Hoe kies ik een squashracket?

Hoe kies ik een squashracket?

Een squashracket moet passen bij je niveau en fysieke vaardigheden. Om een racket te kiezen, moet je dus ongeveer weten wat je speelstijl is en wat je verlangt van een racket. Afhankelijk van de kenmerken van het racket zal je anders presteren.

Een squashracket kies je niet lukraak of gewoon omdat je het mooi vindt. Je keuze moet gebaseerd zijn op objectieve criteria zoals je niveau (beginner, gevorderde of expert) en wat je verlangt van een racket. Voor elke behoefte is er een passend racket.

De vijf grote criteria bij de keuze van een squashracket zijn het gewicht, de samenstelling, de vorm, het blad en de balans.

Hoe kies ik een squashracket?

Gewicht van een squashracket

Wie voor het eerst een squashracket aanschaft, zal misschien de neiging hebben om een zo licht mogelijk racket te kiezen. Maar dat is geen goede keuze, want de heel lichte rackets (115 tot 140 g) worden aanbevolen voor meer gevorderde spelers, die het comfort en de zeer grote wendbaarheid ervan zullen waarderen.

Een racket met een gemiddeld gewicht (141 tot 150 g) is doorgaans meer geschikt voor wie af en toe tot regelmatig squash speelt, al een paar basistechnieken beheerst en op zoek is naar een veelzijdig racket.

Een zwaarder racket (151 tot 170 g) is het beste voor wie maar heel af en toe speelt en op zoek is naar een goed stevig racket.

Samenstelling van een squashracket

Squashrackets zijn er in 2 materialen. Aluminium of grafiet.

Hoe kies ik een squashracket?

Aluminium

Een aluminium frame is geschikt voor spelers die beginnen met squashen (beginners). Een dergelijk frame maakt het racket bestand tegen schokken (bijvoorbeeld stoten tegen een muur).

Grafiet

Een frame van grafiet (carbon) is de beste keuze voor spelers die het spel onder de knie hebben (gevorderde en/of ervaren spelers). Hun racket moet vooral licht aanvoelen en hoeft minder bestand te zijn tegen schokken.

Vorm van een squashracket

Momenteel zijn er twee framevormen: rackets met een klassiek blad (closed throat) en druppelvormige rackets (open throat).

Hoe kies ik een squashracket?
Hoe kies ik een squashracket?

Closed throat

De rackets met een klassiek blad hebben een grotere bespanning en grotere sweetspot. Dit model vergeeft centreerfoutjes beter.

Hoe kies ik een squashracket?

Open throat

De rackets met een druppelvormig blad hebben een kleinere bespanning en een kleinere sweetspot. Ze zijn dus meer geschikt voor gevorderde spelers.

Hoe kies ik een squashracket?

Bladgrootte van het racket

De bladgrootte van het racket is ook een belangrijk criterium om rekening mee te houden. Die gaat van 450 tot 500 cm². De bladgrootte is bepalend voor het speelcomfort en de precisie die het racket biedt. Een groot blad zorgt voor meer power en is comfortabeler bij het slaan. Een kleiner blad geeft je dan weer meer controle, balgevoel en precisie maar vergt wel wat techniek om de bal zo goed mogelijk in het midden te raken. Er bestaat ook een blad van medium formaat, voor een goed evenwicht tussen power en vinnigheid.

Hoe kies ik een squashracket?

Balans van een squashracket

Welke balans je kiest, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. De balans geeft aan hoe het gewicht is verdeeld over het racket. Hoe zwaarder het frame, hoe dichter het balanspunt bij het frame ligt en andersom. Sommige spelers voelen graag hoe het racket 'door' de bal gaat bij een slag, anderen verkiezen een licht racket zodat ze sneller kunnen reageren en het spel op belangrijke momenten kunnen versnellen doro de bal te slaan tijdens zijn vlucht.

Hoe kies ik een squashracket?

Ook de bespanning kan een verschil maken

Eens je een geschikt racket hebt gevonden, kan je ook aandacht besteden aan de bespanning zodat je racket nog beter bij je past. Afhankelijk van de snaardikte en spankracht kan je meer power of net meer gevoel krijgen, zodat je squasracket helemaal bij jouw speelstijl past. Het type snaar is voor de ene speler al belangrijker dan voor de andere. Denk eraan dat het heel eenvoudig is om de bespanning te veranderen, de snaren die bij aankoop op je racket zetten hoeven dus niet de doorslag te geven wanneer je een racket aanschaft.

8 redenen waarom je squash geweldig zult vinden

7 redenen waarom je squash geweldig zult vinden

Het is belangrijk dat een sport je helpt om je hoofd leeg te maken. Bij squash is dat absoluut het geval. Bovendien is deze sport voor heel veel mensen toegankelijk!