er dus aan om regelmatig te drinken, wacht niet tot je dorst hebt. En daarvoor bestaat er maar één oplossing: altijd water binnen handbereik hebben. En als je daarbij ook oog hebt voor het milieu en plastic wegwerpflessen vermijdt, dan is het dubbel scoren!

Goede voornemens of eerder nieuwe gewoontes?

2. Vermijd een sedentaire levensstijl

Een sedentair of zittend leven leiden houdt in dat je weinig beweegt. Volgens een studie van de Belgische Cardiologische Liga heeft meer dan één Belg op drie, alle leeftijden samen, een sedentaire levensstijl. En telewerken doet er ook geen goed aan! Idealiter zou elke volwassene per dag minstens 30 minuten moeten bewegen. Maak je geen zorgen, dit hoeft niet per se te betekenen dat je voor een marathon moet gaan trainen of in de lokale sportclub voortdurend squats moet zitten doen. We spreken hier over lichte tot gematigde lichaamsbeweging, zoals wandelen, gymnastiek of enkele oefeningen die je thuis kan doen.

Goede voornemens of eerder nieuwe gewoontes?

3. Maak kennis met een nieuwe sport

Beoefen je al jaren dezelfde sport en heb je het gevoel dat je het allemaal wel hebt gezien? Wil je nieuwe uitdagingen aangaan? Dit is het moment om te springen. Deze tijd van het jaar is niet bepaald gunstig om aan het strand te sporten, maar dat moet je niet tegenhouden om bijvoorbeeld ski's of een snowboard aan te binden, of om eens padel, badminton, squash of een andere indoorsport zoals fitness, krachttraining of crosstraining te proberen.

Goede voornemens of eerder nieuwe gewoontes?

4. Samen sporten

Samen sporten is motiverender! Hier is de beste reden om samen te sporten. Of je nu met je partner, met een familielid of met een vriend sport, jouw sportpartner is je beste bondgenoot om gemotiveerd te blijven, je doelen te bereiken en je grenzen te verleggen. Bovendien is samen trainen ook en vooral een gelegenheid om intense momenten te delen met mensen die dezelfde passie delen als jij. Dus ontneem jezelf niet!

Goede voornemens of eerder nieuwe gewoontes?

5. Verplaats je anders

Je wil meer bewegen maar hebt eigenlijk niet de tijd om tijdens je middagpauze te gaan wandelen, of je wil niet aan een nieuwe sport beginnen? Geen zorgen, het is perfect doenbaar om op een creatieve manier toch wat beweging te krijgen. Zijn de bakker, de kruidenier of de school van je kinderen minder dan 3 km ver? Waarom ga je er niet te voet, op je step of met de fiets naartoe? Je moet er toch zijn, dus je kan maar beter het aangename aan het nuttige koppelen en een luchtje scheppen.

6. Denk vegetarisch

Het is geenszins onze bedoeling om een vegetariër of een veganist van je te maken, maar bepaalde medische en milieustudies tonen aan dat minder vlees eten je gezondheid ten goede komt en de uitstoot van broeikasgassen terugdringt. We geven het maar mee ...

Goede voornemens of eerder nieuwe gewoontes?

7. De koude douche

Douchen met warm water is een luxe die we maar moeilijk kunnen missen. En toch zijn koude douches een uitstekende manier om je vitaliteit een boost te geven! De gedachte alleen al doet je klappertanden? Misschien kan de heilzame werking van een dergelijke kwelling je wel warm maken voor het idee. Volgens een studie stuurt een douche van twee tot drie minuten bij 20 °C een elektrische stroom naar je hersenen, hetgeen als een krachtig natuurlijk antidepressivum kan werken. Deze zelfde studie stelt ook dat koud water de productie van endorfines stimuleert, de neurotransmitter die de hypofyse afgeeft om pijn te verdrijven en die een natuurlijk gevoel van welbehagen verspreidt. Resultaat: je bent minder moe en je hebt een beter humeur!

Goede voornemens of eerder nieuwe gewoontes?

8. Maak je geest vrij

Onze steeds snellere en meer stresserende manier van leven wekt onvermijdelijk negatieve gedachten op. Maak je geest vrij en schuif je duistere hersenspinsels aan de kant dankzij meditatie. In yoga neemt meditatie een centrale plaats in. Mediteren helpt om je emoties tot rust te brengen, je geest te zuiveren en je concentratievermogen te verbeteren. Zo word je sneller van begrip en train je je geheugen. Er bestaan verschillende manieren om te mediteren, sommige houdingen zijn beter geschikt dan andere en bepaalde oefeningen zijn speciaal bedoeld voor meditatie. Namaste!

Goede voornemens of eerder nieuwe gewoontes?

9. Werk aan je flexibiliteit

Het is normaal dat dagelijkse stressfactoren leiden tot gespannen en stramme spieren en gewrichten, waardoor je beperkt wordt in je bewegingen en je een slechte houding aanneemt. En zoals iedereen weet, kan spanning op je spieren aan de oorsprong liggen van verschillende kwalen. Hoewel je er amper iets voor nodig hebt, kan je met rekoefeningen je flexibiliteit verbeteren, jezelf activeren en je comfort in het algemeen verbeteren. Om nuttig te zijn moet je statische rekoefeningen dagelijks (of toch minstens twee tot drie keer per week) aan een lage intensiteit uitvoeren, voldoende om een lichte weerstand te voelen maar zonder dat dit ooit pijn mag veroorzaken. Het hoeft niet echt, maar materiaal zoals een riem, een swissball of een foam roller kan je helpen om leniger te worden.

10. Denk matcha

Sommigen zijn er dol op, anderen moeten er niets van weten. Deze fluogroene drank op basis van een ultrafijn poeder dat je oplost met behulp van een speciale klopper (en die we doorgaans matcha noemen) is het geheime wapen van de Japanners om langer en gezonder te leven. In werkelijkheid is matcha meer dan een thee, het is een superfood. De samoerai hebben het trouwens lange tijd beschouwd als een medicijn. Maar matcha is een product met een bijzondere voedingswaarde. Het is immers rijk aan catechine, een antioxidant dat het immuunsysteem versterkt, kanker voorkomt en cholesterol bestrijdt. Ook dit geven we maar mee ...

Goede voornemens of eerder nieuwe gewoontes?

10+1. Koop tweedehands

Hoewel het in België nog onvoldoende is ingeburgerd, is tweedehands kopen wel een van de meest ecologische en voordelige oplossingen voor de overconsumptie. Het is een perfect eerbare manier waarbij je uit bestaande hulpbronnen put en er geen nieuwe aanspreekt. Consuminderen en spaarzaam zijn kan immers tot veel goeds leiden. En het goede nieuws is dat onze tweedehandswinkel stampvol kleine schatten zit die zo goed als nieuw zijn en helemaal klaar zijn om terug te worden gebruikt.

Zoals Jacques Chirac zo mooi heeft gezegd: "Verandering is in de eerste plaats een gemoedstoestand". Het is aan jou om de interesse en motivatie te vinden waardoor je nieuwe gewoontes de tand des tijds kunnen doorstaan.

sportieve voornemens

Hoe houd je je sportieve voornemens vol?

Begin januari heeft iedereen goede voornemens, maar vaak blijft het daarbij... Je mag je nog zo hoopvol voornemen dat je gaat sporten of gaat afvallen, maar alleen willen is niet genoeg...

5 trucs om opnieuw te beginnen sporten

5 trucs om opnieuw te beginnen sporten

Het nieuwe schooljaar komt eraan: hét moment om goede voornemens te maken! Je hebt besloten om opnieuw te gaan sporten, en deze keer wil je volhouden! Wij hebben alvast enkele tips voor je klaar zodat je opnieuw kan beginnen sporten zonder na een poosje de moed te verliezen.

Hoe zorg je dat je motivatie niet verzwakt?

Hoe zorg je dat je motivatie niet verzwakt?

In januari hebben we allemaal samen weer massaal goede voornemens uitgesproken. Maar hoe zorg je ervoor dat die een maand later niet weer de kast in mogen?

Podcast - Sport en motivatie: hoe zet je je voornemens om naar goede gewoontes?

Podcast - Sport en motivatie: hoe zet je je voornemens om naar goede gewoontes?

Waarom nemen we goede voornemens in januari, en waarom moeten we ze vaak vroegtijdig weer opbergen? Hoe zet je die voornemens om naar goede gewoontes? Deze en nog veel meer vragen legden we voor aan bedrijfs- en sportpsychologe Anne-Sophie Buyse in onze nieuwe aflevering van "Sportpraat".

Originele, sportieve goede voornemens

Originele, sportieve goede voornemens

Hoe zet je het jaar beter in dan met sportieve voornemens? We hebben er enkele verrassende in petto...

Weer sporten: adviezen van de coach

Weer sporten: adviezen van de coach

Wat gaat u doen na de vakantie? U aarzelt geen moment en pakt het sporten weer op! Om de sport op te pakken en vol te houden, volgt u de adviezen van onze sportcoach op.